Днес, 12.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Около 1600 души, болни от диабет от общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж, не можеха да си купят манинил на таблетки. С министерска заповед бе спрян вносът на лекарства, които имат български аналози. 960 болни от диабет в региона ежедневно ползваха манинил.

1997 – Община Казанлък и Област Умбрия, Италия, сключиха споразумение за сътрудничество в различни сфери за период от 10 години.

1997 – Фирма „Ситиком“ започна проектирането на Инфекциозен павилион в Казанлък. Това намерение бе изпреварено от проектирането и построяването на бензиностанция „Шел“.

1998 – Колежът по икономика и управление – Казанлък  официално бе трансформиран във филиал към Славянския университет. 500 бяха студентите в местния филиал, разпределени в 4 специалности.

1998 – В статистиката на РПУ-Казанлък тази дата влезе с 3 автомобилни катастрофи с общо 5 загинали.

1999 – По повод Деня на българската община, който е на 12-ти октомври, кандидатът за кмет на община Казанлък Стефан Дервишев организира два празника – в кв. Изток и в кв. Западно разширение, и покани казанлъчани да гледат спектакъла „Таралеж“ на Театър „Л. Кабакчиев“, за който предизборният му щаб бе откупил билетите.

1999 – С изложба на Таньо Салабашев галерия „Рувел“ откри новия си творчески сезон.

2000 – За пръв път, по повод Деня на българската община, Община Казанлък обяви Ден на отворените врати. Най-масово бе посетен от гражданите кабинетът на зам.-кмета по строителството Иван Курдов.

2000 – Втора за новия театрален сезон премиера представи в този ден Театър „Л. Кабакчиев“ – спектакълът „С чужди драг, вкъщи – враг“, посветен на 150-ата годишнина от рождението на Иван Вазов.

2000 – Празник на открито организира Руският клуб „Владимир Висоцки“ в Казанлък. Той премина под мотото „Нов век – нов късмет“, подзаглавието бе „Да изпратим заедно циганското лято – последното за 20-и век“.

2000 – Ученичката от Художествената гимназия в Казанлък Мария Петрова представи своя изложба от 40 платна под заглавие „Хора-птици“. Скоро след това изложбата отпътува за гр. Касел, Германия.

2001 – В Деня на българската община – 12 октомври, в Община Казанлък бе обявен Ден на отворените врати. Като ден за срещи с гражданите бе планирано да премине този ден. Кметът Стефан Дервишев, заместниците му и директорите на дирекции, както и председателят на Общинския съвет Теодор Митев, очакваха посетители в своите кабинети. С изключение на посещенията в кметския кабинет, гражданите не проявиха интерес за други срещи. Кметът Стефан Дервишев изслуша проблемите на 60 граждани. „Ние изкопахме основите на онова, което сме замислили“, – каза в интервю за „Вис виталис“ той и допълни, че неговите проблеми са „общо 97 хиляди – 90 хиляди, защото толкова са жителите на общината, и 7 хиляди – защото толкова фирми има на територията на община Казанлък“.

2001 – В интервю за радиото бившият кмет Бончо Сарафов отчете трите основни неща, които е направил през своя мандат: бил е решен въпросът с питейната вода на казанлъчани, сложена е била в ред документацията, свързана с общинската собственост, и е било извършено същинското устройство на общината по отношение на сградите – вследствие на реституцията.

2001 – 18 казанлъшки фотографи откриха своя съвместна изложба от 80 творби в изложбената зала на ул. „Искра“ 4. Специални гости бяха Емануил Кехаоглу и Петрос Костаракис от гръцкия град Верия, побратим на Казанлък.

2002 – След като в ДК „Арсенал“ бе представен древният театрален японски жанр НО, се състоя творческа среща между членовете на гостуващата в Казанлък делегация от Япония по повод 13-ите Дни на японската култура в България и колективите на танцовия ансамбъл „Арсенал“ и театър „Л. Кабакчиев“.

2002 – Традиционни празнични събори по случай Петковден бяха проведени в селата Бузовград, Асен, Енина и Черганово, където бе празнувана и 110-ата годишнина на местната църква.

2003 – Донка Карагитлиева, председател на Съюза на слепите в Казанлък, и Боряна Коскина представиха града в първия по рода си национален фестивал на творческите възможности на хората с увреждания „Радост и творчество“, Варна. С по две поетични творби в алманаха „Не забравяй, че ме има“ бяха включени казанлъшките поетеси Венета Неделчева, Милена Ганина и Боряна Коскина.

2003 – Тихомира Недялкова от клуб „Селт“ – Казанлък стана шампионка в дисциплината боулдър в Държавното първенство в Троян.

2004 – Даниела Калайджиева, национален директор на „Красива България“, направи в този ден първата копка на обект „Подход на Казанлъшката тракийска гробница“.  Точно в 17 ч. и 50 мин. мини багер „Бобкат“ направи и първата копка на обект „Реконструкция на площад „Севтополис“, финансиран от Министерството на труда и социалната политика по програма „Красива България“ и от Община Казанлък.

2005 – В Деня на българската община общинската администрация в Казанлък отвори врати за всички желаещи да се запознаят с работата в Общината. В този ден бе открита паметна плоча на Хаджидимитровите четници Христо Милев – Янъка и Стефан Орешков. Беше поставено и началото на Алеята на дарителите в градината на улица „Искра“. На нея бяха изписани имената на фирми и граждани, подпомогнали реконструкцията на централната градска част. Бе даден старт на реконструкцията на предгаровото пространство. Денят на българската община се отбелязва от 1998 г. по идея на Националното  сдружението на общините в България.

2006 – Галина Стоянова стана след конкурс ръководител на Дирекция „Хуманитарна политика“ в Община Казанлък. Тя работи от 2004 година в общинската администрация като експерт „Образование“, занимаваше се предимно с проблемите на детските заведения в региона. Стоянова е бивш директор на детска градина „Буратино“ в Казанлък.

2007 – В Павел Баня бе проведена среща за «Натура 2000». Целта бе да бъдат информирани собствениците на земи за същността и значението на Европейската екологична мрежа «Натура 2000». Екомрежата бе разширена до 28% от площта на България, след като правителството одобри още 27 защитени зони.

2008 – В този ден се състоя втората официална церемония по подписването на Споразумението за побратимяване между Казанлък и Сент Ерблен. За целта за френския град отпътува 47-членна делегация от община Казанлък. Първата церемония се състоя в Казанлък по време на Празника на розата на 6 юни 2008 г. Взаимоотношенията между Казанлък и Сент-Ерблен датират от 1984 г.

2008 – Ради Милев стана победител в групата на мъжете над 60 г. в 26-ото издание на Софийския маратон, ДИП по маратон, с време 4 часа и 2 мин. За участие в маратона бяха регистрирани рекорден брой състезатели – над 2 100.

2009 – Над 40 участници от Казанлък  и Стара Загора се включиха в най-новото състезание по таебо по повод 10-годишнината от създаването на Клуба по таекуондо в Казанлък с треньор Николай Богданов.

2009 – Първа награда в категорията „Солисти на забавна музика до 14 години“ спечели 12-годишната Нелина Георгиева в Годишната телевизионна класация „Супер 8“ с участието на изявени деца от цялата страна.

2009 – 1608 бяха пътно-транспортните произшествия, станали на територията на Старозагорска област от началото на годината. Загиналите бяха 44 души, а ранените 440. За девет месеца случаите, в които служителите от пътния контрол в областта бяха констатирали движение с превишена скорост, бяха 7377, като при 518 от тях бяха допуснати пътнотранспортни произшествия. 

2010 – В крайното класиране при юношите старша възраст в 10-я Открит турнир на гр. Шумен бронзово отличие завоюва двойката Атанас Русев и Симона Янева от КСТ „Роза“ – Казанлък.

2010 – В Деня на българската община кметството в с. Крън за първи път бе управлявано от ученици. Те бяха 4-ма по на 12 години. Длъжността кмет за половин ден зае Крум Димитров.

2012 – Обновените сгради на четири казанлъшки училища – ОУ „Мати Болгария”, ХГ „Св.Св. Кирил и  Методий”, ОУ „Н. Вапцаров” и Гимназия „Петко Стайнов” бяха открити в Деня на българската община. Ремонтните дейности бяха проведени в рамките на проекта „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения от Казанлък” по ОП „Регионално развитие”.

2013 – Казанлъчанинът Петър Дренчев завоюва трето място на Държавното индивидуално първенство по ускорен шахмат в Дупница.  В надпреварата се включиха 51 шахматисти от 10 центъра.

2013 – На Международния турнир по олимпийско таекуондо за Купа „България“ в зала „Фестивална“ казанлъчани от клуб “Кентавър“ завоюваха 4 златни, 2 сребърни и 3 бронзови отличия. Спечелиха ги Цветелина Николова, Павел Бояджиев, Ивайло Бонев, Любомир Богданов, Илина Иванова, Жан Николов, Милослав Неделчев, Антон Качулев, Стелен Георгиев и Теодор Ботев.

2014 – Казанлъшките каратеки, водени от треньора Драгомил Иванов, станаха втори в света след участието си в Полша в 22-то Световно първенството, организирано от „Шотокан карате-до“ на Обединените нации. В него взеха участие каратисти от над 50 държави. 

2014 – Общинският служител Минчо Петков Георгиев постави своеобразен рекорд – той показа на своите колеги ябълка от собствената си градина в с. Долно Изворово с тегло 750 грама.

2014 –В класацията на Българската стопанска камара по приходи от продажби за 2013 г. второ място зае казанлъшката фирма „М+С Хидравлик” АД с приходи  от 85 290 000 лв. Общо десет бяха участниците в топ 10 на Камарата.

2014 –Сложна и виртуозна ендоскопска операция за премахване на тумор в главата бе извършена на 53-годишен мъж от Казанлък с олфакторен невробластом – от т. нар. смесени тумори. Уникалната операция бе извършена в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Ринологът проф. д-р Карен Джамбазов отстрани тумора през носа.

2015 – Върховният административен съд с решение № 10947 окончателно отсъди, че кметът на Община Казанлък Галина Стоянова трябва да оповести публично договорите с медиите и какви суми са били плащани и им се плащат. Преди това Стоянова бе отказала да предостави исканата от Медийна група „Вис виталис“ информация. Административен съд – Стара Загора задължи казанлъшката кметица да предостави информация за това, колко договора има за медийно обслужване и колко пари струват те. Тя обжалва това решение. Но в крайна сметка решението на ВАС бе окончателно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram