Днес, 07.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В този ден в дома му бе застрелян казанлъшкият бизнесмен Христо Бизов-Бизона.

1998 – Екс-кметът Иван Гороломов връчи на Първо вътрешно отделение на общинската болница в Казанлък дарение от името на фондация „Българска роза“ – широкоспектърен лазерен апарат на стойност 3 хиляди долара.

1999 – Близо 3 хиляди души се събраха на плажа на язовир „Копринка“ на летния празник, организиран от радиото – „Едно лято с Вис виталис“. Той бе организиран със съдействието на фирма „Георги Каличков“, фирма „Хляб“ – Казанлък, пивоварна „Ариана“ и други казанлъшки фирми. 16-годишната Христиана Павлова стана Мис Язовира.

2000 – Полицаи от РПУ-Казанлък задържаха 16-годишния М.Г. от с. Скобелево, който предния ден близо до яз. „Копринка“ намушка с нож 15-годишния В.Д., който на път за болницата почина.

2001 – В бистро „Старата любов“ в Казанлък на казанлъшките творци гостуваха поетът и певец Андрей Тонев-Анди и композиторът Иван Найденов от пловдивското литературно студио „Младост“.

2001 – 370 бяха починалите граждани от Казанлък от началото на годината. За първата седмица на август покойниците бяха 10.

2002 – В гр. Шипка бе отслужен водосвет по повод началото на реставрацията на храм-паметника „Рождество Христово“. Ремонтът на стойност 300 хиляди долара бе поверен на Балтийска строителна компания. В събитието участие взе лидерът на НДСВ Пламен Панайотов.

2004 – 45 туристи от Казанлък изкачиха в този ден най-високия връх в северозападна Стара планина – връх Миджур, висок 2169 метра.

2006 – По инициатива на Съюз „Истина“ и Съюза на възпитаниците на Негово Величество училища Казанлък бе домакин на регионална кръгла маса на тема „Етническа и религиозна толерантност в община Казанлък“.

2006 – 20 възпитаници на ПГ по приложни изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ се завърнаха от практика в германския град Карлсруе. За втора поредна година те обмениха опит по проекта „Европейски измерения на творческия процес в дизайна“ по програма „Леонардо Да Винчи“.

2008 – С диплом за изключително представяне се завърна ФА „Палавници“ от Унгария. Казанлъчани бяха единствените български участници в 20-ото издание на международния фестивал „Агрия“ в град Егер.

2009 – Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов бе на посещение във френския град Грас по покана на кмета на града Жан-Пиер Лелю. Заедно с кмета пътува и Царица Роза‘2009 Полина Блажева. Делегацията от Казанлък участва в традиционния Празник на жасмина в Грас.

2011 – Приключи в този ден жътвената кампания на територията на община Казанлък. Средният добив от пшеница бе 250 кг от дка, в общината бяха произведени 10 079 тона. В сравнение с предходната година добивите бяха по-високи, по данни на общинска служба ”Земеделие”. Засятата с пшеница площ бе 40 223 дка, с близо 4 000 дка повече от 2010 г. Общо 1 212 тона ечемик бе прибран от засетите 4 295 дка. Средният добив на ечемик бе около 282 кг на дка, при 250 кг на дка през 2010 г. Приключи кампанията и по прибирането на ръжта, където средният добив бе 137 кг на дка. 20 комбайна се включиха в прибирането на реколтата.

2012 – В интервю за радио „Вис виталис“ ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев сподели за намерението си да опита да постави 70 рекорда за 7 години. Той бе единственият българин, който в последните години участва в проявите на Международната асоциация по ултрамаратон.

2012 – Температурен рекорд в Казанлък бе отчетен в този ден – 37,7 градуса при 35,6 през 1930 г.

2012 –  „Вис виталис“ излъчи репортаж от празнуването на 100-годишния юбилей на Гуньо Каназирев от град Шипка, на което се събраха негови роднини от цяла България. Юбилярът имаше 3 деца, 6-ма внуци и 7 правнуци, най-малката правнучка бе едва на два месеца. Рожденикът чества своя вековен юбилей със 101-годишната Мария Чомакова, също от гр. Шипка. Столетникът е участвал във Втората световна война, любимото му занимание бе да присажда дървета в гората. „Уникалното му чувство за хумор е пословично в цяла Шипка“, – сподели неговият син Ганчо. Поздравления отправи кметът Стоян Иванов, който каза още: „Нарастващият брой на столетниците в Шипка съвсем не е случаен, това се дължи и на природата в подбалканския град“.

2014 – 8 литра и половина на квадратен метър бе количеството на дъжда, изсипал се в този ден, съобщиха от Метеорологичната служба в Казанлък. Рядко явление бе засечено през нощта  – така нареченото „лъкатушене“ на градусите се бе случвало само няколко пъти през последните години. „В 21 часа снощи температурата бе 19 градуса, в 3 часа през нощта се бе покачила до 21 градуса, а в ранната утрин бе спаднала до 17 градуса“, обясниха метеоролозите, допълвайки: „Случвало се е, макар и много рядко, на Ботев връх през август нощем да е по-топло отколкото в Казанлък“.

2014 – Само един час беше нужен на общинските съветници да гласуват на извънредното си заседание продажбата на няколко мега-имота в града и село Дунавци, предложени от кмета Галина Стоянова. Със средствата от продажбата им трябваше да се обезпечи дългът на Общината от 3,5 млн. лева към „Тракия трейд”. Общо се очакваше в хазната да влязат близо 1 милион лева от сделките. Сред  имотите за продан бяха: бившето училище „Димитър Андреев”, бившият Междуучилищен център под гарата, Здравната служба на с. Дунавци, търговски клетки на гърба на хотел „Роза”, апартамент в центъра на града.

2014 – „Общинските съветници от „България без цензура“ в Казанлък ще продължават да бъдат в опозиция на местното управление на ГЕРБ“, каза за радио „Вис виталис“ лидерът на партията Николай Бареков. Той уточни, че опозиционното поведение ще се изразява в конструктивна критика, когато това се налага“. „Търсим диалог и ще поддържаме политика на диалогичност“, подчерта лидерът.      

2015 – Прибързано, необмислено, без обследване и без редица строителни документи Община Казанлък е предприела строителството на пристройката към Математическата гимназия, което доведе до срутването на крилото на училището и застраши живота на стотици деца. Това бяха изводи от протокола на експертната комисия, назначена със заповед на началника на РДНСК. Посочено бе, че объркването е започнало още с обществената поръчка, която е трябвало да бъде обявена по конкретни стандарти. Липсваха и необходимите геоложки проучвания, архитектурно заснемане и др. Основен мотив на комисията бе липсата на Технически паспорт на сградата. Община Казанлък не бе направила и конструктивно обследване. Комисията констатира, че е налице виновно поведение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram