Днес, 05.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Радио „Вис виталис“ започна излъчването, по всяко време и безплатно, на „Зов за помощ“ – най-често за спешно кръводаряване за спасяване на човешки живот и за хора, изпаднали в беда. Призивите, както и съобщенията за изгубени домашни любимци, ключове, документи и др., бяха и са безплатни.

1998 – Общинският съвет в Казанлък намали таксата за кучета за гр. Шипка на 5000 /стари/ лева, за Казанлък таксата беше 7000 лв. ОбС увеличи с ок. 350 лева данъците на фризьорите и бръснаро-фризьорите – за година те станаха съответно 350 хил. и 200 хил. /стари/ лева.

1998 – Изпълнителният директор на „Арсенал“ Николай Ибушев“ и директорът на „Томи-шоу“ Иван Томов заминаха за САЩ като част от делегацията от 50 български бизнесмени, придружаващи президента Петър Стоянов.

1998 – По пътя Шипка – Шейново от обилния сняг бяха затрупани 10 МПС – автомобили, тирове и автобуси. 70 военнослужещи от под. 22160 и 20 служители от РПУ-Казанлък изчистиха пътя с помощта на бойни верижни машини.

1999 – КТ „Подкрепа“ в Казанлък отбеляза 10 години от създаването си.

2000 – Събрани на земляческа среща, тракийските бежанци в Старозагорско, наброяващи 40000 души, изпратиха декларация до президента Петър Стоянов, премиера Иван Костов, както и до турския посланик у нас и премиера на Турция, с която настояваха да им бъдат върнати заграбените през 1913 г. от Турция земи.

2001 – 466 души бяха ангажирани в предстоящото преброяване на населението в община Казанлък. 200 хиляди лева бе планирала областната управа за преброяването в областта.

2001 – По случай 100-годишнината на ИМ „Искра“ – Казанлък излезе специално издание на сборника „Казанлък в миналото и днес“ – 6-ти том.

2001 – Гост в студиото бе Пеньо Терзиев, директор на музей „Чудомир“ в Казанлък. Той запозна слушателите с идеята за разработване на проект за довършване работата на Чудомир по отношение на Земляческата дружба в столицата, учредена през 1904 г. В София към момента живееха около 6 хиляди казанлъчани. Самият Чудомир е проучвал казанлъшките родове.

2002 – Най-добрата ни спринтьорка Петя Пендарева се класира пета в бягането на 60 м. в Щутгарт, Германия, с резултат 7,36 сек.

2003 – От компютърна зала на ул. „Стара планина“ в Казанлък бяха откраднати 7 компютъра.

2004 – Председателят на КНСБ в „Арсенал“ Атанас Бозов и Асен Асенов – председател на СФ „Метал-електро“, участваха в международна среща в Нови Сад, Сърбия, на тема „Социално-икономическото развитие и синдикатите в Югоизточна Европа“.

2011 – На частно посещение в община Казанлък бе посланикът на Куба у нас Н. Пр. Терасита Капоте Камачо. Тя се срещна с председателя на Общинския съвет на Казанлък Васил Самарски, който бе и почетен председател на филиала на Асоциацията за приятелство „България – Куба”, както и с ученици и учители от ПГ по лека промишленост и туризъм и ПМГ „Никола Обрешков”.

2012 – Презентация за живота и делото на ген. Христо Луков се състоя в ИМ “Искра“. Генералът е един от героите в Първата световна война. Заемал е поста министър на войната, направил е редица реформи в българската армия. Често е бил в обтегнати отношения с политическото ръководство на държавата. След оттеглянето си от правителството до смъртта си е лидер на Съюза на българските легиони, възприеман като крайно дясна организация. Убит е мистериозно през 1943 г.

2013 – С диплом „Синдикалист на област Стара Загора за 2012 г.” и златна значка бе удостоена Мими Ранева – втори мандат председател на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители и преподавател по математика в ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък. Синдикатът, обхващащ всички звена в образованието, имаше в Казанлък 33 организации с над 500 членове.

2013 – Община Павел баня се представи изключително успешно на XXII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в гр. Перник. Голямата награда за кукерска група – златна маска, извоюваха кукерите от с. Търничене, златен медал за обучение в традицията получиха кукерите от с. Габарево, а турийските кукери завоюваха златото в категорията за атрактивна игра. Среброто в категорията за маски и костюми получиха кукерите от с. Долно Сахране, които се явиха на този фестивал за първи път. Павелбанските кукери бяха отличени с бронзовото отличие сред най-атрактивните кукерски групи от Източна България. В категория „Награда за поддържане и предаване на местната традиция – Кукери” бронзов медал извоюваха кукерите от с. Тъжа.

2015 – За четвърта поредна година Българската асоциация по информационни технологии – БАИТ връчи 12 награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. В категорията „Специална награда“ бе номиниран преподавателят по физика от ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък Теодосий Теодосиев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram