Днес, 09.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за „Вис виталис“ Христо Лесов, член на комисията, проверяваща изпитните работи, изрази мнение, че недостатък на Наредба №2 от м. април 1993 г., отнасяща се за кандидатстването в СОУ и в техникумите, е това, че тя ограничава възможностите за избор на специалности, тъй като кандидатите трябва да положат изпит за всяка от тях. Несъвършенствата в наредбата той обясни с това, че в комисиите в МОН не участват редови учители. Ок. 50% от учениците в Казанлък не бяха успели на изпита за 8-ми клас.

1996 –Поради кадрова реорганизация в гарнизона, под. 22160 в Казанлък имаше вече нов командир – подполковник Венцислав Младенов.

1996 – Нов управител бе назначен на фирма „Инфра“ – Георги Петков, дотогава зам.-директор на Главно управление „Пътища“, клон Стара Загора.

1996 – Тържествено събрание-концерт бе проведено в Казанлък по повод 52 години от Деветосептемврийската революция. Участие в него взе Минчо Минчев – член на ВС на БСП и председател на „Марксистка платформа“ в БСП.

1996 – Пред клуба на СДС в Казанлък в този ден бе спуснат черен флаг. На въпроса „Защо?“, председателят на обединения предизборен щаб Ваньо Цонов отговори: „Отговорете си сами“.

1997 – Новияткомандир на казанлъшкия военен гарнизон и на танковата бригада стана полк. Стаматов.

1997  – В рубриката „Зов за помощ“ на радио „Вис виталис“, предназначена за безплатно излъчване на съобщения за кръводаряване и спасяване на човешки живот, за изгубени вещи, документи, домашни любимци и др., по телефона директно се включи самотна жена от Казанлък – с оферта за съвместно съжителстване.

1998 – В мотел „Крънско ханче“ край Казанлък бе задържан обявеният за издирване Ерджан Рашид – Роко. Срещу него бяха отправени обвинения за наркотрафик, пиянство, хулигански прояви и др. на територията на Кърджали, Хасково и Стара Загора.

1999 – На кратко частно посещение в Казанлък, в кафе „Княгиня Калина“ в центъра на града, бе царица Маргарита Българска.

1999 – „Да изметем боклуците! Да изчистим града!“ – под това мото казанлъшкият клуб „Гергьовден“ символично „помете“ на пл. „Севтополис“ боклуци от рода на „страх“, „корупция“, „цензура“, „мръсни пари“ и др.

2000 – След трагичен инцидент на летище „Божурище“, при който загина парашутист, парашутните скокове на летище Овощник бяха преустановени. В продължение на седмица преди това на летището бяха обучавани над 60 френски, английски и български парашутисти.

2001 – В 51-та обиколка на България в генералното крайно класиране казанлъшкият колоездач Георги Коев се класира втори, вкл. за активност.

2002 – В парк „Розариум“ общинската организация на БСП чества 58-та годишнина на Девети септември 1944 година. 17 млади социалисти получиха членските си книжки.

2003 – Изложба – живопис откри в изложбената зала на ул. „Искра“ 4 Стефка Ташева от Казанлък – приложничка, бивша учителка. Тя показа над 40 свои творби – портрети, пейзажи и натюрморти.

2003 – Клуб на репресираните бе учреден в Казанлък. За председател бе избран Кольо Николов, за организационен секретар – Емилия Запрянова.

2004 – В парк „Розариум“ социалистите от общината организираха митинг по повод 60-годишнината на Девети септември 1944 г. В словото си  председателят на ОбС на БСП Иван Гороломов заяви, че това е една паметна дата, която измива срама от въвличането на България във фашистката коалиция. 16 души от Бузовград и Голямо Дряново получиха своите партийни билети. Молби за членство в БСП подадоха 18-годишните близнаци Мартин и Красимир.

2005 – Писмено становище и съгласие получи Община Казанлък от областната управа за това, домът-паметник на връх Бузлуджа да се прехвърли от публична държавна в публична общинска собственост. Общинските съветници в Казанлък бяха дали зелена светлина на общинската  администрация да направи всичко необходимо, за да може паметникът да бъде общинска собственост.

2005 – Железен пръстен с гема от благороден камък върху него откри екипът на археолога д-р Георги Китов. Находката бе намерена в Донкова могила край Шипка. „На пръстена е изобразен мъж с брада и фиала в ръка. Изображението е с височина сантиметър и половина, благодарение на което се виждат идеално човешките елементи“, обясни в интервю за „Вис виталис“ д-р Китов.

2005 – Министър-председателят Сергей Станишев назначи новите заместник-областни управители на област Стара Загора: Румяна Друмева, Сергей Петров и Хюсеин Енгер.

2006 – Язовир „Копринка“ бе домакин на Национален преглед на туристическите умения и сръчности за VІ приз „Кристален еделвайс”. Близо 250 ентусиасти от цялата страна се включиха в редица  дисциплини, сред които колорали, комбинирана щафета, кулинарен конкурс, състезание по гребане, ориентиране, риболов и др.

2006 – Казанлъшката състезателка по спортно катерене Спасина Недялкова стана републиканска шампионка в дисциплината боулдър в Борисовата градина в София. Катерачката от клуб „Селт“ надделя в конкуренция с още 14 състезателки.

2008 – 39 бяха загиналите при катастрофи от началото на годината по пътищата в Старозагорска област, съобщиха от ОД на МВР. Ранените при ПТП бяха 444 души, а броят на катастрофите – 1 963. Двойно се бе увеличил броят на жертвите на високата скорост, допълниха от полицията. Високата скорост бе причина за 63 % от смъртните случаи на пътя.

2008 – Възпитаничката на Цветанка Христова Карина Николова спечели бронзов медал от Балканското първенство по лека атлетика за юноши и девойки – младша възраст в черногорския град Бар. Постижението на Карина в хвърлянето на диск бе 39 метра и 19 сантиметра.

2008 – „Покорих върха“ не е правилен израз. Никой не може да покори планината, той просто получава този шанс. Но, докато човек не разтвори криле, не знае докъде може да стигне“. Това каза в интервю адвокат Милка Енчева от Казанлък, завърнала се от Русия, където, въпреки скорошната операция на коляното си, заедно с още 9 българи, изкачи връх Елбрус, висок 5642 м., в планинската система Голям Кавказ и остави там българското знаме. Елбрус означава „вечната планина“.

2009 – Девет бяха младоженците, които сключиха граждански брак в Казанлък в деветия ден на деветия месец на 2009 година. Най-младата сред младоженките бе на 19 години. Най-зрелият младоженец – на 31 години. Сключените граждански бракове в Казанлък от началото на годината бяха 214,  с 10 по-малко от същия период на предходната година.

2011 – „Ние помним” бе заглавието на книгата на Неделчо Братоев, която той представи пред казанлъчани. Основната идея на автора бе да представи подробно историческо документиране за загиналите герои в периода 1923-44-та година, както и на политиката и нападките за периода до 1989-а година. „Това е време, което трябва да помним и оставим на бъдещите поколения, които безпристрастно ще отсъдят без субективизъм“, коментира Братоев.

2014 – Преизпълнен в община Казанлък бе планът за шестмесечието при събирането на такси за детска градина и битовите отпадъци. Приходите за първото шестмесечие на 2014 г. бяха с 48 хил. лева повече от същия период на 2013 г. При планирани 138 172 лева от налог за земя за цялата година до края на юни бяха постъпили 244 559 лева.

2014 – 190 години се навършиха от издаването на „Рибния буквар” на д-р Петър Берон, с който се поставя началото на светското българско образование. Казанлъшкият музей съхранява един от 6-те запазени екземпляра от първото му издание. Библиотека “Искра” притежава три издания – от 1824 г, 1841 г. и 1847 г. Пръв в Казанлък по този модерен буквар преподава даскал Тачо Мангата.

2014 – Малкият тенисист на клуб „Розова долина“ Даниел Борисов стана регионален шампион в Хасково, където се проведе надпреварата за деца до 10 години и се класира за Мастерс турнира на Българската федерация по тенис в София.

2014 – Три златни и два бронзови медала завоюваха юношите на СК „Моделизми“ – Казанлък на Държавното първенство по авиомоделизъм в Търговище. При конкуренция с 26 участници в клас електропланери Младен Тотев стана първи при юношите и мъжете. Съотборникът му Християн Кутев бе с първо място в клас F3J-R.

2015 – С поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите в парк „Розариум” социалистите от община Казанлък отбелязаха Девети септември. В камерната зала на ДК „Арсенал“ проф. Митрю Янков представи книгата си „Българският преход от социализъм към капитализъм“.

2015 – Община Казанлък взе участие в изложението „Празници, обичаи, традиции и туризъм“, организирано от „Бранд медия Българи“ в София.

2015 – Художникът от Монтана Николай Пенков представи на казанлъшката публика 79 свои картини – маслена живопис, акварел, рисунки. В тази изложба Пенков показа фигурални и абстрактни композиции, рисувани през последните няколко години.

2015 – 408 молби за отпускане на еднократна парична помощ за семейства с първокласници бяха подадени към тази дата в Дирекцията за социално подпомагане само от жители на казанлъшката община. 112 бяха молбите от община Павел баня. Размерът на помощта бе 250 лева.

2015 – С 3000 рибки, закупени със собствени средства, членовете на Ротари клуб в Казанлък зарибиха близките около яз. „Копринка“ реки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram