Днес, 12.10.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Около 1600 души, болни от диабет от общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж, не можеха да си купят манинил на таблетки. С министерска заповед бе спрян вносът на лекарства, които имат български аналози. 960 болни от диабет в региона ежедневно ползваха манинил.

1997 – Община Казанлък и Област Умбрия, Италия, сключиха споразумение за сътрудничество в различни сфери за период от 10 години.

1997 – Фирма „Ситиком“ започна проектирането на Инфекциозен павилион в Казанлък. Това намерение бе изпреварено от проектирането и построяването на бензиностанция „Шел“.

1998 – Колежът по икономика и управление – Казанлък  официално бе трансформиран във филиал към Славянския университет. 500 бяха студентите в местния филиал, разпределени в 4 специалности.

1998 – В статистиката на РПУ-Казанлък тази дата влезе с 3 автомобилни катастрофи с общо 5 загинали.

1999 – По повод Деня на българската община, който е на 12-ти октомври, кандидатът за кмет на община Казанлък Стефан Дервишев организира два празника – в кв. Изток и в кв. Западно разширение, и покани казанлъчани да гледат спектакъла „Таралеж“ на Театър „Л. Кабакчиев“, за който предизборният му щаб бе откупил билетите.

1999 – С изложба на Таньо Салабашев галерия „Рувел“ откри новия си творчески сезон.

2000 – За пръв път, по повод Деня на българската община, Община Казанлък обяви Ден на отворените врати. Най-масово бе посетен от гражданите кабинетът на зам.-кмета по строителството Иван Курдов.

2000 – Втора за новия театрален сезон премиера представи в този ден Театър „Л. Кабакчиев“ – спектакълът „С чужди драг, вкъщи – враг“, посветен на 150-ата годишнина от рождението на Иван Вазов.

2000 – Празник на открито организира Руският клуб „Владимир Висоцки“ в Казанлък. Той премина под мотото „Нов век – нов късмет“, подзаглавието бе „Да изпратим заедно циганското лято – последното за 20-и век“.

2000 – Ученичката от Художествената гимназия в Казанлък Мария Петрова представи своя изложба от 40 платна под заглавие „Хора-птици“. Скоро след това изложбата отпътува за гр. Касел, Германия.

2001 – В Деня на българската община – 12 октомври, в Община Казанлък бе обявен Ден на отворените врати. Като ден за срещи с гражданите бе планирано да премине този ден. Кметът Стефан Дервишев, заместниците му и директорите на дирекции, както и председателят на Общинския съвет Теодор Митев, очакваха посетители в своите кабинети. С изключение на посещенията в кметския кабинет, гражданите не проявиха интерес за други срещи. Кметът Стефан Дервишев изслуша проблемите на 60 граждани. „Ние изкопахме основите на онова, което сме замислили“, – каза в интервю за „Вис виталис“ той и допълни, че неговите проблеми са „общо 97 хиляди – 90 хиляди, защото толкова са жителите на общината, и 7 хиляди – защото толкова фирми има на територията на община Казанлък“.

2001 – В интервю за радиото бившият кмет Бончо Сарафов отчете трите основни неща, които е направил през своя мандат: бил е решен въпросът с питейната вода на казанлъчани, сложена е била в ред документацията, свързана с общинската собственост, и е било извършено същинското устройство на общината по отношение на сградите – вследствие на реституцията.

2001 – 18 казанлъшки фотографи откриха своя съвместна изложба от 80 творби в изложбената зала на ул. „Искра“ 4. Специални гости бяха Емануил Кехаоглу и Петрос Костаракис от гръцкия град Верия, побратим на Казанлък.

2002 – След като в ДК „Арсенал“ бе представен древният театрален японски жанр НО, се състоя творческа среща между членовете на гостуващата в Казанлък делегация от Япония по повод 13-ите Дни на японската култура в България и колективите на танцовия ансамбъл „Арсенал“ и театър „Л. Кабакчиев“.

2002 – Традиционни празнични събори по случай Петковден бяха проведени в селата Бузовград, Асен, Енина и Черганово, където бе празнувана и 110-ата годишнина на местната църква.

2003 – Донка Карагитлиева, председател на Съюза на слепите в Казанлък, и Боряна Коскина представиха града в първия по рода си национален фестивал на творческите възможности на хората с увреждания „Радост и творчество“, Варна. С по две поетични творби в алманаха „Не забравяй, че ме има“ бяха включени казанлъшките поетеси Венета Неделчева, Милена Ганина и Боряна Коскина.

2003 – Тихомира Недялкова от клуб „Селт“ – Казанлък стана шампионка в дисциплината боулдър в Държавното първенство в Троян.

2004 – Даниела Калайджиева, национален директор на „Красива България“, направи в този ден първата копка на обект „Подход на Казанлъшката тракийска гробница“.  Точно в 17 ч. и 50 мин. мини багер „Бобкат“ направи и първата копка на обект „Реконструкция на площад „Севтополис“, финансиран от Министерството на труда и социалната политика по програма „Красива България“ и от Община Казанлък.

2005 – В Деня на българската община общинската администрация в Казанлък отвори врати за всички желаещи да се запознаят с работата в Общината. В този ден бе открита паметна плоча на Хаджидимитровите четници Христо Милев – Янъка и Стефан Орешков. Беше поставено и началото на Алеята на дарителите в градината на улица „Искра“. На нея бяха изписани имената на фирми и граждани, подпомогнали реконструкцията на централната градска част. Бе даден старт на реконструкцията на предгаровото пространство. Денят на българската община се отбелязва от 1998 г. по идея на Националното  сдружението на общините в България.

2006 – Галина Стоянова стана след конкурс ръководител на Дирекция „Хуманитарна политика“ в Община Казанлък. Тя работи от 2004 година в общинската администрация като експерт „Образование“, занимаваше се предимно с проблемите на детските заведения в региона. Стоянова е бивш директор на детска градина „Буратино“ в Казанлък.

2007 – В Павел Баня бе проведена среща за «Натура 2000». Целта бе да бъдат информирани собствениците на земи за същността и значението на Европейската екологична мрежа «Натура 2000». Екомрежата бе разширена до 28% от площта на България, след като правителството одобри още 27 защитени зони.

2008 – В този ден се състоя втората официална церемония по подписването на Споразумението за побратимяване между Казанлък и Сент Ерблен. За целта за френския град отпътува 47-членна делегация от община Казанлък. Първата церемония се състоя в Казанлък по време на Празника на розата на 6 юни 2008 г. Взаимоотношенията между Казанлък и Сент-Ерблен датират от 1984 г.

2008 – Ради Милев стана победител в групата на мъжете над 60 г. в 26-ото издание на Софийския маратон, ДИП по маратон, с време 4 часа и 2 мин. За участие в маратона бяха регистрирани рекорден брой състезатели – над 2 100.

2009 – Над 40 участници от Казанлък  и Стара Загора се включиха в най-новото състезание по таебо по повод 10-годишнината от създаването на Клуба по таекуондо в Казанлък с треньор Николай Богданов.

2009 – Първа награда в категорията „Солисти на забавна музика до 14 години“ спечели 12-годишната Нелина Георгиева в Годишната телевизионна класация „Супер 8“ с участието на изявени деца от цялата страна.

2009 – 1608 бяха пътно-транспортните произшествия, станали на територията на Старозагорска област от началото на годината. Загиналите бяха 44 души, а ранените 440. За девет месеца случаите, в които служителите от пътния контрол в областта бяха констатирали движение с превишена скорост, бяха 7377, като при 518 от тях бяха допуснати пътнотранспортни произшествия. 

2010 – В крайното класиране при юношите старша възраст в 10-я Открит турнир на гр. Шумен бронзово отличие завоюва двойката Атанас Русев и Симона Янева от КСТ „Роза“ – Казанлък.

2010 – В Деня на българската община кметството в с. Крън за първи път бе управлявано от ученици. Те бяха 4-ма по на 12 години. Длъжността кмет за половин ден зае Крум Димитров.

2012 – Обновените сгради на четири казанлъшки училища – ОУ „Мати Болгария”, ХГ „Св.Св. Кирил и  Методий”, ОУ „Н. Вапцаров” и Гимназия „Петко Стайнов” бяха открити в Деня на българската община. Ремонтните дейности бяха проведени в рамките на проекта „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения от Казанлък” по ОП „Регионално развитие”.

2013 – Казанлъчанинът Петър Дренчев завоюва трето място на Държавното индивидуално първенство по ускорен шахмат в Дупница.  В надпреварата се включиха 51 шахматисти от 10 центъра.

2013 – На Международния турнир по олимпийско таекуондо за Купа „България“ в зала „Фестивална“ казанлъчани от клуб “Кентавър“ завоюваха 4 златни, 2 сребърни и 3 бронзови отличия. Спечелиха ги Цветелина Николова, Павел Бояджиев, Ивайло Бонев, Любомир Богданов, Илина Иванова, Жан Николов, Милослав Неделчев, Антон Качулев, Стелен Георгиев и Теодор Ботев.

2014 – Казанлъшките каратеки, водени от треньора Драгомил Иванов, станаха втори в света след участието си в Полша в 22-то Световно първенството, организирано от „Шотокан карате-до“ на Обединените нации. В него взеха участие каратисти от над 50 държави. 

2014 – Общинският служител Минчо Петков Георгиев постави своеобразен рекорд – той показа на своите колеги ябълка от собствената си градина в с. Долно Изворово с тегло 750 грама.

2014 –В класацията на Българската стопанска камара по приходи от продажби за 2013 г. второ място зае казанлъшката фирма „М+С Хидравлик” АД с приходи  от 85 290 000 лв. Общо десет бяха участниците в топ 10 на Камарата.

2014 –Сложна и виртуозна ендоскопска операция за премахване на тумор в главата бе извършена на 53-годишен мъж от Казанлък с олфакторен невробластом – от т. нар. смесени тумори. Уникалната операция бе извършена в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Ринологът проф. д-р Карен Джамбазов отстрани тумора през носа.

2015 – Върховният административен съд с решение № 10947 окончателно отсъди, че кметът на Община Казанлък Галина Стоянова трябва да оповести публично договорите с медиите и какви суми са били плащани и им се плащат. Преди това Стоянова бе отказала да предостави исканата от Медийна група „Вис виталис“ информация. Административен съд – Стара Загора задължи казанлъшката кметица да предостави информация за това, колко договора има за медийно обслужване и колко пари струват те. Тя обжалва това решение. Но в крайна сметка решението на ВАС бе окончателно.

2016 – Усмихнатите „слънчогледи“ от кампанията на Медийна група „Вис виталис“ украсиха днес оградите и учебните заведения в градовете Крън и Шипка и села Шейново, Хаджидимитрово и Енина. Получаваме пожелания за успешна кампания от директорите на училищата, а от децата – покана за обща снимка, която да запемети деня, кулминационен за кампанията. Продължава и днес раздаването на флаерите с помощта на нашите доброволци и приятели от младежката организация „Взаимопомощ“, Младежки Общински съвет и Сдружение „Бъдеще за децата“.

2016 – Първите балони, които ще полетят в небето над града по време на най-масовия за Казанлък флашмоб, част от кампанията „Спри! Преминава дете!“, вече пътуват към площад „Севтополис“. Сръчните ръце на доброволци от НЧ „Искра“, екипи на Медийна група „Вис виталис“ и приятели вече са приключили с първите балони, предназначени да литнат като финал на заплануваната за днешния следобед проява на градския площад. Близо 2 хил. балона ще бъдат подготвени за целта.

2016 – Дъждът не успя да провали внушителния флашмоб – кулминационната част от кампанията на МГ „Вис виталис“, подкрепящи организации и спонсори, посветена на безопасността на децата на пътя „ Спри! Преминава дете!“. Над 500 ученици от всички казанлъшките училища се включиха в първия по рода си за Казанлък флашмоб, който трябваше да изобрази символа на кампанията.

2016 – Да, случи се. Хиляди балони литнаха в небето над Казанлък. Стотици деца се събраха на централния площад. Казанлък каза силно „НЕ“ на неспиращите инциденти по улиците на града.  Направихме го за децата на Казанлък. Една кампания, в която се обединиха десетки институции, училища, неправителствени организациии, граждани. Спри! Преминава дете! – показа, че може да ги спрем, безумията по пътищата, предизвикани от човешката самонадеяност и аругантност. Да спрем, катастрофите заради превишената скорост, заради неспазването на закона, заради шофирането с наркотици и алкохол.

2016 – Кметът на Общината участва във финала на кампанията „Спри! Преминава дете!“ – Галина Стоянова прие папка, с всички сигнали на граждани, събрани от медийна група „Вис Виталис“, по време на тяхната кампания срещу катастрофите на пътя. „Вярвам, че и чрез тази кампания, и чрез мерките, които предприемаме, и ще предприемаме ще намалим произшествията!“, потвърди г-жа Стоянова.

2017 – В Деня на българската Община, 12 октомври, младите поеха управлението на града. В инициативата „Млад управленец за един ден в Община Казанлък“ тази година участваха 29 ученика от различни училища. В рамките на час младежите получиха възможността да се запознаят отблизо с работата на кмета на Община Казанлък, неговите заместници, началници на Дирекции, председателя на Общинския съвет.

2017 – 11 общински служители бяха почетени с грамоти за дейността си в празничния за Община Казанлък, 12 октомври. Връчването на отличията от сцената на Военния клуб в Деня на българската община бе предшествано от минута мълчание в памет на общинския служител Стефка Бездичка.

2018 – Общинска библиотека „Искра” организира информационна среща по проект „Библиотеката -моята първа сцена. Изграждане на творчески пространства за деца и тийнейджъри” по договор  с Фондация „Глобални библиотеки-България” в тематична област „Развитие на местната общност”. По проекта библиотеката е водеща организация, а партньорски организации са НЧ Пробуда-1920″ с. Копринка и НЧ „Зора- 1902“ с. Голямо Дряново.

2020 – Талантливият казанлъшки музикант Виктор Владков добави още една международна награда към колекцията си от завоевания – от XIV издание на Международния конкурс за пианисти „Албер Русел”. То е посветено на проф. Жермен Муние, основател на международния конкурс с първо издание през 1992 г., целящ да лансира млади клавирни таланти от България и чужбина.

2020 – На брутално убийство, малко коте с отрязани крака, се натъкват казанлъчани близо до жилищен блок в центъра на града. За жестокостта при умъртвяването му алармира Татяна Байчева от „Нов шанс за отхвърлените ангели на Казанлък“. „Моля, ако някой знае нещо, нека се свърже с компетентните органи или да пише на лични съобщения. Анонимността му е гарантирана. Не се страхувайте да разобличите един убиец!“, написа Байкова в опит да бъде заловен извършителят или извършителите на бруталното убийство.

2020 – Собствениците на три коня платиха наложената от Кмета на община Павел баня Иса Бесоолу глоба в размер на 350 лв. Причината за санкцията е, че животните са били установени в зелени площи. Ще бъдат налагани глоби на всички собственици, които пускат конете си в общинските територии и паркови зони, предупреждават от администрацията на Бесоолу.

2021 – Единственият начин близо 50 човека да стигнат до домовете си на ул.“Градинарска“ в Казанлък бе да минават по пътечка и през …дърво. Достъпът на автомобили станал невъзможен заради разпродадени имоти от община Казанлък покрай улицата, както и по-голямата част от самата улица. Трета жалба бяха подали хората от „Градинарска“ до администрацията на кмета Галина Стоянова, но единствената реакция била пратените работници да отрежат клоните на дървото, където се предлага да минава пътеката, оставаща след бившия път. Казанлъчани се тревожеха, че след като новите собственици оградят улицата, ще бъде невъзможно нито линейка, нито пожарна да стигат да обитателите на „Градинарска“ при спешен случай. Според тях в едното от трите новопродадени места се намират и ВиК комуникациите и ако не дай си боже стане авария от дружеството ще се наложи да искат достъп от собственика до съоръжението. Хората бяха готови и на по-крути мерки, ако община Казанлък не приложи закона и изпълни изискването за осигуряване на 7-метрова улица „Градинарска“.

2022 – Тумба млади мъже нападат шофьора и пътниците в спрял на светофар автомобил в Казанлък, вадят возещ се мъж от чакащата зелена светлина кола и му нанасят побой посред бял ден пред очите на десетки очевидци и …пред вратите на полицията. Това показва видео, заснето от казанлъчанка и тиражирано във Фейсбук. Според кадрите мелето се случва по обяд на кръстовището на бул. „Княз Александър Батенберг“ и ул.“Кирил и Методий“ в Града на розите днес. Двама мъже млатят друг на пътното платно на булеварда, показва още видеото, а свидетелите на въргала не реагират, макар драмата да стопира трафика и десетки автомобили да се оказват в плен на случката. Няма реакция и от органите на реда, обитаващи две сгради буквално на около двадесетина метра от мелето. Не е ясна причината за побоя, засега, както и кои са участниците в сбиването.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram