Днес, 11.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Броят на безработните лица в гр. Казанлък бе 2581 души.

1995 – Проведен бе брифинг на кмета Иван Гороломов, кмет на община Казанлък от 1 месец. Той сподели: „Посрещнаха ме с доверие. Всеки бърза да си реши проблемите. Дефицитът в общинския бюджет е 28 млн /стари/ лева“.

1996 – Кметът на Казанлък Иван Гороломов бе избран за член на Контролния съвет на Националното сдружение на общините в България.

1997 – „Реформаторското мнозинство отдавна е загубило своята същност в 38-то Народно събрание. Алтернатива има и тя е в социалдемокрацията“, – заяви в Казанлък Росен Карадимов по повод учредяването на структура на Евролевицата в града.

1997 – „Има страх и неразбиране отстрана на правителството към реформата в здравеопазването“, – заяви в Казанлък д-р Ценка Василева, народен представител, член на Комисията по здравеопазването в парламента. „Този проектозакон е прекалено фискален и няма да проработи нито през 1999 г., нито през 2009 г.“, подкрепи я д-р Петко Петличков, управител на Общинската болница в Казанлък.

1997 – „Няма нищо лошо в това депутатите да се возят в мерцедеси. Какво, на трабанти ли да се качват?“ – бе лаконичният коментар за „Вис виталис“ на председателя на СДС в Казанлък Крум Владев по повод разразилата се вълна от коментари за цените и източниците на пари за депутатските коли.

1997 – Детска градина № 18 – „Пчелица“ отпразнува в този ден 25-годишния си юбилей.

1998 – Открита бе изложба на младия казанлъшки художник Димо Колев. Той представи творби в сюрреалистичен и модернистичен стил.

1998 – За участие в коледните празници на гр. Янина, Гърция, замина детският хор при НЧ „Искра“.

1998 – В 17 ч. 10 мин. в Казанлък бе усетено земетресение с магнитуд 4-та – 3-та степен по скалата на Рихтер. Епицентърът бе на 170 км. югоизточно от София.

1999 – В този ден бяха чествани 155 години от рождението на капитан Петко Войвода и 85 години от създаването на Тракийското дружество в Казанлък.

2000 – С изключително богата програма, с участието на всички творци и творчески формации, НЧ „Искра“ в Казанлък отпразнува 140-тата годишнина на читалището. Народният представител Любен Корнезов заяви: „Съгласието като девиз на НЧ „Искра“ е пътят на културата в България. Възхитен съм!“. Девизът на НЧ „Искра“ е „Щастието се състои в съгласието!“. В рамките на празничната програма бе открита изложба на децата от класовете по изобразително изкуство „Цветна мечта“. Състоя се концерт „От час в час“ на възпитаниците на ШИ „Ем. Манолов“. Започнаха гастролите на Театър „Л. Кабакчиев“ с постановките „Търси се Дядо Коледа“ и „Коледен сън“. С водосвет и слово празниците откри Отец Константин.

2001 – Пространно интервю даде за радио „Вис виталис“ в този ден икономистът Емил Хърсев, акцентирайки на това, че малкият град се нуждае от нова икономическа политика и нова икономическа среда. „Това може да стане чрез рационална икономика – вземаш едно нещо, което можеш да правиш, и го развиваш. Разбира се, в общност. Винаги групите са оцелявали, такава е идеята на ЕС. Ние правим капитализъм, не друго. Но нямаме натрупани пари, затова теглим кредити“. На въпроса „Ще може ли българинът да направи бизнес от спестявания?“, Хърсев отговори: „Ще може. След около 160 години“.

2001 – 6365 бяха към момента регистрираните безработни граждани на Казанлък. Нивото на безработицата в града бе 15,5 %.

2001 – В последния за сезона осми Републикански турнир по у-шу казанлъшкият клуб по източни бойни изкуства „Златен дракон“ извоюва 3 шампионски титли.

2002 – В НЧ „Искра“ бе открита изложба на най-добрите рисунки от конкурса „Европа – нашият общ дом“, който бе част от проекта, по който работеше читалището.

2003 – Ансамбъл „Грация“ към НЧ „Искра“ с ръководител Алла Ангелова взе участие в сборен концерт на детски балетни школи в Руския културно-информационен център.

2003 – В НЧ „Искра“ се състоя благотворителен концерт за деца с тежки хронични заболявания. Негови организатори бяха зам.-кметът Юлияна Палазова, Центърът за палеативни грижи и други организации.

2005 – Кметът Стефан Дамянов взе участие в Международния конгрес на общините, който се проведе в област Ксанти в Гърция с участието на 150 представители на местната власт, евродепутати и областни управители от Гърция, Турция и България. На форума бе подписан тристранен протокол за сътрудничество – основно за икономическо сътрудничество, за развитието на туризма и обществено-културните дейности.

2006 – Надя Димитрова и Ана Стефанова, възпитанички на вокалния педагог Стефка Денева от ШИ „Емануил Манолов“, взеха участие в концерт във Варна, посветен на предстоящото приемане на България в ЕС. Около 100 души от цялата страна участваха в концерта, организиран от  Клуб „Приятели на Европа“. 

2006 – Казанлъшката група „Грамофон“ издаде нов албум със заглавие „Русская  зима“. Това бе шестият албум на групата, той съдържа 16 песни.

2006 – 39 представители на бизнеса в Казанлък учредиха Обществен съвет. Неговата цел бе  осъществяване на непосредствена връзка и комуникация между кмета на общината и бизнес-структурите в региона. Председател на съвета стана инж. Росен Георгиев.

2007 – На територията на община Казанлък през 11-те месеца на 2007 г. бяха станали 615 леки и 107 тежки пътно-транспортни произшествия, при които убити бяха 16 души и ранени 142-ма. Най-много катастрофи в Казанлък бяха станали на бул. “Княз Ал. Батенберг” – 40 бр.  и на бул. “23 пехотен Шипченски полк” – 30.

2008 – БФВ, със съдействието на президента на ВК „Казанлък” Деко Григоров, дари на три казанлъшки училища – ОУ „Паисий Хилендарски”, ОУ „Г. Кирков“ и ОУ „Кулата“, волейболни топки и мрежи в подкрепа на програмата за развитието на детско-юношеския волейбол – мини волейбол.

2008 – Лоши пътища, липсваща канализация, неосветени улици, невъзможност за освобождаване от такса смет, жалби срещу съдебни решения, забавяне на прокурорски преписки и други проблеми в община Казанлък. Това бяха основните въпроси, поставени в този ден от казанлъчани по време на организираната 3-часова приемна на националния омбудсман Гиньо Ганев. Приемната съпътства регионална среща, домакинствана от Казанлък, на тема “Правата на гражданите, доброто управление и местната власт”. Участие във форума взеха над 120 представители на местната власт от РАО “Тракия”, обществени посредници и журналисти.

2009 – „Долината на тракийските владетели е в плачевно състояние“. Това гласеше отворено писмо на арх. д-р Малвина Русева, публикувано в сп. „Будител“. Редколегията на списанието призова кмета на Казанлък Стефан Дамянов „да обърне най-накрая внимание на тежкото положение на гробниците“.

2009 – Юбилеен концерт под надслов “60 години с любов и професионализъм” събра в салона на НЧ “Искра” настоящи и бивши преподаватели и възпитаници на Детския комплекс “Св. Иван Рилски” в Казанлък.

2010 – Завършен бе ремонтът на моста към с. Бузовград. Той струваше близо 500 хиляди лева. През последните години мостът бе в изключително лошо състояние и затрудняваше движението от и към населеното място и ставаше причина за много пътнотранспортни произшествия.

2010 – Художествените галерии в Казанлък и Стара Загора поставиха началото на цикъл изложби с  експозицията “Битовият жанр в живописта от края на 19 и първите три десетилетия на 20 век”. Изложбите преминаха под наслов “Художествени явления в българското изобразително изкуство”.

2012 – На тази дата, след 27 години неразбирателство със собствениците на терена, започна запълването на обраслата с 10-годишна гора дупка в центъра на Казанлък. Фирми безплатно превозваха там хумус и баластра, вместо да плащат за депониране. Разработеният план предвиждаше построяване на подземен паркинг и до 5-етажна сграда. В разширения парк на центъра се предвиждаше да бъде направено копие на Долината на тракийските владетели. Преди това намеренията на Кмета на столетието Станчо Коев са били за грандиозно строителство на това място – 8-етажна сграда, която да приютява десетки институции, превръщайки се в най-голямата административна сграда в региона.
Бившият кмет Стефан Дамянов имаше идеен проект дупката да се застрои, като в нея да бъде направен амфитеатър, да има и административна част.

2012 – В Община Казанлък бе представен проект за Стратегия за развитие на ученето през целия живот на Община Казанлък за периода 2013-2020 година. Документът бе разработен в рамките на проект, осъществяван с директната финансова подкрепа на ЕК по програма „Учене през целия живот“ – „Регионални стратегии за валидиране на учене и образование“. През месец януари 2013 г. предстоеше обсъждане на Стратегията в Общинския съвет на Казанлък.

2012 – С литературно-музикална програма и беседи за миналото, настоящето и бъдещето на ЕС в с. Енина бе отбелязана петата годишнина от приемането на България за член на Съюза. ОУ „Хр. Ботев” и читалище „Братство” в Енина бяха организатори на събитието.

2012 – Изложба на фотограф-художника Бедрос Азинян бе открита във фоайето на Военния клуб в Казанлък. Показани бяха 26 подбрани фотоса, участвали в национални и международни конкурси. Фотоизложбата бе под мотото „Бихме искали да сте тук“, тя бе организирана от Предприемачи – ГЕРБ.

2012 – Читалищният клуб „Поетичен монограм” организира в този ден своята предколедна среща „Покана до моята душа” в читалище „Искра”. Това бе третата среща на пишещите казанлъчани, непубликували до момента свои произведения. 

2012 – Стефан Бакърджиев представи пред казанлъчани новата си книга „Фердинанд и мечтата за Константинопол“.

2013 – „Празниците на българина” –  с това мото в Художествената галерия в Казанлък гостува изложба от Художествения фонд „Хумор на народите” на габровския Дом на хумора и сатирата. Тематичната колекция включваше 30 живописни творби на 24 български художници, творили от началото на XX век до наши дни.

2014 – Журналистът на радио “Вис виталис“ Георги Манев, заедно с кметския наместник, пръв стигна до средата на потопеното във вода от р. Тунджа село Нова махала. „Между 250 и 300 души ще бъдат евакуирани, – заяви кметът на Община Николаево Косьо Косев. – Техните домове са в залятата северна част на селото“. Другата половина на населеното място не бе засегната от

наводнението. Към 15.00 часа в този ден притокът в яз. „Копринка“ бе 75 куб. м/секунда, а изпускането на вода от язовира – 100 куб. м/секунда, съобщи общинският пресцентър в Николаево.

2014 – Жените-социалистки от Казанлък подариха коледно дърво на хората от Социалния дом №3.  „Тази кампания стартирахме преди две години под надслов „Подари и украси елха”, за да зарадваме възрастните хора и да направим така, че поне за кратко да забравят за проблемите си, ще изненадаме и децата с увреждания и талантливи малчугани”, каза Стела Кехайова, председателка на казанлъшкия клуб.

2015 – Седем медала, сред които златен, от европейско първенство, и Купа за най-техничен млад състезател от Балканското първенство в Сърбия спечели през 2015 г. казанлъшкият таекуондист Павел Бояджиев. Въпреки силния финал на годината, нито Община Казанлък, нито Община Стара Загора го номинираха в класацията за Спортист на годината.

2015 – Продължаваше разрязването за скрап на казанлъшкия ТЕЦ. Поредна група работници разрязваше метални тръби и съоръжения от останките на казанлъшката Топлофикация,  представляваща трагична гледка за преминаващите по околовръстния път на Казанлък. Почти на всички сгради бе премахната дървената дограма. Към момента не се предвиждаше събарянето на двата комина – остатъци от гордостта на казанлъшката ТЕЦ. Не бе ясна съдбата на централната сграда, която вече бе неизползваема.

2016 – Киприян бе избран за Старозагорски митрополит, предаде репортер на БГНЕС. Каноническият избор се състоя в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“. Той започна с литургия, след което патриарх Неофит се обърна към митрополитите от Светия Синод. Същинският избор започна след това. Светият Синод трябваше да избере нов Старозагорски митрополит между кандидатурите на епископите Киприян и Яков.

2017 – Да се поставят пътни знаци, отговарящи на закона за движение по пътищата, предлагат жители на Копринка при среща с общинските съветници на БСП Пламен Караджов и Моника Динева. Високите скорости на автомобили и мотори по ул. „Октомври” край пресечката с ул. „Иван Вазов” създават предпоставки за произшествия, съобщиха на съветниците хората и показаха опасните места по пътищата в казанлъшкото село.

2017 – Продължава триумфалното турне на Виви из Казанлък. Талисманът на Радио „Вис виталис“ шества не само по заведенията на града, а и по училищата, където децата могат да си направят селфи с розовата кокетка Виви. Тази вечер Виви съпровожда ритуала по запалването на светлините на елхата в ОУ „Георги Кирков“, а всички желаещи се снимаха с нея –

2019 – Хората от дома за възрастни №1 в Казанлък получиха пълна промяна във визията си. Инициативата бе част от кампания подета от Стенли Нанчев, ученици от ПГ „П. Стайнов“ и омбудсмана Гинка Щерева. В кампанията се включиха и представители на няколко салона в Казанлък, възрастните хора бяха почерпени със плодове и сладки. След успешната акция, учениците от класа по фризьорство, обещаха всеки месец да посещават възрастните хора в дома.

2019 – Дете се качи на електрически стълб с високо напрежение до ромския квартал в Казанлък и пострада. То е откарано в Спешния център

2019 – 630лв. събраха Любомир Чуканов и Мария Любомирова на организираната от тях благотворителна фотосесия за деца, която се проведе в парк „Розариум“, миналата събота и неделя. Събраната сума вече е преведена по сметките на две дечица болни от детска церебрална парализа.

2021 – В този ден се изпълниха и бяха отбелязани пет години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан за епархийски архиерей

2021 – Малко коте с часове престоя върху градската елха на централния площад в Казанлък. Животното вероятно се бе изкатерило по дървото и стигнало малко под самия му връх. Котето се бе закрепило за украсата и не можеше да слезе обратно само. За повече от час бяла пухкава котка се превърна в истинска атракция в Казанлък. Първоначално общински служители се опитаха да го свалят със стълба, но котето се качи още по-високо на елхата до самия й връх. Наложи се да бъде извикана вишка, с която бялото коте бе свалено от върха на елхата. Вероятно пухкавелкото е домашен любимец на някого, защото е изключително чистичък и охранен. Съобщено бе, че ще бъде предаден в общинския приют.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram