Днес, 08.06.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – Инж. Светозар Налетов, управител на „Хигиенни и битови услуги“ ЕООД в Казанлък, гостува в студиото на „Вис виталис“ по теми, свързани с градската баня. Собствениците на баня №1 бяха обезвъзмездени, а баня №2 бе общинска собственост. Цената на билета към момента бе 15 /стари/ лева. Според постановление на МС посещенията в банята на участниците във Втората световна война бяха безплатни, но пари за това никой не привеждаше. Съгласно заповед на кмета Бончо Сарафов половината от постъпващите наеми за фризьорски, козметични и бръснарски услуги отиваха в бюджета на Общината.

1996 –Главният архитект Руслан Стоянов и зам.-кметът Здравко Първанов участваха в заседание на Висшия експертен екологичен съвет в София във връзка с изграждането на тунела под вр. Шипка и оценката за въздействие върху околната среда.

1996 – Към тази дата средно на месец бяха пропускани по 20 маршрута заради нередовния график на автобусните превози, осъществявани от фирма „Динамика“ – Казанлък, чиито загуби бяха 14 млн. /стари/ лв. годишно.

1996 – Към общинската фирма „Еко 93“ бе открита лаборатория за остатъчни нитрати в селскостопанската продукция.

1997 – Закрит бе официално 29-ят Празник на розата в Казанлък. Гости бяха министърът на държавната администрация Марио Тагарински и областният управител на област Стара Загора Христо Василев.

1998 – За първи път в България, в Алиоловата къща в Казанлък, японският лекар Йошихаро Сузуки, специалист в императорския двор в Токио и президент на парфюмериен концерн, демонстрира аромотерапия.

1998 – В рамките на извънредната кампания за борба с детския паралич на СЗО „От врата на врата“ допълнително бяха имунизирани 1669 деца в 5-те общини в региона.

1999 –33% бяха постъпленията от собствени приходи в бюджета на Община Казанлък към тази дата. Делът на републиканската субсидия бе 38%.

1999 – В интервю на Мариана Тонева, дн. Ганева, Вельо Лазаров, финансист на Община Казанлък, информира: „Със 740 хил. /стари/ лева бюджетът на Общината е намален в сравнение с миналата година. Над 80 % от общините за задлъжнели и до м. ноември ще изчерпят парите си“. В интервю по същия повод кметът Иван Гороломов заяви, че заради предстоящите избори субсидиите се спират умишлено и че изходът от ситуацията е промяна в Закона за републиканския бюджет.

1999 – Директорът на ИМ „Искра“ Косьо Зарев, преди отпътуването за Фукуяма, Япония, промотира в ефира на радиото филма „Долината на тракийските царе“, който бе вече готов за разпространение, вкл. като подарък на чужденци.

1999 – Шест политически партии подписаха споразумение и се обединиха в Политическо обединение „Съгласие за Казанлък“.

1999 – В този ден се състояха премиерите на книгите на Веселин Стоянов „Сантиментална като пума“ и „Последно“ на Румен Денев.

2000 – В Казанлък 26-ма учредители създадоха партия „Демократичен алианс“, за председател бе избран Христо Генев.

2000 – Деня на автомобилиста, който е на Спасовден, отпразнува Съюзът на българските автомобилисти в Казанлък, в който членуваха 600 души.

2000 – На 72 г. почина зам.-председателят на Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков“ Гъдьо Гъдев.

2001 – „Независимо, че имаме успехи в модния бизнес и сме изравнени с европейските стандарти, отношението на чужденците към българите не е добро“, – каза в интервю на Цветан Георгиев Жени Живкова – моден дизайнер.

2001 – ОУ „Никола Вапцаров“ – Казанлък завоюва първото място в конкурса „История и география на САЩ“, посветен на 509-ата годишнина от откриването на Америка и 225-ата годишнина на САЩ. В конкурса участваха и други казанлъшки училища. Очакваните гости от американското посолство у нас не пристигнаха в Казанлък.

2001 – Със своя авторска музика и кавъри се представи на Шестия национален поп-рок фестивал „Несебър, 2001“ казанлъшката рокгрупа „Ролингхедс“.

2002 – 11-ти пореден национален събор „Хоби Радио Експо“,2002 бе проведен в Казанлък, в ДК „Арсенал“, с участието на радиолюбители от Румъния, Турция, Гърция, Македония и Югославия.

2002 – Крум Владев бе избран за председател на Областния съвет на Българския демократичен съюз „Радикали“.

2003 – Златен медал спечели състезателката на Алпийски клуб „Казанлък“ Спасина Недялкова в дисциплината трудност на фестивала в Имст, Австрия.

2004 – „Какво има между деня и нощта?“ – на този въпрос в интервю по повод своя изложба отговори големият български художник Светлин Русев: „Пробуждането. Магията на миговете между деня и нощта е нещо много специално. Зависи как е свършила нощта: в сън, в размисъл или в творчество. Равносметката е нещо много лично“.

2006 – ОДЗ в с. Овощник отпразнува своя 30-годишен юбилей. ОДЗ „Мир“ в с. Бузовград отбеляза своята 20-годишнина, а  ДГ „Детелина“ – с. Горно Черковище отпразнува 30-ата си годишнина.

2006 – В Община Павел баня стартираха проявите в програмата на Празника на розата и минералната вода,2006 г. Той се проведе за втори път след възстановяването на честванията. Сред атрактивните прояви на празника бе изложбата на японската художничка Томоко Куния, открита в читалище “Напред”.

2007 – 65 хиляди туристи, по данни на Исторически музей „Искра“, през 2004 г. са били в Долината на тракийските царе, през 2005 г. те вече са 85 хил. души, а през 2006  – 115 хиляди. Според статистиката, за първите 4 месеца на 2007-ма година туристическият поток бе увеличен с около 20 процента.

2007 – ЦДГ „Слънчице“ в Казанлък отбеляза 30 години от основаването си. Към момента в нея работеха 12 преподаватели, 8 помощник-възпитатели и логопед.

2009 – Първа политическа сила в община Казанлък в изборите за Европейски парламент стана партия  ГЕРБ с 24,21%, за нея бяха  гласували 5 909 души, на втора позиция бе Коалиция “За България“ с 18, 55%, гласувалите за нея бяха 4 528 души. След тях се наредиха „Атака“ със 17, 43% – 4 253 гласа, НДСВ – 9,25% – 2 258 гласа, Лидер – 7,17% – 1 749 гласа, Синята коалиция  и Ред, законност и справедливост – със 5, 98% – 1 460 гласа. Избирателната активност в Община Казанлък бе 34,66%, гласувалите – 24 589 души.

2010 – Казанлъшкото сдружение на фотографите съобщи пред журналисти, че заради небрежно и некоректното отношение на Община Казанлък са провалени две знакови за града ни фотографски събития, за които са отпуснати пари, но не са преведени. Възмутени, фотографите през 2010 година не снимаха Празника на розата.

2010 – Близо 40 награди на талантливи малки и големи художници от страната раздаде на специална церемония в Казанлък Сдружението „Стоп на войната по пътищата”. Наградите бяха за участници във втория Национален конкурс за детска рисунка на тема „Не на войната по пътищата”.
2010 – „Приказки за приятели“ бе заглавието на първата книга с фантазии на деца и младежи с увреждания и техни връстници и приятели, създадена по проект на Литературен клуб „Приятели” на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания”, финансиран от Фондация „ Работилница за граждански инициативи“.

2011 – По време на Празника на розата гражданите и гостите на Казанлък наблюдаваха интересно изкуство – рисуване върху вода, наречено ебру, демонстрирано от няколко художници от Турция. Ебру е техника на рисуване със специална вода, на чиято повърхност се нанасят бои, придобивани от природни цветни камъни и пръст, и някои неразтварящи се във вода ботанически цветове.

2012 – Петима млади китаристи от Казанлък, сред които и един от най-титулуваните таланти-китаристи Димитър Христов, бяха поканени да участват в специален мастър-клас и за участие в концерта на джаз-музиканта Стенли Джордан в Казанлък.

2012 – Казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев стана първи във възрастовата група 60-64 години в 72-часовото бягане във Франция.

2012 – Седемгодишен период на дейност отчете в този ден общинската организация на Национално движение „Русофили“ – Казанлък. Сред многобройните инициативи председателят на организацията Георги Захариев открои като постижение събора „Приятели на Русия“, ежегодно провеждан на язовир „Копринка“, честването на 67-та годишнина от победата над хитлерофашизма, както и активната съвместна работа на движението с патриотични организации и такива на ветераните от войната в Казанлък. За председател на казанлъшките русофили бе избран Минчо Йовчев. Заместник-председател на движението в Казанлък стана Донка Симеонова, а секретар – Евгения Чернева.

2012  – Възпитаничката на ОУ „Н. Вапцаров” – 13-годишната Десислава Колева, бе отличена с първо място в Старозагорска област и класирана за националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

2012 –  НЧ „Искра” – Казанлък  бе  домакин на първото издание на Фестивала на камерните форми в любителското изкуство „Дамасцена”. Народната артистка на Русия проф. Наталия Дроздова бе председател журито. Казанлък бе единственият български град, който домакинства фестивал на различни изкуства в камерни форми. Медийни партньори на фестивала бяха радио „Вис виталис”, Пресс ТВ и вестник „Искра“.

2013 – В залата на Информационния център на ул. „Искра“ 4 бе открито изложението „Хлябът на българина – обред, бит и вяра“. То бе проведено за втора поредна година.

2014 – Пилотите на „Eфко Рейсинг“ станаха първи в отборното класиране на втория кръг от планинския шампионат „Планинско Българка 2014“. Отлично каране и първо място в класа си НС2 направи Тихомир Златков, който стана 4-и в генералното класиране.

2014 – ГМ Красимир Русев от Казанлък спечели турнира „Уитсън Гранд Мастърс 2014“ в Копенхаген, Дания, с участието на 44 шахматисти.

2014 – „Време е политическият елит в България да се обедини и работи по ясно очертаните национални приоритети“, – заяви в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, който бе гост на Празника на розата. 

2015 – ТД „Орлово гнездо“, Клубът по ориентиране “Орлово гнездо 1957 “, Българската федерация по ориентиране, Община Казанлък и кметството на с.  Енина, подпомогнати от 18 организации и фирми от цялата страна, за поредна година организираха трибой „Бодлите на розите 2015″. В него участваха 130 бегачи и ориентировачи от различни градове в страната. Домакините от „Орлово гнездо“ – Казанлък имаха две първи места в лицето на Мариана Димитрова, при жените до 50 години, и Павел Михалев при 60-годишните мъже.

2015 – Девическият тим на „Казанлък“ спечели сребърните медали от Републиканско волейболно първенство при старшата възраст в София.

2015 – Близо 150 деца на възраст от 4 до 19 години участваха в лекоатлетически празник на ст. „Севтополис“. За 10-та поредна година СКА „Пендарева“ организира турнир „Купа Роза“, който нямаше състезателен характер. Турнирът бе уважен от клубове в Пловдив и Стара Загора.

2015 – Общинското ръководство проведе среща с делегациите от побратимените градове, които по покана на Община Казанлък присъстваха на 112-ия  Празник на розата. Присъстваха представителите на Кремона – Италия, Верия – Гърция, Търговище – Румъния, Кочани – Македония и Дзинан – Китай.

2016 – Поставят „Неродена мома“ на сцената на НЧ „Искра“ – – приказка, която поставят на читалищната сцена възпитаниците на Детската театрална студия при читалището с ръководител Мая Стоянова

2016 – Електрически стълб е опасно наклонен. Съоражението, към което не са пуснати електрически кабели се намира до коритото на Старата река в индустриалната зона по пътя за Овощник. Придошлите води след пороите на реката са подкопали циментовите основи на стълба. Няколко са опасните места след бурните води. Подкопано каменно корито до моста към тюлбето. Затворен за преминаване е метален мост към индустриалната зона и наклонените стълбове.

2016 – Казанлъшката улица „Козлодуй“, която е основната пътна артерия, преминаваща през индустриалната зона на града ни, е в изключително тежко състояние. Дупки с размерите на канализациони шахти създават предпоставки за инциденти, не само за шофьори, но и за пешеходци.

2017 – Президентът на волейболния клуб „Казанлък“ Васил Аргиров съобщи, че нито клубът, нито женският волейболен отбор на Казанлък ще се преименува на „Берое“ за следващия сезон. „Казанлък Волей“ не се мести в Стара Загора, а остава в Казанлък и ще продължи да развива школата на подрастващите от 8 до 19-годишни деца. Създаването на женски отбор на „Берое“ е съвсем различен проект на Община Стара Загора, в който ние ще се включим от есента, каза Аргиров.

2018  – За ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ участието в Световните ученически игри в Чехия приключи. Възпитаничките на гимназията и местния волейболен клуб са десети от 32 отбора в света след изиграване на всички възможни срещи от надпреварата за нашия тим от девойки 8-10 клас. След успеха си над състава от училище в Тайван с 2:0 и Португалия с 2:1 казанлъчанки поставиха България на №10 в шампионата, на който Бърно бе домакин от 2 до 8 юни.

2019 – Дамите от Бабс БГ представиха новата си песен, адаптация на популярна песен от Флашданс. Те поздравиха тазгодишните участници в детския музикален конкурс в НЧ Искра – 1860 в Казанък. Ето и част от песента, която скоро ще бъде официално промотирана.

2020 – Змия бе забелязана почти в центъра на Казанлък. Шокиращата гледка е заснета на ул. „С. Караджа“.  От други кадри се вижда как студенокръвният жител в града на розите пресича улицата при това е избрал място далеч от пешеходна пътека.

2021 – Ученици от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък конструираха уникален автомобил, задвижван с електрическа батерия, носещ името „Духът на Долината“. Болидът е с нулеви емисии и висока енергийна ефективност и е създаден, за да участва в международното състезание Shell Eco-marathon. Това е глобална инициатива, в рамките на която млади хора от целия свят проектират и се състезават с най-икономичните и екологично чисти автомобили.

2021 – Мъж на възраст около 50 години се хвърли под нощния влак Варна – София и загина на място. Индицентът стана около 3 ч. тази сутрин на метри преди жп прелеза на бул.“Никола Петков“ в Казанлък. Жертвата е била с колело и е стояла на метри от релсите и при наближаването на композицията се хвърлила под тежкия локомотив. Движението на влаковете между Казанлък и Черганово бе преустановено за около 2 часа.

2022 – Проектът „Шанс за всяко дете – адаптиране и прилагане на методиката „Сигурен старт“ в България“ на сдружение „Бъдеще за децата“ получи отличие за Проект на Годината 2021 на Фондация „Лале“. За 17-та поредна година бяха връчени награди на неправителствени организации за най-добрите проекти в социалната сфера. Това е проектът, благодарение на който бе създадена Детската къща в село Горно Черковище. Той бе с продължителност 3 години и приключи през месец март 2022 г. Финансирането осигуриха фондация „Лале“ и фондация „ОУК“. За реализацията на проекта Общинският съвет предостави на сдружението помещение в бившата детска ясла в казанлъшкото село.

2022 – Първата в града зарядна станция за електромобили, изградена върху общински терен вече работи. Тя се намира на паркинг, разположен в Централната градска част, зад Общинска библиотека „Искра“. Съоръжението е осигурено от фирма „Грей Стоун България“ООД по инициатива на Община Казанлък.

2022 – Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев подписа договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на тунела под Шипка, съобщиха от Агенцията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram