Днес, 12.02.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – 10-процентно увеличение на износа за Германия за 1997 г. договори управителят на „Българска Кремона“ АД Денчо Харизанов с основния клиент на фирмата от 15 години „Мюзик гинер амберг“.

1998 – В новосформираната община Николаево 235 николаевци учредиха общинска организация на БСП. За председател бе избран Васил Василев.

1999 – Под егидата на старозагорския кмет проф. Цанко Яблански на Старозагорските  минерални бани бе проведена научна конференция на археолозите от Югоизточна България. Евтимка Димитрова от казанлъшкия музей изнесе доклад за изследванията на тракийските могили в Мъглиж.

1999 – От тази дата, съгласно договореност между кмета Иван Гороломов и фирма „Динамика“ и частните превозвачи, пенсионерите и учениците започнаха да ползват градския транспорт с 50% намаление.

1999 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе народният представител Велко Вълканов, БСП, кандидат за президент през 1992 г., председател на Българския антифашистки съюз. Той представи новата си книга „Кой кой е в България“. Специално внимание гостът отдели на темата за потъналата ни в заеми държава и живота на бедните слоеве българи.

1999 – „Написахме ли демократичния буквар?“ – този въпрос зададе на казанлъчани в анкета Деляна Бобева по повод 120-ата годишнина на парламента и изказването на президента Петър Стоянов, че „и след тези 120 години българинът още срича буквара на демокрацията“. Отговорите на анкетираните: „Политически сме крайно недорасли, няма политическо единство; Ако всички са като Петър Стоянов и Иван Костов, ще се оправим бързо, но техните решения се изкривяват, докато стигнат до долу; Рибата се вмирисва откъм главата – горе си коват закони, долу хората мизерстват; Те горе всички са били под крилото на БКП, сега се пребоядисват както им е угодно; Демокрацията е свобода на действие, без да пречиш на другите; Всички хора кандисаха вече на СДС, нямам вяра в нищо“.

2001 – Ваня Кубракова представи в Казанлък новата си поетична книга „Сърце на прицел“.

2001 – Стефка Бойчева, активист на БЧК в кв. „В. Левски“ в Казанлък, призова в ефир съгражданите си да си платят членския внос, защото „БЧК като организация съществува от 120 години и трябва да продължи да съществува“. „Аз съм оптимист, че тя има бъдеще“, каза Бойчева.

2002 – „197 престъпления са извършени от малолетни и непълнолетни на територията на община Казанлък през 2002 г.“ – съобщи на пресконференция Чавдар Минтов, секретар на Комисията за борба с противообществените прояви. В сравнение с 2000 г. броят на тези прояви се бе увеличил 2 пъти.

2002 – Общинската администрация запечата ресторант „Кестените“ в двора на Алиоловата къща в Казанлък, тъй като обектът бе включен в списъка на обявените паметници на културата. Два дни по-късно Окръжният съд спря изпълнението на заповедта на кмета Стефан Дервишев. Общината не върна имуществото на собственика Стоян Чипилски обратно в обекта, поради което той се обърна към прокурор.

2002 – „За фрапантни грешки при отчитането на електроенергията в Казанлък не може да става и дума“, – каза в интервю за „Вис виталис“ началникът на Електроразпределение Николай Глушков. „От 60 хиляди абоната грешките са най-много 50“, уточни той.

2002 – В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Шипка бе въведено отделно сметосъбиране. От 5 години училището работеше по екологична програма със съдействието на Национален парк „Централен Балкан“.

2002 – „Това е ужас!“ – така коментираха анкетирани ученици от Казанлък по повод задължителните от следващата година матури.

2002 – Ветеринари от Хасково гостуваха в Казанлък със своя изложба на влечуги и свръхотровни змии. Георги Еленски разказа в репортаж за произхода, грижите и характера на влечугите.

2003 – Съюзът на жените „Проксен“ започна кампания за подпомагане на абитуриенти в неравностойно положение. За 2003 г. те бяха близо 50. За три години съюзът бе подпомогнал 150 абитуриенти от казанлъшките училища.

2003 – Рекордно висока скорост на вятъра бе регистрирана в Казанлък – 60 км/час. Температурата бе минус 5 градуса.

2007 – Радио „Вис Виталис“ се присъедини към апела на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО в  организираната в подкрепа на българските медици в Либия кампания „Не сте сами”. Всички 53 национални, регионални и местни радиокомпании, членове на най-представителната медийна организация АБРО, едновременно излъчиха в 11:55 часа песента на Стефан Димитров и Михаил Белчев „Не сте сами” – като молитва за нашите сънароднички в Либия.

2008 – Кабинет за безплатно и анонимно консултиране за всички, които искат да разберат своя ХИВ статус, бе открит в Медико-денталния център в Казанлък, като част от втория етап на националната Анти СПИН кампания под патронажа на съпругата на президента – Зорка Първанова. Според официалната статистика, регистрираните болни в България през 2007 г. бяха 806. Към момента бяха установени нови 114 случая на положителен ХИВ-статус.

2013 – Готов към този момент бе проектът на арх. Ивелин Недялков за новия Музей на розата в парк „Розариум“ в Казанлък. Разгънатата застроителна площ бе 1152 кв.м. От създаването му през 1967 г. музеят се намираше в подземно помещение в края на града.
2014 – За „специалното си изобретение“ разказа в шеговит репортаж 84-годишният жител на гр. Шипка Пенчо Бастрев, бивш текстилен работник. Той бе изобретил 80-сантиметров капан за ловене на плъхове и белки, който преотстъпваше и на свои съграждани. „Не е ясно от какво трябва да се избавим: първо от вредителите или от политиците, но те трябва да знаят, че трябва да се страхуват от нас“ – допълни веселякът.

2018 – Внезапно в тази нощ ни напусна Йълдъз Црънкова-Шиблъ. На 61 години след кратко боледуване тя се оттегли от земния живот и днес бе изпратена в последния й дом от стотици близки и приятели.Црънкова бе директор на хуманитарната дирекция на община Казанлък в мандата 1999-2003 г., когато кмет беше Стефан Дервишев. Неколкократно беше и член на Общинската и Регионалната избирателни комисии от квотата на ДПС.Последно Црънкова беше учител по математика в Гимназия „Кирил и Методий“ в Казанлък, преди това  от 1979-1999г. в ЕСПУ „Н.Й.Вапцаров” и СГ”Българска роза”.

2019 – Каруци се движат в насрещното движение на околовръстния път на Казанлък. Стадо кози пресичат двете пътни платна. Дори и таксиметрови коли правят обратен завой. Кадрите са заснети до участъка с липсваща мантинела до района, познат вече и като квартал „Казмера“.

2020 – Казанлъшкият фотограф Веселин Атанасов с поредно признание за своята фотография. Снимка на Веско ще бъде включена в списанието на National Geographic за месец март. Фотосът е на един от шестте действащи манастира в Метеора, Гърция.

2022 – Да вдигнем кръст над „Тюлбето“, за да пази Казанлък.  Това е идеята на казанлъчанина Петър Марчев, която обяви в социалните мрежи: „В силата на Кръста се убеждават все повече българи, въпреки липсата на религиозно образование в училищата, въпреки разрушените дълголетни семейни традиции. Затова и никнат Разпятия вече из цяла България: може би най-красив е металният кръст в бургаския квартал „Меден рудник“, негово умалено копие има в град Камено, огромни кръстове има край Сливен и Благоевград, над Пловдив, Панагюрище, Провадия, Угърчин, на много места в Родопите, край Черепишкия манастир, даже над Енина и край Кънчево…“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram