Днес, 11.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В аптеките в общината бяха доставени противозачатъчни средства по програма „Фар“ на 10 пъти по-ниска цена и с право да бъдат закупени от социално слаби и безработни жени, многодетни майки, студентки и ученички. Интересът от тяхна страна обаче беше изключително слаб.

2000 – Мъжката фолклорна вокална група от с. Крън, вокалната група от с. Розово и ансамбъл „Тракия“ – Казанлък взеха участие в Националния събор в Копривщица.

2001 – По време на общоселския събор в с. Осетеново бе осветен местният храм „Св. Богородица“.

2001 – Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък изпрати специално писмо до близките на актьора Любомир Кабакчиев по повод 15 години от смъртта му.

2002 – Отец Стефан отслужи в Девическия манастир в Казанлък панихида по повод 125 години от смъртта на казанлъшките опълченци, убити от ордите на Сюлейман паша при отстъплението им на връх Шипка.

2004 – В Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък се състоя церемония по връчването на сертификати, с които бе удостоверена готовността за участие в мисии на 3-ти механизиран взвод за ИСАФ, СФОР и Афганистанската национална армия.

2005 – Пари, дрехи, одеяла, храни, постелъчен материал, хавлии и др. бяха събрани в помощ на 300 семейства, чиито домове бяха изцяло или частично разрушени вследствие на проливните дъждове в края на м. юли в селата Александрово, Манолово, Търничене и Осетеново, община Павел баня.

2008 – След балканската си титла от състезанието в Кутахя, Турция, казанлъчанката Спасина Недялкова добави още един златен медал към колекцията си, спечелвайки надпреварата при жените на боулдър за Купа „Варна“ в морската столица. Спасина стана първа от 11 жени.

2009 – Казанлъшкият колоездач Таньо Танев бе първи на общия старт и втори на 10 км. по часовник на Държавното първенство по шосейно колоездене за ветерани, което се проведе в Сливен. Призовите места той завоюва в конкуренция с 43-ма колоездачи ветерани от страната.

2010 – Обвинителен акт срещу бившия директор на полицията в Стара Загора Тончо Михайлов и неговия служител Слави Славов внесе Районната прокуратура в Пловдив. Обвинението бе за незаконно подслушване и видеонаблюдение на висши контролни органи от МВР в сградата на Областна Дирекция „Полиция“ – Стара Загора в периода 2004 г. – 2009 г.

2011 – На посещение в Куба бе директорът на ПГ по лека промишленост и туризъм Рени Червенкова. Визитата бе награда, присъдена й от Асоциацията за приятелство „България – Куба“, която имаше филиал в Казанлък и Червенкова бе неин председател. Конкретният повод бяха успехите на ученици от ПГЛПТ  през последните 3 години в конкурса „Куба – далечна и близка”.

2011 – 500 яребици бяха разселили от началото на годината членовете на Ловно-рибарско дружество „Сокол” – Казанлък. Закупени и разселени бяха и 225 полудиви патици зеленоглавки, от които 150 броя със средства на дружеството и 75 по програмата на националното ловно-рибарско сдружение. Над 1000 бяха членовете на казанлъшкото ловно-рибарско дружество към онзи момент, в т. ч. 8 жени.

2012 – 248 кг/дка бе средният добив на пшеницата в Казанлъшко. Прибрана бе реколтата от 40 219 декара с хлебно зърно. Средният добив при ечемика бе 214 кг/дка от 5093 дка. За сравнение – през предходната година отчетеният среден добив при културата бе 282 кг на дка. От прибраните 6 457 дка с ръж бе отчетен среден добив от 180 кг/дка при 137 кг/дка през 2011 г. При третикалето отчетеният среден добив бе 150 кг/дка от 4 935 дка. По-голямата част от засетите с рапица площи в региона бяха унищожени след тежката зима. От общо 3 390 дка, засети с маслодайната култура, вследствие студа напълно унищожени бяха 2 240 дка.

2013 – С 11 медала, купа и вицешампионска титла се завърна казанлъшкият „Лястовица’1905“ от колодрума в Пазарджик, където се състезаваха 12 отбора.

2013 – 20 ученици, възпитаници на казанлъшката ПГ “Ив. Хаджиенов“, се завърнаха от обучение в германския WBS-Training в Дрезден. Уникалният проект даде възможност на учениците да се докоснат до върхови технологии в областта на възобновяемите източници на енергия.

2014 – НЧ „Светлина-1928“, с. Ръжена, община Казанлък, бе отличено с плакет и с диплом за принос в съхранението и развитието на фолклора от Деветия национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“,2014.

2014 – В Обиколката на Шекерланд през 2013 г. Георги Георгиев финишира втори, след старозагореца Стефан Христов и свой съотборник, в 8-то издание на международната обиколка в Румъния. Двамата бяха бегачи на турския тим „Brisaspor“.

2015 – Единствената стихосбирка със заглавие „СИХА“ на 16-годишната казанлъшка поетеса Даниела Христова Стоева – Фурнаджиева, която си отиде от света четири години по-рано, бе представена в Инфоцентъра на ул. „Искра“ №4. Даниела е дъщеря на поетесата Соня Фурнаджиева и внучка на поета Стефан Фурнаджиев. В представянето участваха актрисата Белла Цонева – Динкова, пианистът Ненко Славов, поетът Румен Денев и журналистката Ваня Попова. 

2015 –Около 30 български граждани, заминали за Швеция като берачи на боровинки, бяха потърсили съдействие от българското посолство в Стокхолм, след като са били излъгани и изоставени без средства за препитание и завръщане в България. Била им е обещана надница от 50 евро на ден, но на място те са получавали само по 5 евро, като през последните дни не са получавали нищо. Пострадалите от измамата бяха от Павел баня и от Белоградчик.

2015 – Българският съдия Атанас Върбанов от Казанлък, който към момента имаше квалификация национална категория, повиши нивото си, като стана кандидат-международна категория. Младият рефер изкара успешно международен курс за квалификация в Анкара, Турция.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram