Днес, 07.03.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Жените – председателки на земеделски кооперации в региона, които наброяваха 67, отпразнуваха заедно Осми март и обсъдиха проблемите на кооперациите.

1998 – 100 широколистни дръвчета за засаждане пред жилищните блокове в града осигури направление „Паркове и градини“ на фирмата „Нелсен-Еко“ и на гражданите на Казанлък.

1998 – С идеята да бъде място за делови срещи на дейците на културата, в Казанлък врати отвори бар „Рувел“, скоро след него бе открита и галерия „Рувел“.

2000 – Организирани от партия „Свободна България“, ромите от Казанлък се събраха в парк „Розариум“ на протестен митинг заради неизплатените им социални помощи и възнаграждения по Указа за насърчаване на раждаемостта.

2000 – В този ден се състоя премиерата на спектакъла на театър „Любомир  Кабакчиев“ „Догодина по същото време“ с режисьор Румен Велев. 

2001 – Общинският съвет прие в този ден отчета на бюджета на Община Казанлък за 2000 г.: приходна част 15 млн. 937 хил. 416 лв., разходна – 18 млн. 830 хил. 642 лв. Отчетените приходи от данъци бяха 6 млн. 405 хил. лв. при план 6 млн. 477 хил. лв.

2001 – Общинският съвет прие Бюджет 2001: приходна част – 14 млн. 800 х. лв, в т.ч. данъчни приходи 5 млн. 850 х. лв. и неданъчни – близо 3 млн. лв. Утвърден бе дефицит в бюджета в размер на 1 млн. 330 хил. лева.

2001 – 9 казанлъшки художници откриха обща изложба „Вечната и святата“.

2001 – В библиотека „Искра“ бе открита изложба на старинни шалове и кърпи.

2001 – Първата инициатива на клуб „Етика“ към ОУ „Чудомир“ в Казанлък бе дискусия между учениците на тема „Не на насилието“.

2003 – Българо-германската фирма „Нелсен Еко“, грижеща се за чистотата, заведе дело срещу Община Казанлък заради неиздължени 1 млн. и 400 х. лева.

2003 – В Техникума по лека промишленост бе проведен Ден на специалността „Моделиране и конструиране на облеклото“.

2004 – Ваня Димитрова и Емилия Чанева – представителки на КНСБ в „Арсенал“ АД, взеха участие в Конгреса на жените, проведен в Турция.

2005 – В казанлъшката механизирана бригада бе почетена паметта на загиналия в Ирак младши сержант Гърди Гърдев. Командирът – бригаден генерал Венцислав Младенов, разказа за житейския и воинския път на загиналия миротворец. „По всяка вероятност смъртта на младши сержант Гърди Гърдев е причинена от приятелски огън“, каза в интервю за „Вис виталис“ говорителят на Министерството на отбраната Владислав Прелезов. Началникът на Генералния щаб на БА ген. Никола Колев бе разпоредил да бъде извършено пълно проучване и анализиране на фактите и обстоятелствата около гибелта на Гърдев. На електронната страница на в. “Българска армия”  беше публикувано анонимно писмо по повод на смъртта на редник Гърдев в Дивания на 4 март. В него се съобщаваше, че той е загинал от т. нар. „приятелски огън“ и по-точно от стрелба на американски войник, охраняващ радиорелейния пост малко преди крайната точка на българската зона за отговорност по пътя Тампа. Главният редактор на вестника Румяна Стругарова съобщи за новините на „Вис виталис“, че все още не може да коментира писмото, но най-вероятно то е достоверно, тъй като детайлно описва ситуацията.

2005 – Общинския съвет в Павел Баня реши улица в с. Долно Сахране да носи името на геройски загиналия в Ирак мл. сержант Гърди Гърдев.

2007 – 600 творби на деца от 24 области на страната, от 44 населени места, участваха в приключилия 10-и национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци“, организиран от Фондация „Чудомир“ и ОДК „Св. Иван Рилски“.

2008 – Върховният административен съд потвърди решението на Старозагорския административен съд и касира изборите за общински съветници в община Казанлък. ВАС остави в сила  решението на Старозагорския административен съд от 11 януари 2008 г., с което изборът за общински съветници в Казанлък  бе обявен за недействителен. Позовавайки се на извършената съдебно-математическа експертиза, бе установено, че са допуснати грешки при преброяването и отчитането на гласовете,  довело  до опорочаване на избора на гласоподавателите и промяна на мандатите в местния парламент. В Казанлък бе възстановен действащият до преди това състав на ОбС. Съдебната сага, предизвикана от подадени 28 жалби, продължи 5 месеца.

2011 – Музеят на розата в Казанлък бе един от 23-те обекта, намерили място в петото издание от поредицата Пътеводител на българския пътешественик  – Уникалните музеи на България.  Казанлъшкият музей, създаден през 1969 г., със своята уникалност, бе на трето място в пътеводителя, след  Лалеонтологичния музей в Асеновград и Подземния мини музей в Перник.

2012 – С два новоразработени козметични продукта – маска за лице под формата на гел и крем, участва казанлъшкият Институт по розата и етеричномаслените култури в международната изложба „Агра“ в Пловдив. По информация на директора на института проф. Недко Недков, продуктите са били разработвани почти 2 години. Основната съставка в маските за лице бе розовото масло.

2012 – За секретар на Община Казанлък бе назначена Ваня Иванова, с 19 г. стаж в общинската администрация в Казанлък.

2013 – На 48 години внезапно почина Николай Христов Обретенов – прокурист на „М+С Хидравлик“ АД – Казанлък. Николай Обретенов бе в управлението на фирмата от 2007 г., в предприятието работи още преди приватизацията му през 1996 г.

2015 – За пореден път на стълбичката на победителите на международно състезание в Солун, Гърция, стъпиха състезаващите се за „Киара-Н“ Христиан Въгляров и Ксандрия Капелова. Смесената двойка на казанлъшкия клуб бе първа в латино-танците. Друга двойка на „Киара-Н“ –Персиян Господинов и Доменика Мирчева, стана носител на сребърните медали.

2016 – Общината в Казанлък ще разкрасява централните представителни части на града и предстоящите за облагородяване зелени площи и междублокови пространства с цветя и декоративни храсти на обща стойност 155 хиляди и 500 лева, без ДДС, съобщи БТА. Това става ясно от обявена на сайта на Общината обществена поръчка. Сумата, която е планирана за тази цел е за срок от 24 месеца и е за пролетното и есенно засаждане в града.

2017 – Собствениците на фалиралия казанлъшки ТЕЦ семейство Баневи са инвестирали 11 милиона лева в дружеството. Това те заявиха в предаването Лице в лице при Цветанка Ризова. По думите им, фалитът на отоплителното дружество е било дирижирано от някой, който е искал да унищожи съотвения бизнес или да го заграби.

2018 – Непълнолетно момиче от Казанлък роди и умъртви детето си. Момичето живеело с баща си в селскостопански постройки в казанлъшкото село Средногорово. Бащата бил строителен работник и имал много дългове.

Момичето е родило на 1 март. Бебето било от мъжки пол.

Непълнолетната Петя е умъртвила бебето си минути след като е родила детето. 23 годишния баща Стефан е искал да се обадят на бърза помощ, но момичето е отказало. В последствие той е сложил бебето в найлонова торба и в неработещ хладилник. Родилката бе приета в казанлъшката болница, в тежко състояние, под полицейска охрана.

2019 – Един от най-номинираните кадри на фотограф-художникът Бедрос Азинян печели поредна награда от международен конкурс в Португалия. За снимката „Кръстопът“ Бедо е номиниран с почетна грамота на FIAP и участва във финалната изложба на конкурса. Снимката, майсторът зад обектива, е направил още през 2005г. Печелила е награди в САЩ, и Европа в различни международни конкурси.

2019 – Непълнолетен отвлече 13-годишна за булка от павелбанско село, прокуратурата го погна.

2020 – Един от собствениците на Медийна група „Вис виталис“ и Погребално бюро „Танатос“ Кина Самарска ни напусна на 7 март след кратко и мъчително боледуване на 77 години.  Помним Кики с вечната й приятелска усмивка, непрекъсващ оптимизъм, младежки ентусиазъм, патриаршеска мъдрост, непресъхващ устрем към новото и широкоскроена душа.

2022 – Казанлъшката социалистка Иванка Тодорова навърши 100 години днес и бе поздравена от свои съпартийци. Лично председателят на местната организация Румяна Друмева почете с цветя и подаръци дългогодишния член на БСП в Казанлък, сред даровете е и плакет на червената партия. Поздрави на Тодорова, която е рабитал дълги години като учител, поднесе и общинският съветник Моника Динева.

2022 – Прочутата картина на Иван Милев е реставрирана с лепило от водорасли, което се използва в кулинариятаза приготвянето на суши и специална гума. По материалите, които са използвали художниците, може да се съди за тяхното финансово състояние, разказва реставраторът Кристина Белева, почистила и възстановила картината „Ахинора“ на Иван Милев. Тя твърди и че реставраторите могат да правят заключения и за това какъв е характерът на твореца. Зеленооката красавица, около чийто неясен прототип все още се носят легенди, ще замине за Рим, носейки своя тайна. В лявото око на Ахинора има малка дупчица, почти незабележима за публиката, но Белчева решава да не я поправя и оставя дефекта, получен през времето, за да запази автентичността на образа.

2023 – Първата жена фотограф на МО откри изложба в Казанлък. Изложбата „Хиляди лица – една армия“ на Вяра Йовева  бе открита в Музея на фотографията в Казанлък.

2023 – След поредното вандалско посегателство върху „Голо тяло“ на Христо Песев скулптурата бе почистена. Актът на талантливия скулптор, поставен пред входа на Галерията в Казанлък, неведнъж през годините претърпя всевъзможни набези на недобросъвестни хора. През 1985 г. „Голо тяло“ е откупена от автора и поставена в южния край на културната институция, където престоява до 2013 г., когато е преместена пред входа й. Монументалната пластика тежи 4 тона.

2023 – 25 чужди граждани бяха задържани при действия по противодействие на нелегалната миграция. В 20:55ч. предната вечер на АМ „Тракия“ по метода на анализ на риска от полицейски служители бе спрян т.а.“Ситроен“. Той се бе подчинил на нарежданията. В него са намерени чужденците. Установен бе водачът на превозното средство. Той бе задържан. Във Второ РУ-Стара Загора бе започнато досъдебно производство.

2023 – Повече от час и половина време казанлъшката публика, избрала срещата с Катя Зографова в Музея на розата в Казанлък, бе във властта на сладкодумната и очарователна „колекционерка“ на биографии на значими за историята, литературата и изкуството жени, разкрила изумителни факти от биографиите на знаменити българки и „българолюбиви“ жени. Всепризнатата изследователка на житейския и творчески път на бележити жени разкри в навечерието на 8 март прелюбопитни детайли и неизвестни подробности от интимния свят на Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Райня Княгиня, Съба Вазова, Весна Парун и други.

2023 – Пътниците на два влака станаха свидетели на невероятен екшън на жп гара Тулово. Там двамата машинистите на бързия влак от Бургас за София (служители на БДЖ) са набили началника на гарата (служител на НКЖИ). Побоят се случи около 11,30 часа. Заради случката бързият влак е натрупал закъснение от 26 минути.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram