Днес, 07.11.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Христо Глутников и арх. Кръстьо Попов бяха двамата нови членове, с които бе увеличен на 7 членове съставът на Политическия консултативен съвет на ОДС в Казанлък.

1997 – ОбС на БСП и Българският антифашистки съюз честваха във Военния клуб в Казанлък 80-ата годишнина на Великата октомврийска революция.

1997 – На обучение в САЩ, заедно с още 12 души от различни институции в страната, замина началникът на Районната следствена служба в Казанлък Владимир Василев – по програмата „Прилагане правата върху интелектуалната собственост“.

1997 – С шоу-спектакъл в спортната зала на Техникума по хидравлика и пневматика в Казанлък бе открита изкуствена катерачна стена.

1998 – Дружество „Тракия“ – Казанлък организира тематична конференция „Тракийската памет разказва“.

1999 – По решение на църковното настоятелство в храм „Св. Троица“ в Казанлък бе възстановено неделното православно училище.

2000 – „Сбогом на илюзиите“ – това беше мотото на анализа и оценката за едногодишното управление на кмета Стефан Дервишев и неговия екип, която СДС – Казанлък огласи на пресконференция. „Сбогом на илюзиите, че някой с компетентното си управление ще реши поне част от проблемите на Казанлък“, се казваше в оценката.

2000 – Писателят от Казанлък Веселин Стоянов представи пред членовете на Съюза на слепите в града последната си към момента книга „Белите полета на спомена“.

2000 – По повод 140 години читалищно-библиотечна дейност в Казанлък бе организирана поетична вечер с участието на поетесата Надежда Захариева, на 56 г., авторка на „Живот като живот“, „Смет за сливи“, „Загубих си усмивката“ и др. „На песента казвам: „Ела да те напиша“, а стихотворението казва: „Ела да ме напишеш“ – това каза в интервю за „Вис виталис“ поетесата, която сподели още: „В Казанлък идвам с удоволствие. Идвали сме тук с мъжа ми, поетът Дамян Дамянов, през август 1996 г. Защо пиша текстове за попфолка? – Това е начин да изкарвам хляба си, това не е амплоа“. По повод изявите ѝ в „Нощен магазин“: „Няма нищо страшно в това. Баща ми казваше: „Щом човек е с главата си, няма значение как и къде се намира“.

2001 – Радиоотборът на „Вис виталис“ се представи отлично на турнира по спортна стрелба с участието на медиите в Казанлък по случай 7-та годишнина на Телевизия „Казанлък“ с управител Стефан Калчев. Най-добре в турнира се представиха журналистът в радио „Вис виталис“ Цветан Георгиев и тоноператорът в радиото Смилян Караганчев, състезаващ се за в. „Седмица“.

2001 – С участието на малоброен състав от общински съветници и многочислено присъствие на журналисти от местните медии в този ден започна семинар-обучение по проекта за гласност и прозрачност в работата на Общински съвет – Казанлък. Лекторите бяха от Асоциация „Прозрачност без граници“.

2001 – Натрупаните непокрити към момента разходи на „Топлофикация“ ЕАД – Казанлък възлизаха на 1 млн. 400 хил. лева, 800 хил. от тях – на доставчиците на гориво.

2001 – Гост в радио „Вис виталис“ бе ген.-майор Ангел Марин, кандидат за вицепрезидент на РБ: „На „Вис виталис“ – най-добри пожелания! Надявам се, че споделяте моя девиз: Помни, че имаш достойнство! Това ни е толкова нужно сега“, написа генералът в Паметната книга за гости.

2002 – Двудневен семинар организира за членовете си КНСБ в „Арсенал“ на тема „Синдикалните действия в условията на глобализацията на световната икономика“. Лектори бяха Тураджан Раупов и Камил Тюран от Международната синдикална федерация „Евразия“.

2004 – За първи път в Казанлък на ст. „Севтополис“ бе проведен футболен турнир за деца със специфични възможности. В него се включиха 100 деца от област Стара Загора.

2005 – Среща с ромските лидери Борислав Асенов – председател на партия „Рома“, Юри Илиев – на „Евророма“, и с двамата общински съветници Любен Станев и Илчо Димитров, проведе ръководството на РПУ-Казанлък. Тя премина под мотото  “Сигурност и законност – общият интерес който ни свързва”. „Няма етнически конфликт между полицаи и роми“, – подчертаха ромските лидери. Най-сериозният, очертан от полицаите, проблем, наред с кражбите във вилната зона, шофираните от ромите коли без регистрационни номера и движещите се каруци без необходимата сигнализация по тях, бе този с ромските деца на пътя.

2005 – Възпитаниците на казанлъшката ПМГ „Никола Обрешков“ Свилен Кънев, Гергана Георгиева и Деница Георгиева станаха стипендианти на американската фондация „За България“, регистрирана в Бостън и учредена от успели български математици зад граница.

2006 – Над Историческа поляна на връх Бузлуджа от малък самолет бе разпръснат прахът на починалия наскоро Почетен гражданин на Казанлък Пеньо Кирацов. Това бе предсмъртното желание на Кирацов.

2006 – Сдружение на водните спасители бе учредено в Казанлък. Негов председател стана Серж Стефанов.

2007 – Казанлъшката писателка Мария Пройкова представи в музей “Чудомир” поредната си книга “Колелото се върти”. В интервю за радиото Пройкова съобщи, че книгата е сборник, който представя интересни случки от живота на дузина именити казанлъчани, сред които: художниците Станьо Стаматов и Захари Желев, актьорите  Виден Даскалов и Жоро Николов, писателят Стефан Фурнаджиев, самобитният майстор и поет от Търничене Христо Йотов и др. „Чрез разказите представям чудото и загадките на таланта в различните негови проявления“, коментира още Пройкова. Поредната й 15-та книга тя бе отпечатала в Чехия с помощта на свои приятели.

2008 – Отборите на юношите и девойките на ПМГ „Н. Обрешков” спечелиха първи места в общинското ученическо първенство по лека атлетика за 8-10 клас.

2008 – В ЦДГ „Снежанка” в Казанлък няма деца с наднормено тегло. Такава бе констатацията от здравните инспектори в учебното заведение. Детската градина бе единствената в България, която от 3 години работеше по международен проект, свързан със здравословното хранене.

2008 – Две нови приемни за гражданите отвори РПУ-Казанлък в навечерието на празника на полицията 8-ми ноември. Така приемните, с които се обслужваха пряко всички райони в Казанлък, станаха 6.

2009 – През цялата година в библиотека “Искра” не бе закупена нито една книга от бюджета. Книги на стойност 3 хил. лв. бяха дарени на библиотеката от Университетското издателство “Св. Климент Охридски”. Община Казанлък бе превела само 30 процента от бюджета на библиотеката.

2010 – В първия подобен референдум в региона в гр. Шипка дадоха своето „Да“ на отделянето на града в отделна община. Идеята бе от 8 години. След многократно отлагане 720 от общо гласувалите 769 жители изразиха съгласието си град Шипка да се отдели в нова самостоятелна община. Право да участват в допитването имаха общо 1209 души. Избирателна активност бе 63,61%.

2010 – Казанлъшките криминалисти задържаха в този ден един от най-крупните лихвари в района на община Павел баня. В частно жилище в с. Габарево, обитавано от 52-годишен мъж, бяха открити и иззети: 24 банкови карти със съответните пин-кодове; 3 лични карти; едно ксерокопие на лична карта; 8 регистрационни талона на леки автомобили; 6 комплекта обеци и 6 пръстена от жълт метал; преносим компютър; два леки автомобила – БМВ и Мерцедес, и 650 лв. Дълго време  безработният мъж бе давал заеми на частни лица срещу високи лихви, като е приемал в залог банкови карти, документи, златни накити, ценни вещи и дори – леки автомобили.

2012  – Напрежение и блъсканица белязаха началото на втория транш от раздаването на евро-храните в Казанлък, видя в този ден репортер на „Вис виталис“. Десетки чакащи, предимно от ромски произход, изразяваха негодуванието си, изсипвайки пакети с фасул директно пред пункта. До обяд градинките и пространството наоколо бяха побелели от разсипания боб, а деца се забавляваха, замервайки се със зърната. Наложи се намесата на Общинската полиция. Недоволстващите коментираха, че бобът е негоден за ядене и пълен с червеи. Извършените проверки не установиха нередности с боба. Общо 1846 от жителите на града и населените места имаха право на тази евро-подкрепа от захар, олио, брашно, боб, леща, ориз, картофено пюре, конфитюр, кафе и др. Общо 75 тона храни бяха раздадени в община Казанлък.

2012 – Казанлъчанката Пенка Ненова представи пред публика своята първа книга, обединяваща 90 стихотворения в заглавието „Времена и идеали”. „Посвещавам ги на прекрасното Отечество България, на своя род, на приятели, съученици и колеги“, сподели авторката. Пенка Ненова е родена през 1937 г., започва да пише когато се пенсионира. „Талантът и авторският жарък пример на Янка Ташева ме заразиха в творчеството“, бе откровена по време на премиерата Ненова.

2012 – Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Районният съд в Казанлък на подпалвача на коли – 25-годишният Георги Стоянов. Той бе обвинен в редица криминални деяния, сред които разбиване и палене на автомобили.

2012 – Възпитаникът на треньора Антим Паральов от ФК„Розова долина” – техничният полузащитник Емилиян Кулеков, получи награда от Асоциацията на българските футболисти и бе единственият казанлъчанин, който спечели почетно отличие от общо 18 деца. Националният селекционер Любослав Пенев награди победителите в 13-ото издание на Програмата „Децата и футболът”.

2012 – Казанлък бе домакин на информационна среща „Как да разработим успешно проектно предложение“, организирана от Областния информационен център – Стара Загора. В страната работеше мрежа от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС.

2013 – С празнично утро с тържествен водосвет за здраве и успехи в двора на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък бе поставено началото на честванията по повод 130-ата годишнина от създаването на учебното заведение. Приветствие поднесе директорът на училището от 17 години Слави Радев. Той прочете и телеграма от дългогодишния приятел на Хуманитарната гимназия в Казанлък Ричард Дамстра – културен аташе на САЩ в България.

2013 – Гости на ПГ по селско стопанство „Гео Милев” в Мъглиж бяха директорът на Дирекция „Образование и иновации” към Министерството на земеделието и храните Евгения Ачкаканова, представителят на френското министерство на земеделието Жан Клод Бутейе и българският дипломат Веселина Евдокимова от посолството ни във Франция. Бе им показана базата, в която се обучават учениците на мъглижкото училище, едно от 76-те, подготвящи кадри за селското стопанство. Гимназията разполагаше към момента с богата учебна база – 20 учебни кабинета, в т. ч. един новооткрит – за безопасност на движението по пътищата, 2 компютърни зали, библиотека, физкултурен салон, оборудван като фитнес зала, 10 учебни работилници, 3 лаборатории, земеделска и горска техника.

2013 – „Пясъчен пъзел” на Яна Добрева бе новото заглавие в афиша на младежката театрална  студия към НЧ „Искра” в Казанлък. Премиерата на спектакъла се състоя в този ден.

2014 – Четирима казанлъшки бизнесмени финансираха запълването на огромните дупки по улица „Хаджи Димитър“, водеща към бившата вакуумна фабрика. Преди това от Общината им отговорили, че улицата може би ще бъде преасфалтирана през 2015 г. „Категорично това не е най-добрият начин за справяне с окаяната инфраструктура“, коментираха четиримата бизнесмени.

2014 – Издателство „Изток-Запад“ пусна на пазара последната книга на казанлъчанина Любомир Николов-Нарви „Наследникът”. Това бe първата част от трилогията „Сивият път”, вдъхновена от великия Толкин. Авторът е роден през 1950 г. в Казанлък. Завършил журналистика, работил е в Българската телевизия. Той е автор на първите български книги-игри, които публикува с псевдонимите Колин Уолъмбъри (анаграма на Любомир Николов) и Тим Дениълс.

2014 – Изграждането на тунел под Шипка бе записано като приоритет в Програмния документ за управление, подписан от ГЕРБ и Реформаторския блок. Построяването на тунела бе ключов приоритет в подписаната от двете формации програмна декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-ото Народно събрание и съставяне на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България.

2014 –Шипка вече си имаше вицепремиер, за първи път в историята на подбалканското градче. Избраната от НС за заместник на премиера – Румяна Бъчварова, е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка в семейството на известния журналист Генчо Бъчваров – последният главен редактор на “Отечествен фронт”. Бъчварова е завършила социология, била е управител на социологическата агенция „Маркет линкс“. В края на юли 2009 г. тя оглави политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

2015 – Над 250 поети от България, Канада, Испания, Франция и Сърбия участваха със свои творби в 15-ото издание на поетичния конкурс „Магията Любов“ в Казанлък. В ЛХМ „Чудомир“ в този ден се състоя церемонията по награждаването. Първото място бе за Гергана Атанасова, второто за Теа Монева, а третата получи Йордан Пеев. Наградени бяха общо 31 автори.

2015 –  4,6 % бе безработицата в Казанлъшко през октомври с. г. Тя бе най-ниската от петте общини, обслужвани от БТ – Казанлък. С най-висока безработица бе община Николаево – 67,1%. 947 безработни лица бяха постъпили на работа в Старозагорска област.

2017 – След като през септември се навършиха 110 години от рождението на големия български художник проф.Ненко Балкански и това бе отбелязано с няколко инициативи и събития в родната му къща, тази вечер в 17,30 ч. в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък се открива юбилейна изложба на именития наш съгражданин, оставил в българското изкуство и в родния си град стотици прекрасни платна.

2019 – Почина учителката Даниела Драгиева – Учителката, която има над 25 годишен стаж, като педагог получи сърдечен арест в Швейцария. Цял Казанлък, няколко училища и детски градини се включиха в кампания по събиране на средства за транспортирането й в България.

2019 – Казанлъчанката Светла Колева влезе в клетка за няколко часа до Народното събрание в столицата. Тя се присъедини към кампанията „Седмица в клетка“. Инициативата осъжда масовото убиване на животни в българските ферми за кожи. С тази си акция организаторите искат да се противопоставят на стотиците хиляди норки, които за поредна година ще бъдат хвърлени в газови камери и убити за мода.

2022 – На 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия в храм “Св. Успение Богородично”, гр. Казанлък. По време на службата беше въдворен новият архиерейски наместник на Казанлъшка духовна околия свещеноиконом Димитър Димов. Той е избран с решение на Епархийския съвет на Старозагорска Света митрополия. Цялото църковно служение на новоизбрания е под наставничеството на покойния отец Петко Мотев, който заемаше длъжността до внезапната си кончина през месец май 2022 година. Митрополит Киприан благопожела на свещеноиконом Димитър Димов здраве и сили в делата за богодаруването на поверената му околия. На въдворяването присъства и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

2022 – За поредна година младата казанлъчанка Кики Димитрова инициира личната си благотворителна кампания за подпомагане на възрастни хора с хранителни продукти преди Коледа. Тази година, обаче, русокосата хубавица, известна с голямото си сърце, прибавя и още един дарителски жест – тя ще отделя от доходите си процент за Фондация „Васил Самарски“, откъдето подкрепят млади таланти, избрали попрището на актьорското майсторство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram