Днес, 09.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – 150-минутен музикален маратон с песни от 70-те, 80-те и 90-те години, по желание на слушателите, бе излъчен по радио „Вис виталис“ от екип в състав: водещ – Боян Николов, тоноператори – Таня Атанасова и Николай Колев, дежурен редактор – Йовка Киселова.

1997 – Институтът по розата приключи в този ден зареждането на разсадниците с 500 000 маслодайни рози. Целта бе да се разширят розовите насаждения в Казанлъшко.

2000 – Школата по изобразително изкуство при Детския комплекс в Казанлък се класира на първо място в конкурса за рисунка на екологична тема, организиран по българо-швейцарската програма за биоразнообразие – проект Централен Балкан.

2001 – Всички 45 легла в детското отделение в болницата в Казанлък бяха заети с пациенти с ентероколит. Болните деца бяха пренасочвани към Стара Загора.

2002 – „Стена на срама“ издигна в областния град Гражданското обединение „Стара Загора“. Всеки гражданин можеше свободно да изразява мнението си относно унищожаването на ракетите СС-23. Гражданското опълчение в Казанлък излезе с открито писмо до председателя на БАН акад. Иван Юхновски във връзка с унищожаването на ракетите. Активисти от Тракийското дружество в Стара Загора спираха автомобилите по пътя за Чирпан, протестирайки срещу унищожаването на ракетните установки в Змеево.

2002 – Министерството на финансите отпусна 100 хиляди лева на гр. Павел баня за ремонтиране на СОУ „Хр. Ботев“, строено преди 100 години.

2002 – В интервю за радио „Вис виталис“ поетът Никола Инджов, потомък на бежанци от Беломорска Тракия, сподели, че последният му роман, който пише, е на тази тема. „Този геноцид мен ме интересува, – каза Инджов. – Тази свещена българска земя, която днес е извън територията на България, но не е извън съзнанието и кръвта на българите. Посланието на романа ми е хуманно: Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

2006 – Криминалисти от РПУ-Казанлък установиха извършителите на вандалското посегателство на джамията в Казанлък, извършено на 31 юли с. г. Два прозореца на джамията бяха счупени и със спрей бе нарисуван пречупен кръст. Задържаните бяха двама младежи на 18 и 19 години от Казанлък. Полицията констатира и ново посегателство над джамията – на 7 август с. г., при което отново бяха счупени две стъкла. Трима бяха задържаните, на възраст от 16 до 21 години, и тримата от Казанлък.

2007 – Беседа на тема “Миналото на Габарево” представи Мая Хранова. Беседите се организираха всеки четвъртък в “Джананова къща”, където се провеждаха Габаревски четвъртъци,  включващи литературни, исторически и забавни вечери.

2008 – Увеличени бяха смъртните случаи при катастрофи по пътищата на Старозагорско. За 7-те месеца на годината при ПТП загиналите бяха 36, с 13 повече от същия период на предходната година. За периода бяха регистрирани 1 666 пътно-транспортни произшествия, 49 бяха тежките катастрофи. Ранените бяха 384  души, с 81 повече от предишната година.

2009 – 208 свободни работни места обяви в този ден Дирекция „Бюро по труда“ – Казанлък. За 22 от местата изискването бе завършено висше образование. Разкрити бяха 15 позиции за учители. Преобладаваше търсенето на кадри за шивашката, текстилната промишленост и за транспорта.

2009 – В хода на разследването срещу 28-годишната служителка М. М. – ръководител на общинско звено в Павел баня, задържана при акция на старозагорските антимафиоти на 06.08.2009 г., бе установено, че престъплението – длъжностно присвояване на 28 000 лв. от касата на община Павел баня, е извършено в съучастие с 36-годишен мъж от с. Александрово. Мъжът бе предал доброволно сумата, предмет на престъплението.

2012 – 808 лв. бе средната работна заплата в Старозагорска област през второто тримесечие на 2012 година, което бе с 50 лв. над средния показател за страната, сочеха данни на НСИ. Спрямо предходното тримесечие заплатата в областта бе увеличена средно с 24 лв. В сравнение с другите области в страната област Стара Загора се нареждаше на 2-ро място по заплащане на труда.

2012 – Над 100 души участваха в овладяването на пожара в резерват „Соколна” в Централен Балкан. В гасенето се включиха и два хеликоптера от армията. Опожарената площ бе между 3000 и  5000 декара.

2012 – „С почти 23 млн. лева в Казанлък ще бъде изградена пречиствателна станция, която ще отговаря на най-високите стандарти за пречистване на отпадъчните води“, – това заяви министърът на околната среда Нона Караджова при подписването на Договор за безвъзмездна финансова помощ за реализирането на „Интегриран воден проект на община Казанлък, етап 2“.

2013 – Хирургичното отделение в казанлъшката многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски“ от този ден разполагаше с пълен комплект високотехнологично оборудване. Началникът на отделението д-р Румен Раев обясни, че новата лапароскопска апаратура помага за увеличаване обема на извършваните безкръвни операции в Казанлък.

2014 – Община Казанлък бе домакин на трибой „Бодлите на розите 2014“. В програмата бяха включени планинско бягане от село Енина до хижа „Бузлуджа“, състезание по нощно ориентиране за купа „Бузлуджа”, състезание по ориентиране за купа „Казанлък“ и планинско колоездене от село Енина до хижа „Бузлуджа“. При бягането бяха изминати 10 км, а при планинското колоездене – 20 км. С трибоя бяха отбелязани 45 години ориентиране в Казанлък.

2015 – 39-годишният председател на общинската организация на БСП Николай Терзиев бе кандидатът за кмет на община Казанлък. Терзиев, който водеше и листата за съветници, спечели вота на социалистите пред независимата кандидатура на Стефан Манчоров.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram