Днес, 06.03.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По „Вис виталис“ бе излъчено интервю на Олга Миланова с Нора Ананиева, депутат от БСП. Тема на разговора бе „Жената-парламентарист“. В Народното събрание по това време имаше 20 жени-депутати.

1996 –Съюзът на офицерите и сержантите от запаса – Казанлък организира тържествено честване на 51-та годишнина на Дравската епопея.

1997 – По инициатива на кмета Иван Гороломов по повод 8 март за жените от бюджетната сфера спектакъла „Старомодна комедия“ представиха Гълъбина Михайлова и актьорът Коста Цонев.

1998 – 68% от акциите на „Българска роза-Севтополис“ в Казанлък закупи ирландската фирма „Еритън фънд лимитед“. Цялата сума бе изплатена в Агенцията по приватизация.

1998 – Фондация „Отворено общество“ дари пакети с хранителни продукти на стойност 10 500 лв. на ученици от Павел баня със социални проблеми.

1999 –Председателката на местния съвет по туризъм Стела Славова взе участие в ежегодната туристическа борса в Берлин. България бе представена от 3 града: Казанлък, Копривщица и Сандански.

2000 – Техникумът по лека промишленост – Казанлък стартира поредица от изяви, посветени на 35-ата годишнина от основаването на училището.

2000 – Гости в предаването „Нощем по покривите“ на Мария Стефанова бяха Августина и Надя – изпълнителки на цигулка и виолончело от оркестъра на маестро Минчо Досев към НЧ „Искра“ в Казанлък.

2001 – Придружен от експерти, в Казанлък пристигна председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. Поводът бе предстоящото национално протестно шествие под надслов „България трябва да работи“. Той посети фирма „Зино“, откъдето бе получил сигнали за нарушения.

2001 – Съюзът на слепите хора в Казанлък отпразнува 8 март с концерт под надслов „Ръка за ръка“.

2001 – В репортаж от Деня на ученическото самоуправление в ПМГ „Н. Обрешков“ в деня на патронния празник на училището Тенчо Ченалов, зам.-директор за този ден, сподели, че „да си директор е много трудна работа“. „След като завърша ВУЗ, нямам амбиции да ставам директор“, допълни той.

2001 – В интервю за радиото социалният министър Иван Нейков заяви, че Кодексът на труда е „плод на компромиси“ отстрана на двата синдиката и че, въпреки ниските пенсии, има финансова стабилност на пенсионния фонд. На въпрос на Николай Александров, СДС – Казанлък, за изграждането в града на Агробизнес център, Нейков отговори: „Не чакайте само от мен. Бъдете по-активни. Агробизнес центрове са създадени в над 20 региона. За проекта „Красива България“ са включени 23 общини, но без Казанлък. Не стигат парите“.

2002 – В КДК – Казанлък бе открита изложба на детски рисунки „С очите си видях бедата“, със съдействието на Гражданска защита.

2002 – По инициатива на доброволката от Корпуса на мира Даян Дод в Казанлък бяха организирани зелени патрули от деца-доброволци, които да следят за опазването на града от замърсяване.

2002 – Младите театрали от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ представиха своя спектакъл „Когато Купидон се напие“ под режисурата на Атанас Чопов.

2002 – Директорския пост в Деня на ученическото самоуправление в ПМГ „Н. Обрешков“ в Казанлък зае ученикът Георги Мермеклиев.

2002 – Трогателен репортаж излъчиха в този ден по „Вис виталис“ Цветан Георгиев и Георги Манев. Негови герои бяха Баба Анка и нейното конче Арапчо, които заедно си вадеха хляба с много, много труд. „Как се справя Арапчо с уличното движение?“, попитаха репортерите. „Аааааа, справя се, оправя се и на кръстовищатата. Ходим с него чак до Крън, Енина, Ръжена. Арапчо – само дето не приказва, иначе всичко разбира“.

2003 – В присъствието на японския посланик Ясуоши Ичихаши и културния аташе на японското посолство Такеши Огино в Казанлък бе учредена Асоциация за приятелство „Казанлък-Япония“. За председател на УС бе избран бизнесменът Георги Каличков, за председател на Контролния съвет – бизнесменът Деко Григоров.

2003 – Съюзът на жените „Проксен“ организира благотворителен бал в полза на абитуриентите-сираци от казанлъшките училища.

2003 – Театър „Любомир Кабакчиев“ представи в Сатиричния театър в София премиерния си спектакъл „Ивона – принцесата на Бургунда“.

2004 – Шахклуб „Казанлък“ бе домакин на Държавното първенство по шах за девойки.

2005 – Казанлъшкият състезател по свободна борба Божидар Бояджиев в категория до 120 кг стана новият носител на златния пояс от 34-ия международен турнир „Дан Колов“.

2006 – На сесия на Общинския съвет в Казанлък бе одобрен Етичeн кодекс на общинския съветник. Казанлъшкият парламент стана един от първите в България с такъв кодекс.

2006 – С почетен военен церемониал, извършен от рота на Пета Шипченска механизирана бригада, в с. Долно Сахране бе открита паметна плоча на загиналия преди година в Ирак офицерски кандидат Гърди Гърдев.

2007 – Общо 88 166 души бяха регистрирани по постоянен адрес към тази дата в 20-те населени места на Община Казанлък, според публикуваната статистика в сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Според директора на дирекция ГРАО в Казанлък Петър Пъдарски, информацията се обновява ежемесечно и тя показваше, че 7785 души са с настоящ адрес извън общината.

2008 – Деветото, последно, заседание на Съвместния координационен комитет по Проекта за възраждане на община Казанлък се проведе в този ден. Представителите на японската неправителствена агенция JICA представиха разработения от тях проект за нова организационна структура за устойчивото развитие на туризма в Казанлък и района след окончателното им отпътуване от страната. В продължение на 3 години JICA подпомагаше казанлъшките си партньори в работата по Проекта «Възраждане на Казанлък».

2009 – С откриването на обновен физкултурен салон и нови три компютърни кабинета в Математическата гимназия бе отбелязана 111-ата годишнина от рождението на патрона на училището Никола Обрешков.

2009 – Първото защитено жилище в община Казанлък – в с. Овощник, бе официално открито в този ден. В него пребиваваха 8 души със специфични възможности. Проектът, с ръководител Бина Садова, бе спечелен от сдружението с нестопанска цел „Оптима” в Казанлък.

2011 – Велин Койчев, бивш възпитаник на ПМГ „Н. Обрешков” в Казанлък и студент в Техническия университет в София, бе един от 30-имата млади българи, одобрени в програмата ”Младите български лидери”. Предстоеше му 5-седмичен курс на обучение в Америка, свързан с предприемачеството. Програмата бе финансирана от Американската фондация „За България”.

2013 – С един златен и два бронзови медала от Международното състезание по физика в Букурещ се завърнаха тримата казанлъчани, част от шестчленния отбор на България, възпитаниците на ПМГ „Н. Обрешков” Катерина Найденова, Йордан Йорданов и Иван Порязов. Останалите трима участници в българския отбор бяха от елитни софийски училища. За „Вис виталис“ младите физици споделиха, че „голямата част от постигнатото е благодарение на всичко научено през годините в Школата по физика на Теодосий Теодосиев“.

2013 – С променена програма звуча в този ден радио „Вис виталис“ – бе обявен национален траур в памет на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари пред сградата на Община Варна. Драматичният акт бе в знак на протест срещу местното управление. Пламен почина на 3 март, социалните мрежи го обявиха за „мъченик на протеста“.

2014 – Изложба от 25 гоблена на 8 жени от Казанлък и село Енина бе открита в ИМ „Искра” в Казанлък. Сред майсторките бяха Тотка Петрова, ушила над 50 гоблена, много от тях – притежание на чужденци, и Сийка Дечева – гобленарка от 35 години.

2015 – В бюджета за 2015 г. на Община Казанлък, който бе с 11 млн. лева дългове, има скрита корупционна схема. Така смятаха 33,5% от гласувалите в анкетата в сайта на МГ „Вис виталис“: 12,4% от гласувалите го намираха за „бюджет на загробването на общината“, а 10,6% за „бюджет на източването на общината“. 9,4% го характеризираха като „бюджет на градинките и китките“, а 7,1% от далите гласа си го определиха чрез рефрена от песента на Слави Трифонов „няма такъв бюджет“. 9,4% от гласувалите смятаха, че това е „бюджет в полза на хората“.

2019 – В Казанлък от патрулен екип на РУ – Казанлък е спрян за проверка л.а. „Ауди“, управляван от 48-годишен мъж от с. Дъбово, общ. Мъглиж. В хода на проверката водачът, с цел да не бъде санкциониран за извършено нарушение, хвърлил в полицейския автомобила сумата от 14 лв. и 60 ст. Същият е задържан за срок до 24 часа.

2019 – В Синодната палата Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с премиера на Русия Дмитрий Медведев. В срещата участие взеха Техни Високопреосвещенства Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и архим. Васиан, председател на храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“.

2019 – Боклуци пречат  общинската зала на стадион „Севтополис“ да се ползва от клубовете там. Родители и ръководителите на клуба по художествена гимнастика се жалват от мизерията там. „Пускам тези клипове за да се види какво се случва след между училищни игри по волейбол на стадион „Севтополис“. Това е всеки ден след игрите. Чистачка има, ние родителите също чистим. По лошото е че килимите, които ползваме за художествена гимнастика не се чистят лесно.“  – написаха родители в социалните мрежи.  Нормално е след масови състезания, залата да бъде приведена в ред и след като има общински спортни събития, от общината да се погрижат за залата, която ползват и много други клубове. Залата се ползва почасово, а повечето от времето за тренировки минава в почистване на спортната зала.

2020 – Казанлъшкият музей „Искра“ съобщи за направено дарение от етнографски материали. Колекцията е събирана от д-р Димитър Минков от Троян и съдържа дараци за вълна и коноп, корита, чекръци, ракли, инструменти за обработка на дърво. Експонатите ще бъдат представени в изложба тази есен, посочват от музей „Искра“.

2020 – Казанлъчанката Елена Николаева бе отличена с 2-ро място и статуетка сребърна звезда от VII Международен певчески конкурс „Звездите на Албион“, който се проведе в Лондон от 28.02 до 01.03. Възпитаничката на Мариана Мъгева стъпи на престижната сцена след успешен онлайн кастинг на Международната музикална академия „Musica Nova“.

2020 – Инцидентът бе станал на метри от хипермаркет в кв. „Изток“, близо до ромската махала, преди 19:00 часа днес. Шофьорът, блъснал момичето, разказва, че три-четири деца са изскочили внезапно на платното, тичайки към пешеходната пътека до T MARKET. Водачът подава сигнал на спешния телефон 112. Пострадалата е откарана в Центъра за спешна медицинска помощ в Казанлък.

2020 – Велосипедист бе ударен от кола на надлеза в Казанлък. Колелото не е имало светлоотразители, а премахнатото осветление на надлеза е направило колоездача, почти невидим. Той бе откаран в спешна помощ в Казанлък, потвърдиха, казанлъчани, които са били на надлеза след инцидента.

2021 – Скъсан маркуч на бензиноколонка, затвори част от бензиностанция в Казанлък. Инцидентът стана сутринта. Мъж е тръгнал с автомобила си в момент на зареждането и скъсал един от маркучите за зареждане. След като е бил подаден сигнал към полицията, тя установява, че водачът е с положителна проба за алкохол 0,56 промила в издишания въздух.

2022 – Казанлъшки творец е номиниран за наградата „Христо Фотев“. Петчленното жури на Националния конкурс за поетична книга „Христо Фотев“ номинира десет автори за наградата на името на бургаския поет, сред които е и казанлъчанката Женя Димова. Тя е номинирана за последната й книга с лирика „Романтика за напреднали“, издадена в края на миналата година.

2023 – Трите сърнички са видени до „Тюлбето“, северно от Художествената гимназия. Животинките са били доста любопитни и не са се страхували твърде от хората. Видео изпрати читател на Пресс ТВ.

2023 – Община Казанлък дари два автомобила за нуждите на Районното управление на МВР в Казанлък. Кметът Галина Стоянова официално връчи ключовете за превозните средства на началника на управлението главен инспектор Петко Стойнов.

2023 – 39-годишен мъж от Стара Загора проходи отново, благодарение на иновативна операция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Използван е биологичен метод – присаждане на костен материал от тъканна банка от трупен донор, който по естествен начин подпомага зарастването на увредения крак.

2023 – Кукерската група към НЧ“Зора-1902″ село Голямо Дряново взе поредна награда – 3 място за цялостно представяне от участието си в ХХII Фестивал на Маскарадните игри в град Стара Загора.

2023 – По повод Международния ден на жената – Осми март, в отдел „Заемна за възрастни” читателите можеха да разгледат изложбата „Жената в свят без граници”, която представяше книги от фонда на библиотеката.

2023 – В навечерието на 8-и март – Международния ден на жената бе открита официално традиционната изложба „Женското начало“ в Изложбена зала „Иван Милев“ на ул.„Искра“№4 в Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram