Днес, 11.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В студиото на „Вис виталис“ гост бе Минчо Лалев – актьор и секретар на НЧ „Искра“ – с вълнуващ разказ за актьора Стефан Гецов, който бе починал предния ден – на 10 септември 1996 г. в София, на 64 години. Гецов, който бе тясно свързан с театралната дейност на НЧ „Искра“, е роден през 1932 г. в Мъглиж. Средното си образование завършва в Казанлък през 1950 г., след което завършва актьорско майсторство при проф. Н. О. Масалитинов във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Почетен гражданин е на Стара Загора.

1996 – 823-ма първокласници прекрачиха училищния праг в училищата в община Казанлък. В общината имаше общо 40 училища с над 10 хиляди ученици.

1996 – След проведени частични избори в с. Дунавци кмет на селото стана Иван Коев Иванов, кандидат на БСП.

1998 – Председателят на Ловно-рибарското дружество в Казанлък Стефан Манчоров участва в София в националното честване на 100-годишнината на ЛРС в България. Сред осветените 66 знамена на дружества в страната бе и казанлъшкото знаме.

2002 – 13 загинали, от които едно дете; 70 ранени, от които 6 деца; 63 тежки ПТП в района на Казанлък – такава бе статистиката, изнесена от КАТ за 8-те месеца на годината.

2003 – Д-р Генева от ХЕИ Казанлък информира в интервю за готовността на училищата да започнат учебната година – пуснати бяха 46 санитарни разрешителни. Проблеми имаше в две големи училища – ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Мати Болгария“.

2003 – В интервю инж. Сашо Глушков, началник на Електроразпределение – Казанлък, информира за въведената нова модерна система за дистанционно отчитане на ел. енергията, с което да се намалят кражбите на електричество. „50 електромера с дистанционно отчитане са монтирани в големите предприятия в общината“, съобщи Глушков.

2003 – В читалище „Братство“ в с. Енина бе проведена среща по повод 110 години от рождението на Петко Китипов. За неговия живот разказа дъщеря му Людмила Попова.

2004 – Мъжката фолклорна група „Нашенци“ от Крън, заедно с кмета Даниела Пчеларова, заминаха за гръцкия град Неа мадито, където групата изнесе концерти.

2009 –В ДК „Арсенал” бяха презентирани филми и фотоси, разкриващи красотата на природата и животните в Национален парк „Централен Балкан”. За първи път пред широка публика Тодор Ковачев представи два свои филма-импресии – „Феномените” и „Белите камъни”. Бе представен и филм за ултрамаратонеца Ради Милев, заснет в резервата „Стара река”.

2012 – Над 250 казанлъчани се бяха включили до момента в интернет-подписката „Да подкрепим проекта за тунел под Шипка със западен обходен път”. Общо над 1100 бяха присъединилите се към петицията към тази дата.

2012 – В този ден бе открита изцяло реконструираната и обновена улица „Александър Стомболийски”, в отсечката между бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк” и ул. „Стара планина“.

2012 – В 33-тото Държавно първенство по културизъм във Варна състезателят на казанлъшкия клуб по културизъм „Леон” Атанас Николаев триумфира с републиканската титла на страната ни в „абсолютната категория” – най-добър сред осем категории.

2012 – Оценка среден 3,08 дадоха казанлъчани, участвали в седмичната анкета на сайта на „Вис виталис“ – пресств.бг, за приключилите Празници в Долината на тракийските владетели.

2014 – Шестокласничката Мая Стойчева, част от екипа на клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски“, получи уникална възможност да посети и поживее за седмица в международния космическия лагер на NАSА –  SPACE  CAMP TURKEY. Казанлъчанката бе сред децата – над 200,  които участваха в лагера на НАСА.

2014 – Ръководството на Общината не бе изяснило към този момент наемните отношения между културните институти в Казанлък. Библиотека „Искра“, помещаваща се в сградата на НЧ „Искра-1860“, дължеше на читалището за две години 355 050 лв. Имотът е с №3439, с обща площ 5 981 кв. м. Неплатени наеми и консумативи на читалището дължеше и Театър „Л. Кабакчиев“ след окончателно решение на Търговския арбитражен съд.

2014 – 325 000 лева трябваше да съберат общинските чиновници от глоби и санкции до края на годината според плана в Бюджет,2014. За първото полугодие инкасирани бяха 13 730 лв. Общинските дружества бяха заприходили 1348 лева за първите шест месеца при годишен план от 9 000 лева. Изпълнението на плана за половин година бе 15 %.

2014 – Осем семейства и двойки, живеещи на семейни начала в община Казанлък, имащи репродуктивни проблеми, да получат финансова подкрепа от по 1000 лв. – това решение взе специално създадена комисия съгласно Правилника за финансиране на процедури ин витро.

2014 – 5 845 233 лева бе размерът на сумата общински пари, блокирани в Корпоративна търговска банка, стана ясно от проведено в този ден заседание на Общинския съвет в Казанлък.

2016 – ХІІІ Национален събор на приятелите на Русиясе проведе на 11-ти септември на яз. Копринка. Тази година събитието беше посветено на 140-годишнината от Априлското въстание.

2016 – Около 20 годишен младеж е загинал на място при катастрофа. Инцидентът е станал малко преди моста към Бузовград. Младежът е карал спортно  Ford Probe, като вероятно губи контрол над колата при лек десен завой, веднага след завод Арсенал, по пътя към Бузовград. Не може да овладее колата от високата скорост и буквално изхвърчал от нея. Колата пада на близо 15 метра от пътя. Младежът вероятно не е ползвал обезопасителен колан, който е щял да спаси живота му. От спирачния път е видно, че е шофирал с превишена скорост спортната кола.

2016 – Казанлъшки полицай бе отличен в конкурса за „Пътен полицай на годината 2016“ – Хасково бе домакин на ХХIV национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2016“, чиято цел е да се направи традиционна проверка на професионализма на пътните полицаи, теоретичните им познания и практическите умения, свързани с ежедневната им служебна дейност.

2017 – „Начало на музикалната култура в Казанлък“ е названието на предстоящата изложба, която организира библиотека „Искра“ в рамките на инициативата Европейски дни на наследството. Експозицията показа  редки и ценни издания, които рипомнят за творците от края на 19 и началото на 20 век.

2017 – Изключително голям интерес е предизвикала гостуващата изложба с творби на писателя и художник Чудомир, подредена в къща-музей „Миркович“ в Сливен. Поради това от Художествена галерия „Димитър Добрович“ информират, че периодът на изложбата е удължен с още един месец – до края на месец септември.

2017 – . АНПТ „Искра“участва в ІІ Международен танцов фестивал „Танцът и съжителството на Цивилизациите“ град Лариса, Република Гърция. Фестивалът се провежда от Международната организация за фестивали IGF /иджеф/, на която организация АНПТ „Искра„ също е член.

2019 – Призив – Уважаеми родители, очакваме и вас, изпълнили сърцата си с много обич и доброта, защото тази година учителите от ОУ “ Кулата“ застават зад благородна кауза: „ВМЕСТО ЦВЕТЯ, ДА ДАРИМ СРЕДСТВА ЗА КОЛЕГАТА ДАНИЕЛА ДРАГИЕВА ОТ ОУ „Чудомир“!

2019 – Сигнал за опасни детски площадки в с. Бузовград – Здравейте, пиша във във връзка с изградените детски площадки в с.Бузовград и предпоставките за наранявания и застрашаване на живота на използващите ги жители. Изпращам Ви жалбата, която подадох до кметство Бузовград с прикрепени снимки към нея. Очаквам отговор от кмета на селото, но междувременно реших да пиша и до Вас, защото смятам, че е необходимо да се вземат мерки по изложените проблеми. Благодаря Ви!

2020 – Сигнал за горящ гараж бе подаден от граждани, които видели гъсти пушеци над него. Намира се зад бл. 7 в западното. След идване на екип на пожарната гаражът бе отворен. Вътре нямаше автомобил, запалени са били складирани дърва за огрев. Не е ясна причината за избухването на пожара. Вероятно става дума за умишлено действие. Не са пострадали съседни гаражи или паркирани автомобили.

2020 – Дълга колона от автомобили бе блокирана на пътя заради пожар до павелбанското село Осетеново. Горяха сухи треви край жп линията.

2021 – „Опел“ и „Фолксваген“ се удариха челно при разминаване на пътя между казанлъшките села Бузовград и Горно Черковище. Сблъсъкът стана на остър завой. Трима са пострадалите – двама мъже и една жена. Откарани са в болница, по първоначална информация са без опасност за живота.

2022 – Потушен е пожарът в имот в местноста „Старите лозя“ в парк „Тюлбето. Служителите на РСПБЗН – Казанлък са успели да овладеят огъня, като сигнал за него подават граждани малко преди 21:00 часа в неделния ден, 11 септември. По разказ на очевидци, мястото е обитавано от семейство, което се прехранвало със събиране на леснозапалими отпадъци, складирани с години в границите на имота. Нощем обаче къщата е необитама, разказват съседите. Как е тръгнал пожарът и дали става дума за умишлени действия, разследващите тепърва ще установяват.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram