Днес, 09.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за „Вис виталис“ Христо Лесов, член на комисията, проверяваща изпитните работи, изрази мнение, че недостатък на Наредба №2 от м. април 1993 г., отнасяща се за кандидатстването в СОУ и в техникумите, е това, че тя ограничава възможностите за избор на специалности, тъй като кандидатите трябва да положат изпит за всяка от тях. Несъвършенствата в наредбата той обясни с това, че в комисиите в МОН не участват редови учители. Ок. 50% от учениците в Казанлък не бяха успели на изпита за 8-ми клас.

1996 –Поради кадрова реорганизация в гарнизона, под. 22160 в Казанлък имаше вече нов командир – подполковник Венцислав Младенов.

1996 – Нов управител бе назначен на фирма „Инфра“ – Георги Петков, дотогава зам.-директор на Главно управление „Пътища“, клон Стара Загора.

1996 – Тържествено събрание-концерт бе проведено в Казанлък по повод 52 години от Деветосептемврийската революция. Участие в него взе Минчо Минчев – член на ВС на БСП и председател на „Марксистка платформа“ в БСП.

1996 – Пред клуба на СДС в Казанлък в този ден бе спуснат черен флаг. На въпроса „Защо?“, председателят на обединения предизборен щаб Ваньо Цонов отговори: „Отговорете си сами“.

1997 – Новияткомандир на казанлъшкия военен гарнизон и на танковата бригада стана полк. Стаматов.

1997  – В рубриката „Зов за помощ“ на радио „Вис виталис“, предназначена за безплатно излъчване на съобщения за кръводаряване и спасяване на човешки живот, за изгубени вещи, документи, домашни любимци и др., по телефона директно се включи самотна жена от Казанлък – с оферта за съвместно съжителстване.

1998 – В мотел „Крънско ханче“ край Казанлък бе задържан обявеният за издирване Ерджан Рашид – Роко. Срещу него бяха отправени обвинения за наркотрафик, пиянство, хулигански прояви и др. на територията на Кърджали, Хасково и Стара Загора.

1999 – На кратко частно посещение в Казанлък, в кафе „Княгиня Калина“ в центъра на града, бе царица Маргарита Българска.

1999 – „Да изметем боклуците! Да изчистим града!“ – под това мото казанлъшкият клуб „Гергьовден“ символично „помете“ на пл. „Севтополис“ боклуци от рода на „страх“, „корупция“, „цензура“, „мръсни пари“ и др.

2000 – След трагичен инцидент на летище „Божурище“, при който загина парашутист, парашутните скокове на летище Овощник бяха преустановени. В продължение на седмица преди това на летището бяха обучавани над 60 френски, английски и български парашутисти.

2001 – В 51-та обиколка на България в генералното крайно класиране казанлъшкият колоездач Георги Коев се класира втори, вкл. за активност.

2002 – В парк „Розариум“ общинската организация на БСП чества 58-та годишнина на Девети септември 1944 година. 17 млади социалисти получиха членските си книжки.

2003 – Изложба – живопис откри в изложбената зала на ул. „Искра“ 4 Стефка Ташева от Казанлък – приложничка, бивша учителка. Тя показа над 40 свои творби – портрети, пейзажи и натюрморти.

2003 – Клуб на репресираните бе учреден в Казанлък. За председател бе избран Кольо Николов, за организационен секретар – Емилия Запрянова.

2004 – В парк „Розариум“ социалистите от общината организираха митинг по повод 60-годишнината на Девети септември 1944 г. В словото си  председателят на ОбС на БСП Иван Гороломов заяви, че това е една паметна дата, която измива срама от въвличането на България във фашистката коалиция. 16 души от Бузовград и Голямо Дряново получиха своите партийни билети. Молби за членство в БСП подадоха 18-годишните близнаци Мартин и Красимир.

2005 – Писмено становище и съгласие получи Община Казанлък от областната управа за това, домът-паметник на връх Бузлуджа да се прехвърли от публична държавна в публична общинска собственост. Общинските съветници в Казанлък бяха дали зелена светлина на общинската  администрация да направи всичко необходимо, за да може паметникът да бъде общинска собственост.

2005 – Железен пръстен с гема от благороден камък върху него откри екипът на археолога д-р Георги Китов. Находката бе намерена в Донкова могила край Шипка. „На пръстена е изобразен мъж с брада и фиала в ръка. Изображението е с височина сантиметър и половина, благодарение на което се виждат идеално човешките елементи“, обясни в интервю за „Вис виталис“ д-р Китов.

2005 – Министър-председателят Сергей Станишев назначи новите заместник-областни управители на област Стара Загора: Румяна Друмева, Сергей Петров и Хюсеин Енгер.

2006 – Язовир „Копринка“ бе домакин на Национален преглед на туристическите умения и сръчности за VІ приз „Кристален еделвайс”. Близо 250 ентусиасти от цялата страна се включиха в редица  дисциплини, сред които колорали, комбинирана щафета, кулинарен конкурс, състезание по гребане, ориентиране, риболов и др.

2006 – Казанлъшката състезателка по спортно катерене Спасина Недялкова стана републиканска шампионка в дисциплината боулдър в Борисовата градина в София. Катерачката от клуб „Селт“ надделя в конкуренция с още 14 състезателки.

2008 – 39 бяха загиналите при катастрофи от началото на годината по пътищата в Старозагорска област, съобщиха от ОД на МВР. Ранените при ПТП бяха 444 души, а броят на катастрофите – 1 963. Двойно се бе увеличил броят на жертвите на високата скорост, допълниха от полицията. Високата скорост бе причина за 63 % от смъртните случаи на пътя.

2008 – Възпитаничката на Цветанка Христова Карина Николова спечели бронзов медал от Балканското първенство по лека атлетика за юноши и девойки – младша възраст в черногорския град Бар. Постижението на Карина в хвърлянето на диск бе 39 метра и 19 сантиметра.

2008 – „Покорих върха“ не е правилен израз. Никой не може да покори планината, той просто получава този шанс. Но, докато човек не разтвори криле, не знае докъде може да стигне“. Това каза в интервю адвокат Милка Енчева от Казанлък, завърнала се от Русия, където, въпреки скорошната операция на коляното си, заедно с още 9 българи, изкачи връх Елбрус, висок 5642 м., в планинската система Голям Кавказ и остави там българското знаме. Елбрус означава „вечната планина“.

2009 – Девет бяха младоженците, които сключиха граждански брак в Казанлък в деветия ден на деветия месец на 2009 година. Най-младата сред младоженките бе на 19 години. Най-зрелият младоженец – на 31 години. Сключените граждански бракове в Казанлък от началото на годината бяха 214,  с 10 по-малко от същия период на предходната година.

2011 – „Ние помним” бе заглавието на книгата на Неделчо Братоев, която той представи пред казанлъчани. Основната идея на автора бе да представи подробно историческо документиране за загиналите герои в периода 1923-44-та година, както и на политиката и нападките за периода до 1989-а година. „Това е време, което трябва да помним и оставим на бъдещите поколения, които безпристрастно ще отсъдят без субективизъм“, коментира Братоев.

2014 – Преизпълнен в община Казанлък бе планът за шестмесечието при събирането на такси за детска градина и битовите отпадъци. Приходите за първото шестмесечие на 2014 г. бяха с 48 хил. лева повече от същия период на 2013 г. При планирани 138 172 лева от налог за земя за цялата година до края на юни бяха постъпили 244 559 лева.

2014 – 190 години се навършиха от издаването на „Рибния буквар” на д-р Петър Берон, с който се поставя началото на светското българско образование. Казанлъшкият музей съхранява един от 6-те запазени екземпляра от първото му издание. Библиотека “Искра” притежава три издания – от 1824 г, 1841 г. и 1847 г. Пръв в Казанлък по този модерен буквар преподава даскал Тачо Мангата.

2014 – Малкият тенисист на клуб „Розова долина“ Даниел Борисов стана регионален шампион в Хасково, където се проведе надпреварата за деца до 10 години и се класира за Мастерс турнира на Българската федерация по тенис в София.

2014 – Три златни и два бронзови медала завоюваха юношите на СК „Моделизми“ – Казанлък на Държавното първенство по авиомоделизъм в Търговище. При конкуренция с 26 участници в клас електропланери Младен Тотев стана първи при юношите и мъжете. Съотборникът му Християн Кутев бе с първо място в клас F3J-R.

2015 – С поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите в парк „Розариум” социалистите от община Казанлък отбелязаха Девети септември. В камерната зала на ДК „Арсенал“ проф. Митрю Янков представи книгата си „Българският преход от социализъм към капитализъм“.

2015 – Община Казанлък взе участие в изложението „Празници, обичаи, традиции и туризъм“, организирано от „Бранд медия Българи“ в София.

2015 – Художникът от Монтана Николай Пенков представи на казанлъшката публика 79 свои картини – маслена живопис, акварел, рисунки. В тази изложба Пенков показа фигурални и абстрактни композиции, рисувани през последните няколко години.

2015 – 408 молби за отпускане на еднократна парична помощ за семейства с първокласници бяха подадени към тази дата в Дирекцията за социално подпомагане само от жители на казанлъшката община. 112 бяха молбите от община Павел баня. Размерът на помощта бе 250 лева.

2015 – С 3000 рибки, закупени със собствени средства, членовете на Ротари клуб в Казанлък зарибиха близките около яз. „Копринка“ реки.

2016 – 66 млн. лв. европейско финансиране е загубила България заради тунела под Шипка. Това става ясно от писмен отговор на ресорния вицепремиер Томислав Дончев до депутат от опозицията, предаде репортер на БГНЕС. Обходът на град Габрово, чийто бивш кмет е Дончев, струва почти 93 млн. лв. Парите са били осигурени по европейските фондове от програмен период 2007-2013, който окончателно приключи на 31 декември 2015 г.

2017 – 10 хиляди души се включиха в тазгодишния събор на русофилите, който традиционно се провежда край яз. Копринка. Реплика на Самарското знаме бе осветена от старозагорския митрополит Киприан, като знамето бе предадено на Община Казанлък. 140 години от Освобождението са време, в което българите са постигнали съгласие за благодарност към руския освободителен народ, заяви кметът на Казанлък Галина Стоянова.

2019 – След като Ивелина Недкова разказа пред  presstv.bg как работи приютът за кучета в Казанлък и как той е свръх населен и се нуждае от още повече храна и грижи, доброволци дариха храна за четириногите. Голяма част от доброволците останаха анонимни, но всички са хора с големи сърца, за което благодаря.  Бог да Ви благослови за добрината! Респект!  – написа Ивелина.

2019 – 52-годишният капитан III ранг о.р. инж Стоян ПЕТРОВ е кандидатът за кмет на община Казанлък от БСП.

2019 – При извършване изкопни работи в двора на училището в казанлъшкото село Горно Черковище е подкопана част от стена на 100 – годишното школо, която се срути днес, само седмица преди началото на новата учебна година

2022 – Специализираната полицейска операция е била проведена вчера на територията на ОДМВР- Стара Загора. Специализираната операция по противодействие на отглеждането и разпространението на наркотични вещества е осъществена от служители на ГДБОП и колегите им от СБОП – Стара Загора. В хода на предприетите действия е извършена проверка на гористата местност „Каваците“, в землището на село Габарево, общ. Павел баня, където е установено площ, засадена с 31 растения от рода на конопа с височина от 160 см до 200 см.  В момент на полагане на грижи за тяхното отглеждане са задържани двама мъже, жители на Павел баня. От мястото са иззети различни видове течна тор и селскостопански пособия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram