Днес, 05.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Към тази дата, след основна реконструкция, „Конпло“ ЕАД – Казанлък произведе 700 тона рязана капия, 100 тона чорбаджийски чушки и 100 тона печена белена капия.

1997 – В приватизацията на общинската фирма „Хляб и хлебни изделия“ – Казанлък се включиха 161 работници, вкл. пенсионери на фирмата.

1997 – На яз. „Копринка“ бе проведен Осмият национален събор – преглед на туристическите сръчности. Участие взеха над 1000 състезатели от 40 туристически дружества.

1998 – Председателят на Висшия духовен мюсюлмански съвет Хюсеин Карамолла и представители на Министерството на вероизповеданията присъстваха на тържественото закриване на летните курсове за изучаване на корана в Казанлък.

1999 – Казанлъшкият клуб „Гергьовден“ изпрати на социалния министър Иван Нейков консерва от раздаваните като социална помощ на майки с деца. Надписът гласеше: „Опитайте и, ако Ви хареса, инвестирайте министерската си заплата до пълното изчерпване на броя на консервите, а на децата дайте това, от което имат нужда – бебешки храни и млека“.

2000 – В под. 22160 – Казанлък тържествено бе отбелязана 115-ата годишнина на Съединението. Слово произнесе командирът на Пета Шипченска танкова бригада полк. Венцислав Младенов.

2000 – В ресторант „Капитал“ Петя Пендарева официално бе изпратена за Сидни от ръководството на града, от медиите, от почитатели и приятели.

2002 – В Казанлък се състоя премиера на есеистичната книга на варненския поет и писател Валери Станков „Няма такава България“.

2002 – АНПТ „Искра“ към НЧ „Искра“ взе участие в Международния фолклорен фестивал в турския град Балчова. Ансамбълът изнесе концерти и в Кушадъсъ, Селчук, Ефес и др.

2005 – Панихида в памет на Иван /Ванче/ Михайлов бе отслужена в храм „Успение Богородично“ по повод 15 години от смъртта му. Инициативата бе на ръководството на ВМРО – Казанлък.

2006 – Над 2140 подписа бяха събрани за 3-4 дни в община Казанлък в подкрепа на кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат.

2006 – Над 300 метра високоволтови кабели за тролейбусното движение в Казанлък, внесени от Австрия, бяха откраднати през нощта на обръщалото до НИТИ. Дължината на тролейбусната мрежа в Казанлък бе близо 9 километра. 

2007 – По случай 122-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в градинката на централния площад в Казанлък бе открит монументът „Обединена Европа“.

2007 – Семинар на тема “Европейското образование – капитал за бъдещето” за учители и ръководители на Европейски клубове се проведе в Казанлък. В обучението участваха представители на Европейски клубове от 13 града в България. Семинарът бе открит с видео-обръщение на комисаря по защита на потребителите Меглена Кунева.

2008 – Четири читалища от казанлъшка община се представиха с фолклорните си вокални групи в Националния фестивал на двугласното пеене в Неделино: Горно Изворово, Ясеново, Розово и Голямо Дряново. Във фестивала участие взеха и състави от Македония, Словения, Гърция и Турция. „В последните две години младите хора по селата проявяват голям интерес към фолклора и в този смисъл може да се говори за възвръщане към традициите”, каза за “Вис виталис“ Надежда Пенчева, председател на читалището в с. Горно Изворово.

2009 –С демонстрация на тракийски бойни умения, дело на прабългарската школа за оцеляване „Багатур“, бяха закрити  Дните на тракийската култура в Казанлък.

2013 – Община Казанлък получи за срок от 10 г. управлението върху три тракийски гробници, намиращи се в землището на Шипка. Намерението на местната власт бе да използва обектите за развитие на културния туризъм.

2013 – С почетна грамота и диплом бе удостоен на официална церемония в Японското посолство у нас Христо Стоянов, ръководител на ФА „Арсенал“ в Казанлък и секретар на Асоциацията за приятелство Казанлък – Япония. Отличието му бе връчено за принос в развитието на междукултурните връзки на България и Япония.

2014 – ФМ Цветан Стоянов стана републикански шампион при момчетата до 12 г. от отборната надпревара по шахмат в „Златни пясъци“. След седем кръга състезателят на ШК „Бургас 64“ надделя в тимовата битка с други седем отбора.

2014 – Уникалните старинни оръжия на Христо Николов, 52-годишен пенсиониран военен от Мъглиж, участник в исторически възстановки и член на  Националната занаятчийска камара, бяха показани по време на XII-я Международен панаир на народните занаяти „Етър“, 2014.

2014 – Жените продължават да четат повече от мъжете. Това показаха данни на ОБ „Искра“. Справката сочеше, че дамите, заели книги за вкъщи, са със 70% повече от мъжката читателска аудитория за периода януари – юли 2014 г. 1069 жени срещу 345 мъже бяха направили избора си на четиво при посещения в заемната.

2014 – Пет медала спечелиха възпитаниците на треньора Радостин Тодоров от казанлъшкия спортен клуб „Даниела Тодорова“ в Европейското първенство по лека атлетика за хора с увреждания в английския град Суонзи. Даниела, която е негова сестра, успя да се пребори за сребърните медали в дисциплините копие и диск. Съотборникът й Мустафа Юсеинов бе с два бронзови медала в тези дисциплини при мъжете. Европейско злато спечели Ружди Ружди – това бе четвърта титла за България от големия форум.

2015 – На площада в Павел баня се състоя юбилейното пето издание на фолклорния празник „На хоро в Розовата долина“ с участието на клубове за народни хора от цялата страна.

2015 – На яз. „Копринка“ се проведе поредният традиционен национален събор на българите, работили на територията на бившия Съветски съюз и страните от ОНД.  Събраха се над 20 000 приятели на Русия, привърженици на леви патриотични формации, представители на 186 организации на русофилите в страната. Всички те се обявиха против създаването у нас на военни бази на САЩ.

2016 – Пожар гори и в Махалата в Казанлък. В момента пожарникари се борят с огъня. Това е поредният пожар, който огнеборците се налага да гасят в Махалата през летните месеци.

2016 – Пожарът в казанлъшкото село Кънчево е избухнал днес около 14,20 часа.  Огнената стихия се разраства изключително бързо и само за час огънят вече има фронт от близо 3 километра. Горяха предимно сухи треви и храсти. Огънят, обаче, премина към вилната зона на Кънчево и близо 20 декарова градина с маслодайна роза дамасцена. В потушаването му се включиха 4 противопожарни екипи с високопроходими машини и няколко автомобили на горското. В гасенето на пожара се присъединиха и стотици младежи и жители на Кънчево. Успяха да спрат пожара на 30-40 метра от вилната зона, и в непосредствена близост до розовите градини. Пожарникарите и десетките доброволци, сред които и тинейджъри не допуснаха огъня да обхване и боровите гори в подножието на Средна Гора.

2017 – Министърът на младежта и спорта, Красен Кралев, откри официално международния фотосалон „Старт Фото София 2017“ (1-8 септември) в галерия „Академия“ на Националната художествена академия в София. Там е изложена експозиция от 130 фотографии, подбрани измежду 2845 предложения на 254 автори от 38 държави. Със специалната награда бе отличен фотограф-художника Бедрос Азинян от Казанлък, която му бе връчена лично от председателя на федерацията по борба Христо Маринов, както и почетна грамота на БОК, която му бе връчена от прославения борец Живко Вангелов.

2019 – Отворено писмо до кмета на Казанлък от името на доброволец, полагащ грижи за животните в претъпкания Общински приют за бездомни кучета, предизвика широк обществен отзвук и последва реакция. Кметът на Казанлък разпореди спешна проверка. „Животните са гладни, зле поддържани и болни“, гласеше сигналът.

2022 – В рамките на три дни занаятчии и майстори от цялата страна представиха своите изделия във фестивала „Шипка фест – дни на изкуствата и занаятите“. Домакин на събитието за поредна година беше етнографски музей „Чирпанлиевата къща“, а организатори са екипът на читалище „Светлина – 1861 година“, съвместно с фондация „Отворен интелект“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram