Днес, 08.05.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Човечеството не трябва да забравя тази война“, – каза в предаването, посветено на Деня на победата – 9-ти май с водеща Мария Рашкова, Дана Каракоева, известна на казанлъчани с прозвището „партизанката“. В предаването събеседници бяха и Петър Кискинов – председател на ОбС на ветераните от войните и Георги Попов, ветеран от войната. Койчо Козаров – председател на ОбС на Българската демократична младеж, заяви: „Спорен празник, но подвигът си е подвиг. Отрекохме един тоталитаризъм, а живеем в друг“.

1996 –В този ден бе открита първата съвместна изложба на творби на ученици от техническите училища в Казанлък под надслов „Идеи в резултати“.

1998 – По инициатива на Съюза на ветераните в Казанлък на паметника в парк „Розариум“ бе поставена паметна плоча с имената на 18-те казанлъчани, загинали в Отечествената война.

2000 – „Капрони“ АД закупи 100 билета за концерт на Веселин Маринов и ги предостави на отличниците от техникумите и гимназиите в Казанлък.

2001 – Общинският съвет в Павел баня реши да бъде забранена употребата на алкохол и цигари от малолетни в заведенията на територията на общината и да не се допускат малолетни в тях след 22,30 ч.

2002 – Шествие и хепънинг на пл. „Севтополис“ под мотото „Истината за СПИН, предайте я“ организираха казанлъшките клубове на Червения кръст по случай Международния ден на червенокръсткото движение – 8 май.

2002 – Казанлък бе домакин на областната викторина по безопасност на движението “Да запазим децата на пътя“ с участието на 11 отбора. Отборът на ОУ „В. Левски“ в с. Бузовград зае почетното второ място.

2003 – 50 фотоса на фотограф-художника Александър Иванов бяха подредени в изложбата „10 по 7 не стигат“ по повод 70-годишнината на ДГ „Буратино“.

2004 – Ротаракт – Казанлък, в лицето на президента Добрина Широва и секретаря Тодор Пашов, бяха отличени по време на годишната асамблея на ротарианците в Банско.

2009 – Денталният специалист от Казанлък д-р Стефан Пеев изнесе лекция по време на най-големия форум за Европа на лекарите по дентална медицина, проведен във Варна, където се състояха 14-ят Конгрес на Балканското стоматологично общество – BaSS и 9-ят Научен конгрес на Българския зъболекарски съюз – БЗС. Темата на лекцията на д-р Пеев, който бе и председател на Българската асоциация по орална имплантология, бе „Предимплантологична хирургична подготовка“.

2016 – Открадната е кутията с даренията и месингов кръст от параклиса. Наглите обирджии са проникнали в църковния параклис „Св. Ана“ от процорец в източната част. Счупили са стъклото и са се промъкнали в храма. От там са изтръгнали месинговия кръст от олтара и кутията с даренията. Крадците очевидно не са се притеснили от осветеното място, което е опасано с няколко прожектора. В Параклиса е имало и СОТ, но до идването на охранителите обирджиите са избягали. От камерите на болницата се виждали три силуета, които извършили безскрупулния грабеж.

2020 – Стартира идентификация на площите с насаждения от маслодайна роза в страната. Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са назначени комисии, включващи представители на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Института по розата и етерично маслените култури, както и служители от съответната Областна дирекция „Земеделие“. Идентификацията се извършва във фенофаза „цъфтеж“, в началото на кампанията по розобера. Тя е съгласно Закона за маслодайната роза, обнародван в Държавен вестник на 31 януари 2020 г. Проверките на място са детайлни. Те се извършват в присъствието на собственика на насажденията или на негов представител. Основната цел е  да се установи видът на насажденията, колко от площите са засадени с Rosa damascena и колко с Rosa alba и да се запази качеството на българското масло.

2020 – Четириногото бе пропаднало в шахта близо до с. Овощник. Забелязват го казанлъчани, които тръгнали на разходка и подават сигнал за бедстващото животинче. Кучето бе оплетено в кабели, а шахтата бе дълбока няколко метра. Ивелина Недкова от организацията  Енимъл хоуп се бе отправила към мястото, за да бъде спасено кучето.

2020 – 55 хиляди декара бяха спасени от градушки в региона. Градоносният облак над Казанлък е бил изключително опасен. Това потвърдиха от централата на станцията за борба с градушките в с. Тъжа. По него са изстреляни над 40 ракети, като целта е била да се разбият на по – малки части образувалите се кристали в облака, коментираха Димчо Михалев, директор на станцията и ръководителят й Янка Петкова. По-често градушките падат над населените места, тъй като над тях е забранено да се изстрелват ракети. В района на станцията Тъжа има 22 площадки, от където се изстрелват ракети. Целта е да се намалят вредните последствия от градоносните облаци на територията от Сопот до Гурково.

2021 – Броят на разводите в област Стара Загора през 2020 г. бе 402, или със 110 по-малко от регистрираните през 2019 година. От всички прекратени бракове 72.4% се отнасяха за населението в градовете. Най-голям бе делът на браковете, прекратени „по взаимно съгласие“ (79.9%), следват причините „фактическа раздяла“ (14.4%) и „несходство в характерите“ (4.0%).  Най-голям процент на разводите – 39.1 при мъжете и 34.6 при жените, са във възрастовата група 40 – 49 години. За 10.2% от жените и 14.9% от мъжете, разтрогнали своите бракове през 2020 г., разводът не е бил първи. През 2020 г. в област Стара Загора бяха регистрирани 846 юридически брака – с 389 по-малко спрямо предходната година, а коефициентът на брачност бе 2.7‰. Две трети от всички регистрирани бракове (586) са сред населението в градовете.

2022 – В Гурково се надборваха под взора на Станка Златева и Армен Назарян в Деня на града.

2022 – Спасеното животинче е поредното в Шипка. Жителите на балканския град редовно спасявали, лисици, а миналата година дори и малко мече. Как е било спасено саръндачето разказаха в страницата на кметството: „Неочакван горски гост се озова в градския парк на гр. Шипка. Христо Янев упълномощен от кметството да окоси тревата на детския парк и около реката бе изненадан от писъците на уплашено сръндаче. Животното попаднало в дълбокото корито на близката до парка река, подскочило уплашено и си закачило едното рогче в мрежата на близката къща, така било уловено внимателно от Христо Янев. Той помоли за съдействие Георги Димитров- служител на кметството, с който успокоили красивото сърне и го извозиха до естествената му среда – гората. Това не е първи случай на спасено диво животно слязло от планината в гр. Шипка, припомни кмета на подбалканското градче. Чести гости са сърнички, лисици, диви прасета, а преди години бе спасено и малко мече .Това често се случва най- вече по реката която идва от Балкана и преминава през центъра на градчето. Тя благодари за бързата реакция на момчетата по спасяване на малкия сръндак , който бе отведен в неговия дом- красивата Стара планина.

2022 – С първо място се завърнаха от Турция танцьорите от Клуба за народни хора към АНПТ „Искра” при Нардно читалище „Искра“ в Казанлък с ръководители Цветана Цочев и Таня Георгиева. На провелия се в турския град Кушадъсъ Международен фестивал на изкуствата, казанлъшките танцьори показаха богата фолклорна програма и спечелиха гласовете на журито и аплодисментите на публиката. Първата награда и отличното представяне на водения от Цветан Цочев Клуб за народни хора към Ансамбъл „Искра”, донесоха и покана към Клуба за участие във фолклорен фестивал в италианската столица Рим през месец октомври.

2022 – Архиерейският наместник на Казанлъшка духовна околия отец Петко Мотев си отиде от този свят, съобщиха източници от Старозагорската митрополия. Духовникът издъхна в старозагорска болница. С организацията на поклонението се зае лично митрополит Киприян. Отец Мотев бе погребан в казанлъшката църква „Успения на Света Богородица“, където свещеникът служи дълги години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *