Днес, 12.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Уволненият директор на Младежкия дом в Казанлък Койчо Козаров разпространи Отворено писмо до кмета Бончо Сарафов, като го обвини във финансови нарушения в младежкия дом и настоя за ревизия. Той обвини зам.-кмета Костадин Димов в „морална глухота“. Обвини общинското ръководство и в цензуриране на общинското радио и общинския вестник. „Без уважение“, завършваше писмото на Козаров.

1997 –Безработните лица в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж скъм момента бяха 7907. Новорегистрираните за един месец бяха 1028 души.

1997 –За председател на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ в Казанлък бе избрана Цветанка Пискова, за зам.-председател – Боян Белчев, за секретар – Костадин Мазнев.

1997 – Парк на скаутите решиха да обособят в парк „Тюлбето“ скаутите от регионалната организация в Казанлък. Фирма „Паркове и градини“ им предостави дръвчетата. Много скоро след това мястото вече не приличаше на парк.

1998 – След балотаж изборите за кмет на община Николаево спечели Кольо Чергеланов.

1998 – Третото място, което Николай Иванов – ученик от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Казанлък, спечели на 10-тата Национална олимпиада по философия, директно му осигури студентско място в СУ „Св. Климент Охридски“.

2000 – Художествената гимназия в Казанлък премина към МОН и получи профил Професионална гимназия за дизайн и пластично изкуство.

2001 – МБАЛ-Казанлък получи от болница „Св. Екатерина“ в София  свръхмодерен апарат – кардиологичен монитор за инвазивно лечение – за изследване на налягането и наличието на кислород в кухините на сърцето.

2001 – Своя 25-годишен юбилей и патронния си празник отбеляза в Деня на космонавтиката казанлъшката детска градина „Юрий Гагарин“ в Казанлък.

2002 – Четвърти месец в аптечната мрежа на Казанлък, поради неритмични доставки, липсваха най-необходимите задължителни ваксини за децата, вкл. срещу хепатит В.

2002 – В интервю за „Вис виталис“ Вени Марковски, човекът, изграждащ интернет-обществото в България, заяви, че писането на книги няма да спре заради ползването на интернет. „Книгата е незаменима“, каза той и уточни, че тв-екраните са по-вредни за децата, отколкото екраните на компютрите.

2002 – Веселин Стоянов – журналист и писател от Казанлък, даде интервю по повод премиерата на преиздадената му книга „Шлагери“.

2003 – 16 хорови формации с над 400 участници от цялата страна се включиха в песенния празник в Казанлък „Прекрасна си, мила Родино“.

2004 – Великденски фолклорен концерт бе организиран в този ден в парк „Розариум“.

2004 – По случай Великден от общинската структура на ДПС поднесоха на Старозагорския митрополит Галактион бутилка Асеновградски мавруд.

2005 – Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов и представителят на „Сититигаз“ – България  Александър Кожухаров подписаха споразумение за газифицирането на Казанлък, което бе утвърдено с решение на Общинския съвет на 11 април. „Сититигаз“ бе дъщерна фирма на „Риминигаз“, която бе носител  на лицензията за газификация на Регион Тракия.

2007 – В учебния център на Гражданска защита се проведе общинско ученическо състезание „Защита от бедствия, аварии и катастрофи”, организирано от Община Казанлък и отдел „Гражданска защита”. Отборът на ОУ „Мати Болгария” получи най-високата комплексна оценка и зае първото място.

2008 – В НЧ „Искра“ се проведе Десетият празник на туристическата песен „Прекрасна си, мила родино“ с участието на 22 певчески хора, ансамбли, групи и балетни формации от страната.

2008 – Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт бе домакин на Национално състезание „Най-добър автомонтьор” в професионалното направление “Моторни превозни средства, кораби и летателни апарати”.

2010 – Със самостоятелна  изложба на художника Петър Петров, завършил казанлъшката Художествена гимназия, в Казанлък бяха открити Третите Празници на цъфналите вишни.  

2010 – Казанлъшката ЦДГ „Юрии Гагарин“ отбеляза 35 години от основаването си. 10 години по-рано, по идея на директорката Красимира Кърпачева, бе създаден детски музикален театър към градината, който ежегодна изнасяше свои представления.

2011 – Изложбата на Мария Игнатова, наречена „Нереалната реалност”, събра в Казанлък любителите на живописта в залата на ул. „Искра” 4.

2011 – Четирима казанлъшки възпитаници от класа по китара при Военния клуб с преподавател Стефан Христов спечелиха награди на 15-я Международен конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов” в Кюстендил с участието на над 500 китаристи от различни краища на страната и чужбина. С първи награди бяха отличени Иван Келчев и Стоян Русев, с втори – Диян Тодоров и Димитър Христов, който бе отличен и със стипендия.

2012 – Казанлъшкият талант в шахматната игра Цветан Стоянов спечели шампионска титла от Държавното първенство при децата до 8 години. Участваха 28 деца.

2013 – Казанлъшката многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски“, заедно с Община Казанлък, спечели проект за обновяване и оборудване на стойност близо 4 милиона лева.

2013 – Устройство, което чете мисли. Това бе основната идея на 10-годишната Мая Стойчева от СОУ „Екзарх Антим I“, която го бе кръстила „Телефон-марафон“. Така се казваше и разказът, с който Мая спечели първа награда в Националния конкурс „Присмехулници” за весел детски разказ.

2016 – Мария Бресковска-Стоянова бе избрана за председател на Младежкото обединение в БСП-Казанлък. Това стана на провелото се общинско отчетно-изборно събрание с открито гласуване. Досегашният председател Теодора Иванова се оттегли от поста и обяви, че ще се посвети на своите отговорности като общински съветник. Според нея в Младежкото обединение, което тя оглавява два мандата,  винаги има нужда от нова енергия и идеи. Иванова представи отчет на дейността на Обединението и анализира резултатите от инициативите през последните години.

2016 – Взеха че почистиха реката – След като шокиращото видео от вчера, публикувано в сайта Рresstv.bg – кадри на замърсената с отпадъци Стара река около кооперативния пазар, обиколи социалните мрежи, мястото вече е почистено. Общинските служители са успели да отстранят от труднодостъпните места край коритото десетки килограми боклуци. Както стана видно от кадрите, ненужни вещи от домашно обзавеждане не по случайност са попаднали в реката. Дали пръст в замърсяването имат живущите в близките блокове, изхвърлили буквално от балконите си вехториите, или вандали са избутали в ниското изоставени до контейнерите вещи, не я ясно. Жителите на имоти на булевард „Никола Петков“ си спомнят, че доскоро често се налагаше да вадят от реката и контейнери, захвърлени от дружини подпийнали младежи.

2017 – По последни данни на Община Казанлък, съдържащи се в Плана за действие на Община Казанлък за интегриране на български граждани от ромски произход 2017-2020 г.,  ромите, живеещи на територията на общината, наброяваха 10 522 души. Към 1 януари 2016 г. в общината живеят 69 668 души.

2017 – На 81 години, почина един от доайените на българската фотография, фотограф – художникът Кольо Пейчев.  Завинаги той ни завеща, неговият макро свят на красотата, на съвършенната композиция, на погледа отвъд обичайното. Кольо Пейчев е сред основоположниците на съвременната фотография в Казанлък и България.

2017 – Симона Милева от казанлъшкия клуб „Севтополис“ стана шампион на България в републиканския турнир по спортна стрелба с пневматично оръжие, който се проведе в Русе

2020 – „Пежо“ се приземи в канавката край пътя между Казанлък и село Копринка, а след инцидента водачът зарязал колата и избягал, според органите на реда. Автомобилът е пътувал в посока на града, но вероятно заради висока скорост, изхвърчал от платното и паднал в обратна посока, прелитайки през насрещното. Произшествието стана малко преди 19 часа на Подбалканския път Бургас-София.

2020 – Казанлъчанинът Здравко Станев и скандалният старозагорски журналист Михаил Михайлов заведоха дела във Върховния административен съд срещу Министерството на здравеопазването заради Заповед № РД-01-197 от 11.04.2020 г. на Министъра на здравеопазването, с която Заповед от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г. отново бе въведено задължително използване на предпазни маски по време на извънредното положение във връзка с заболяванията от короновирус в България.

2021 – От този ден част от противоковидните мерки в страната станаха по-леки. Присъствено в училищата се върнаха учениците от 1 до 4 клас, както и задължителните групи за предучилищно образование; учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания и учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

2021 – Сеат и Форд се блъснаха на кръстовището на ул. „Хр. Ботев“ и бул. „23ПШП“. В Сеат-ът са пътували две жени, движили са се в посока паметникът на Кирков. Таксито е пътувало по ул. „Хр. Ботев“ в посока юг.  По предварителна информация и двете коли са навлезли в кръстовището на зелена светлина на светофара.Водачът на Сеат-ът е предприела завой в посока „Запад“, когато става инцидентът. Няма сериозно пострадали при катастрофата. Нанесени са материални щети.

2022 – 47-годишна жена от  Павел баня е нахапана от агресивно куче докато разхождала своите домашни любимци. Едно от кученцата й е издъхнало на място.

Жената е с рани от ухапванията. Предстои й лечение. Ивелина е излязла на разходка, която започва на метри от последните къщи в Павел баня. От постройка в селскостопански масив излиза агресивно куче, порода каракачанска овчарка. Животното й се се нахвърля и я събаря на земята.

2022 – Сдружение „Бъдеще за децата“ стана част от мащабна хуманитарна акция в подкрепа на украинските бежанци в регион Стара Загора. Тя се осъществява от Фондация „Мисия Криле“ / Mission Wings Foundation и партньори. „Благодарение на тях, днес успяхме да подпомогнем с хранителни и великденски пакети 60 деца и възрастни от Украйна“, заявяват от Сдружението. Семействата са бежанци от войната и живеят на територията на община Казанлък. Хранителни и великденски пакети за празниците получиха над 200 деца и възрастни от Украйна от региона. Една от основните нужди, които заявяват семействата, е желанието за започване на езиков курс по български език, съобщават от Фондацията. Усилено се търсят учители по български език.

2023 – 46 чужди граждани без документи за самоличност са установени на Прохода на Републиката, в района между село Пчелиново и Гурково. Това потвърди говорителят на ОДМВР-Стара Загора Ивелина Проданова. Тя уточни, че всички те са задържани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram