Днес, 05.07.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – В деня на празника на полицията – 5 юли, РПУ-Казанлък отчете 50% разкриваемост на престъпленията от началото на годината, което бе с 15% повече в сравнение със същия период на 1993 г.

1994 – Светла Миткова, състезателка на диск и гюле, след като завоюва второ място в турнир в София, започна подготовката си за Хелзинки, успоредно с обучението си във ВУЗ.

1997 – Броят на безработните в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж към тази дата бе 7384. От тях 3897 бяха в община Казанлък – предимно хора между 30 и 44 години. Свободните работни места бяха 1202, половината – за сезонна работа.

1997 – Със заповед на министъра на вътрешните работи Богомил Бонев по случай Деня на полицията в офицерско звание бяха повишени началникът на РПУ-Казанлък Недко Ройдев и началникът на участъка в Павел баня Христо Христов – в чин майор. В чин капитан бе повишен началникът на общинската полиция в Казанлък Красимир Кънев.

1998 – 7 пъти бе намалял броят на малолетните престъпници в региона за първото полугодие в сравнение със същия период на предходната 97-ма година, а разкриваемостта се бе увеличила с 4%, отчете РПУ-Казанлък. Общият брой на установените престъпници към тази дата бе 509, престъпленията бяха 1455, от тях 41% разкрити.

1998 – Трима следователи в Казанлък напуснаха работа заради демотивация при огромния брой дела – по 66 на ден на един следовател, и по 90 на ден – на помощник-следовател.

1998 – За първото шестмесечие на годината в района на Казанлък станаха 168 ПТП с 9 убити и 29 ранени. Наложените от КАТ-Пътна полиция глоби бяха 9927, актовете – 820, регистрираните нарушения – 2160.

1999 – Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък бе домакин на Национално работно съвещание на театрите в България на тема „Реформите в областта на културата“. Селекционирани бяха постановките за фестивала „Варненско лято“,2000.

1999 – Школата по изкуствата към читалище „Искра“ започна обучение в лятната детска школа „Първокласник“.

2000 – 330 деца в Казанлък и с. Крън обслужваше по това време Детската кухня в Казанлък.

2001 – С 10-часова културно-спортна програма в м. „Историческа поляна“ служителите от цялата област от РДВР – Стара Загора отпразнуваха Деня на полицията. Началникът на РДВР Тончо Михайлов обяви повишенията в звание подполковник на кап. Бодуров и на майор Кръстев от КАТ.

2001 – Казанлъшката група „Приятели на поезията“ представи поетичния си спектакъл  „В зората на новия век“.

2002 – Румяна Стругарова, пресаташе на министъра на отбраната Николай Свинаров, заяви в интервю за радио „Вис виталис“, че сутринта в този ден са били извършени експериментални взривявания на авиационни бомби в района на с. Змеево и че унищожаването на ракетите СС-23 не застрашава Казанлък. При експеримента, наблюдаван от 3200 м. от ръководствата на ГЩ, областта и Казанлък, са били едновременно взривени 32 авиационни бомби от по 100 кг., а 5 мин. по-късно – още 64 бомби.

2002 – Народният певец Илия Луков представи за слушателите на радиото своя нов проект „Зов за…“. „Като слуша, всеки ще намери своя собствен баланс, – каза певецът. –  Идеята на цялото ми творчество е българите да запазят своето достойнство и дух“. По време на празника на розата с. г. Луков изнесе концерт-спектакъл на площада в Казанлък „Празник по никое време“.

2003 – По инициатива на Алианс Франсез в Казанлък със свой концерт гостува френският пианист Филип Шарпантие.

2004 – В казанлъшката МБАЛ бе открит ремонтираният сектор на родилното отделение, разполагащ с 14 легла за родилки и бременни. По време на откриването д-р Тодор Гаргов – завеждащ АГО, съобщи, че за първите 6 месеца на годината в Казанлък са се родили 440 бебета – 238 момчета и 203 момичета.

2004 – Документална изложба „Воля за съзидание“ бе открита в Художествената галерия. Организатори бяха Националният инициативен комитет „125 години съвременна българска държава“  и Главно управление на архивите при Министерския съвет. Показан бе оригиналът на Търновската конституция, представен бе сборникът „Учредително събрание 1879 г.“.

2004 – Яна Пържанова от гр. Павел баня навърши в този ден 100 години.

2005 – 11 служители от личния състав на РПУ-Казанлък бяха повишени в звание по случай професионалния празник на полицията. В звание майор от МВР бе повишен капитан Христо Иванов. В звание капитан от МВР – ст. лейтенант Иван Чолаков, ст. лейтенант Николай Палазов, ст. лейтенант Димитър Чувитев, ст. лейтенант Александър Димов. В звание ст. лейтенант от МВР бяха  повишени лейтенантите Атанас Пехливански, Данаила Димова, Данаил Дамянов, Десислав Ибрашимов, Живко Желязков. В звание лейтенант от МВР – мл. лейтенант Генчо Димиров.

2005 – Министърът на вътрешните работи Георги Петканов награди  с огнестрелно оръжие – пистолет марка «Круизбург», мл. лейтенант Бончо Димитров – разузнавач І-ва степен от група криминална полиция към РПУ-Казанлък. Наградата бе за проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните задачи. На 22 април с. г. в с. Бузовград, като ръководител на група, която е била обект на стрелба от неизвестно лице, мл. лейтенант Димитров бе предприел незабавни мерки по преследване и сам бе задържал извършителя – лице от криминалния контингент, от което бяха иззети огнестрелно оръжие и боеприпаси.

2006 – В Казанлък близо 20 младежи от френския град Сент Ерблен и от Казанлък започнаха съвместна работа по темата „Културно-историческото наследство на Европа“. През 2004 година на посещение във Франция бяха казанлъшки младежи. Културният обмен се осъществяваше чрез програма „Младеж“ на Европейския съюз.

2007 – Национален волейболен турнир за момичета стартира в Казанлък с участието на сборни отбори от всички 6 региона в България. „Очакванията са ми в националния отбор да влязат поне две момичета от Казанлък“, – каза в интервю за «Вис виталис» президентът на казанлъшкия клуб Деко Григоров.

2007 – По случай празника на МВР – 5 юли, за безукорно поведение, постигнати трайни резултати, проявена инициативност и професионализъм при изпълнение на служебните задължения, с Почетен знак на МВР – ІІІ степен бе награден Дамян Дамянов  – началник на РПУ-Казанлък. С Обявяване на благодарност от директора на Национална служба “Полиция” бе награден Иван Христов Чолаков – началник сектор  в РПУ-Казанлък. Още 53-ма служители от различни поделения на областната дирекция „Полиция” бяха наградени с Писмена похвала.

2008 – ОБ „Искра“ спечели първата конкурсна сесия, обявена от Министерството на културата. Програмата бе озаглавена „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. «Нейната основна цел е да активизира интереса към книгата и четенето», – каза в интервю Мария Грошкова, директор на библиотеката. От участвалите 2110 библиотеки одобрени бяха 1058.

2009 – 71 300 души в община Казанлък имаха право да гласуват на парламентарните избори, проведени в този ден.

2013 – Председателят на Областния съвет на БСП в Стара Загора Васил Самарски събра ръководителите на общинските партийни структури в областта. Това бе първото по рода си събиране. Целта му бе да се избере ефективен начин на работа в партийните нива и взаимодействието между структурите на основата на диалога.

2013 – Трета награда в категория „Клавирно дуо“ при силна конкуренция на 47 участници от 18 държави спечелиха възпитаниците на Елена Юлиянова – Никола Георгиев и Александра Бошнакова, на Третия международен клавирен конкурс „PIANO BRIDGES“ в Санкт Петербург. Те бяха най-малките участници в конкурса. В категория „Пиано соло“ Никола спечели трета награда, а Александра – пета.

2014 – Защо Галина Стоянова заблуди избирателите с дипломи от чужди университети? Това попита в своя публикация журналистката от Казанлък Десислава Петкова. Като един от примерите тя посочи резултатите от свое проучване, според което няма как Стоянова да е изучавала корпоративен мениджмънт в Отворения английски университет, най-малкото защото едно от условията за кандидатстване е перфектен говорим и писмен английски език – „познание, което кметицата досега не е показала“. Друг факт, посочен от Петкова, бе, че Галина Стоянова няма специализация в Япония и че тя наистина е била в Япония, но не на обучение.

2014 – Представители на отбора на с. Енина завоюваха второ и трето място при участието си в първия мотокрос за мотопед „Балкан“ 50 см3, който се проведе в севлиевското село Богатово. В надпреварата се включиха 32-ма любители. На 2-ро място в класирането бе енинецът Стефан Попов, а трети –  Иван Джалов от същото село.

2016 – Участниците във финалното индивидуално състезание от ОУ „Св. Климент Охридски” гр. Крън бяха четирима четвъртокласници – Георги Митков Стратиев, Айлин Смаил Маневска, Милица Веселинова Павлова и Мелиса Валентинова Караилиева, водени от главния учител на крънското училище Елена Гитова. Всички те завоюваха отлично представяне на международния  турнир „Математика без граници”, но Георги Стратиев постигна изключителен резултат от 27 точки и спечели златен медал.

2016 – Екипът на Сдружение „Бъдеще за децата” отпразнува своя рожден ден в компанията на деца, родители и приятели.  Празникът съвпадна със старта на Програма «Лято ‘2016».

2019 – Пострадалият 64-годишен казанлъчанин, на когото бе направена тази нощ животоспасяваща черепно-мозъчна операция, е възможно да не е пребит, както първоначално стана ясно. Той бе намерен около 22:00 часа снощи в безпомощно състояние с травми по тялото и главата  близо до дома на културата „Арсенал“ в Казанлък. Няма обаче свидетели, които да потвърждават, че са видели той да бъде пребиван, уточни за Пресс ТВ началникът на местната полиция Стойчо Крачолов. По-рано бе разпространена информация, че съседи на пострадалия са чули скандал между него и неизвестен, а после видели и как той се отдалечава, като няма свидетели на свадата. Крачолов потвърди, че има задържан по случая. Работи се и по версия да е извършен побой. Казанлъчанинът е в старозагорска болница с опасност за живота.

2020 – Около 20:00 ч., в РУ – Казанлък бе получено съобщение за прието във ФСМП – Казанлък лице, пострадало след сбиване в с. Шейново, общ. Казанлък. На място бе установено, че около 19:00 ч. на същата е възникнал скандал, прераснал в сбиване, между 16-годишен младеж и 30-годишния му чичо. При сбиването на непълнолетния са нанесени удари с ръце, а той е нанесъл на 30-годишния мъж удар с желязна тръба в областта на главата. В следствие на удара мъжът бе получил фрактура на черепа. Настанен бе за лечение в УМБАЛ – Стара Загора, с опасност за живота.

2021 – Министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви в ефира на „Евроком“, че община Казанлък е сред спонсорите на „Канал 3“. Професорът нарече донорството „хранилка“. Според официалните данни от Министерството на културата /МК/, които са публично достъпни Казанлъшката община плаща годишно на „Канал 3“ 20 000 лева. Това, обаче, не е единственият договор за медийни услуги, общината плаща на повечето местни и регионални медии, е видно от регистрите на МК.

2022 – Младежката театрална студия на Народно читалище „Искра“ – Казанлък се завърна от Русе с Поощрителна награда от 25-я Национален театрален фестивал „Климент Михайлов“ с жури: София Бобчева, Нона Йотова и Крум Гергицов. В него се включиха 19 състава, над 300 участника и се състезавахме с театрални студии от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Търговище, Лом и Велико Търново.

2022 – Старши комисар Николай Колев с отличие „Почетен знак” на МВР – III степен. По повод празника на МВР за постигнати трайни резултати, безукорно поведение, проявена инициативност и професионализъм при изпълнение на служебните си задължения със Заповед на Министъра на вътрешните работи с отличие „Почетен знак” на МВР – III степен е награден директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Николай Колев. Наградата бе връчена на 5-ти юли на церемония по награждаване на служители, постигнали високи професионални резултати, в сградата на МВР.

2022 – Блъснаха жена на пешеходна пътека. Инцидентът е станал на централния булевард 23 ПШП на кръстовището до пощата. Жената е около около 60 годишна. В тежко състояние е откарана към университетска болница в Стара Загора. Блъска я таксиметров автомобил, като се изясняват обстоятелствата около инцидента.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram