Днес, 07.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –В подготвяния приватизационен процес  „Ферохром“ ЕООД взе касово участие със 75%.

1997 – Германският концерн „Нелсен“ с представител Детлеф Елерман оповести намерението си за 1-2 години да направи инвестиции за 10 милиона лева в Казанлък и Стара Загора. Заедно с кметовете Иван Гороломов и Цанко Яблански бе обсъдена идеята за общо сметище на двете общини.

1999 – В интервю на Мариана Вълкова художникът и преподавател от Казанлък Милчо Христов разкри за слушателите на радиото моменти от собствения си творчески процес, като подчерта, че е задължително всеки творец да притежава нравствени и естетически качества. „Свободата за твореца е всичко, – каза художникът, – без нея ръцете му са вързани“. На въпроса: „Откъде започва изкуството?“ той отговори: „От мисълта. Оттам, където има мисъл“.

1999 – Хуманитарна пратка от Германия на стойност 3000 германски марки бе получена в Казанлък, осигурена от д-р Радка Арнолд, казанлъчанка, живееща в Германия, представителка на AWO – гр. Касел.

2000 – С трето място бе отличен Емил Герасимов – служител в Регионалната противопожарна служба в Казанлък, на Националния конкурс на огнеборците.

2000 – В пространно интервю за „Вис виталис“, в навечерието на местните избори, поетът Недялко Йорданов говори за абсурдното разделение на хората в България на база политическите цветове. „Нашите“ и „вашите“ хора няма да разрешат проблемите на страната, – бе убеден поетът. – Ще ги разрешат общите икономически интереси на цялата нация“.

2001 – Въпреки, че идеята на д-р Арнолд за осъществяване в Казанлък на пилотния проект „Нови пътища и помощ за гледане на възрастни хора“, като Казанлък стане обучителен център, бе подкрепена от българското Министерство на здравеопазването, ръководството на Община Казанлък прояви незаинтересованост и изпълнението на проекта бе пренасочено към Стара Загора.

2003 – Васил Димитров и Боряна Коскина бяха представителите на Казанлък в петдневния празник на творческите способности на слепоглухите в България, който се проведе в Пловдив. Васил завоюва трето място при шахматистите, а Боряна бе втора в дисциплината скачане на въже и шеста по вдигане на гири.

2003 – „Европейско бъдеще на младите български граждани“ бе темата на обучителен семинар, проведен във Варна, организиран специално за 40-мата представители на единствения в България Младежки евро клуб – Казанлък. Участие взеха бившият вицепремиер Тодор Кавалджиев и председателят на фондация „Ханс Зайдел“, Германия – Волфганг Герц.

2004 – В интервю за агенция „Фокус“ кметът Стефан Дамянов коментира: „Проблемът с „Арсенал“ – Казанлък се свежда до намирането на пазари в тази нова сложна световна обстановка. „Арсенал“ вече практически не работи. Основната му дейност е свързана с износ. Ниските заплати и все още голямата част незаети хора се дължат на освободените от „Арсенал“ през последните години работници и служители, които излязоха в града и все още една голяма част от тези специалисти не могат да бъдат устроени както трябва“.

2007 – Близо 5 хиляди души взеха участие в четвъртия Национален събор на русофилите, който се състоя край язовир «Копринка». „Провеждането на събора започна като среща на работилите и учили в Русия, но все повече язовир „Копринка“ в началото на септември събира приятели на Русия“, коментира за «Вис виталис» Енчо Москов – председател на Сдружението на русофилите в България. За първи път в националната среща участва и зам.-председателят на руския Съюз на приятелите с България вице-адмирал Кир Лемзенко.

2007 – В община Павел Баня стартира кампания “Стара за нова тетрадка”. Подготвени бяха 500 000 тетрадки със специално оформление на корицата и притурка, в която се поясняваше ползата от разделното събиране на отпадъците. 

2008 – Казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян бе сред тримата отличени  българи, които посетиха Европарламента в Брюксел като награда от националния  фотоконкурс „България – европейска страна”, в който се състезаваха близо 1 000 фотографии на автори от цялата страна. 23 от тях бяха селектирани от специално жури. Фотосите бяха използвани в рекламни каталози за България. Сред 23-мата финалисти бяха журналистът от радио „Вис виталис“ Георги Манев и Стефан Папукчиев. 

2009 – Със заповед на министъра на вътрешните работи бе освободен директорът на ОДМВР-Стара Загора комисар Тончо Михайлов. Министър Цветан Цветанов се срещна с него лично. Продължаваше към този момент проверката, свързана със сигнали за незаконно подслушване на проверяващи го от министерството. 

2009 – 414 деца и ученици от община Казанлък почиваха през ваканцията на почивна база „Паниците“ за символичната сума от 35 лв. за деца и 42 лв. за ученици. Със 100 легла разполагаше лагерът на “Паниците”.

2010 – Казанлъшкият гросмайстор Красимир Русев спечели първо място в един от най-престижните български шахтурнири „Георгиев-Кесаровски” в Слънчев бряг. Участваха 136 състезатели от 17 държави, между тях 7 гросмайстори и 15 международни майстори. 

2013 – Десетият събор на русофилите събра приятелите на Русия на яз. „Копринка“. В събора участваха лесотехнически специалисти и работници в дърводобивната промишленост в Република Коми, възпитаници на съветските и руски висши учебни заведения, учители, ученици, представители на Руските съотечественици, на областни и общински активи на движението в страната.

2013 – С тържествен водосвет бе открит паметникът на ген. Скобелев в Казанлък. Фигурата е дело на художника Ангел Спасов и е единствената в света скулптура на военачалника в цял ръст, която се съхранява в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. За изработката на паметника – от скулптурата в Плевен бе направена една единствена отливка. Средствата за издигането на бронзовата композиция в Казанлък бяха дарени от Националното сдружение „Русофили“. 

 2015 – Казанлъчани спечелиха три медала от Държавното първенство по нощно ориентиране за купа «Ехо». Състезанието се проведе край Тетевен. Използвайки топографски карти, челни лампи и компаси, казанлъшките ветерани Тончо Нейчев и Павел Михалев заеха първите две места във възрастова група М 60, а Мариана Димитрова бе втора в група М 50.

2016 – Уникално рядък испански шаран е уловил и пуснал във водите на язовир Копринка съвестен рибар. Видеото с доблестната постъпка е публикувано във Фейсбук страницата на Централната Рибно-Опазваща Организация. „Нашите усилия дават резултат и все повече рибари се радват на такива трофейни и красиви риби“, коментират от организацията.

2016 – По време на извънредно заседание на общинския съвет кметът  Галина Стоянова мотивира искането за вкючване към европейски проект за промяна отоплителната система на ДГ „Снежанка“.  Европейското финансиране е на 100%, като най-бързо точно тази градина, може да се включи към европейската мярка

2016 – Със заповед на министъра на културата са анулирани резултатите от проведения на 30.08.2016 г. конкурс за заемане на длъжността „директор” на Национален музей „Шипка-Бузлуджа”, поради допуснати нарушения в процедурата за провеждане на конкурса. Това става ясно от публикация на сайта на културното ведомство.

2016 – Със специална церемония, днес в Павел баня бе открит офис на национален парк „Централен Балкан“. Лентата на новия обект прерязаха кметът на Община Павел баня – Станимир Радевски и директорът на дирекция Национален парк Централен Балкан – Генчо Илиев.

2016 – Казанлъшкият театър с „Награда за най-добро представление“ – Към признанието на публиката на Балканския театрален фестивал в Тирана общинският театър „Любомир Кабакчиев” добави поредното си отличие за беспорно превъзходство, в конкуренция с шест балкански държави: Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Гърция и Румъния.

2017 – Непоказвани творби на Иван Милев излагат тази вечер в Художествена галерия, Казанлък – Изложбата е организирана съвместно с няколко културни институции от страната и се показва пред публика като израз на особена почит към едно от най-големите имена в българското изкуство на 20-ти век. В експозицията влизат повече от 50 картини на художника; също в специална витрина ще бъдат изложени рисунки в албума на приятеля му Георги Петров, пазен във фонда на Художествена галерия – Казанлък, обща фотография от Античната вечер през 1921 година, бяха показани и композиции в албуми от 1924 г./Национална галерия – София/, посветени на Александър Божинов, които Иван Милев рисува специално за юбилея на карикатуриста, както и две миниатюри.

2017 – Юбилейната изложба на Иван Милев „Посоки“ бе официално открита в Хдожествената галерия в родния град на художника. Събитието, по случай 120-та годишнина от рождението на твореца уважиха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, представители на Общинското ръководство и културните институти в града, много почитатели на едно от най-големите имена в българското изкуство на 20-ти век.

2020 – Изпускателите под язовирната стена на казанлъшкия язовир „Копринка“ се нуждаят от ремонт, това потвърди министър Емил Димитров. Ремонтите, обаче, едва ли ще бъдат направени тази година, тъй като, заради безводието водата в него трябва да се пази. Оказва се, че „Копринка“ е изключително важен язовир, от който зависи питейната вода за Стара Загора, Сливен и Ямбол. През последните 15 години водата от язовира не е източвана през река Тунджа, а е пренасочвана през ВЕЦ-ове към река Марица. Пресъхването на река Тунджа, където се намират помпените станции за Сливен, Ямбол, Нова Загора и Стара Загора е могло да доведе до сериозни проблеми с питейната вода. Това е причината през август, язовир Копринка да бъде източен през Тунджа към язовир „Жребчево“, което е спасило регионите от водна криза.

2021 – Няколко момчета се натъкнали на останки на жена случайно. Сред тях е череп и част от крайник. Скелетът бе разхвърлян сред отпадъци в незаконно сметище край околовръстния път на Казанлък.

2022 – В област Стара Загора са настанени около 250 украински семейства. Това посочи в интервю за БТА Татяна Тарасова, която е преводач на бежанците в града. Тя отбеляза, че сънародниците й, с които общува, се чувстват добре в България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram