Днес, 05.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В този ден бе осъществена първата жива линия със слушателите на радио „Вис виталис“. Водеща бе Ваня Попова. Гост в студиото бе парапсихологът Кубрат Томов от Института по парапсихология и сугестология, който отговаряше на слушателски въпроси за прераждането, за постуниверситета за нова култура, за магиите, за учението на Петър Дънов.

1993 – „Печелившата карта за един невиждащ човек това е човекът до мен“, сподели в интервю  поетесата Милена Ганина, която разказа за стиховете си, за ползването на Брайловата азбука, за съвместния живот със съпруга си. Тя постави част от проблемите на незрящите в Казанлък – липса на звънящи светофари и обучени кучета.

1997 – Към момента 46% от гражданите на община Казанлък бяха избрали своя личен лекар; 98% бяха избрали личния си педиатър и училищен лекар; само 19 % бяха избрали личен акушер-гинеколог.

1977 – Неизвестни лица задигнаха трансформатора, ел. двигателя и голям брой кабели от помпената станция в с. Търничене.

1998 – Радио „Вис виталис“ започна ежедневно, по няколко пъти на ден, да излъчва „Хит на деня“. Песните бяха избирани от слушателите и от музикалните редактори на радиото.

1998 – Група интелектуалци от Казанлък започнаха подписка с искане да бъде върната взетата от Клуба на дейците на културата – КДК, част на ул. „Искра“ 4, дадена от кмета Бончо Сарафов за клуб на СДС.

1999 – В този ден Казанлъшката танкова бригада прие ново име – Пета Шипченска танкова бригада. Новата учебна година бе открита със 189 донаборници.

1999 – Министерството на финансите увеличи субсидията на Община Казанлък с 21 млн. 600 хиляди /стари/ лева – целеви средства за социални помощи и майчинства.

1999 – На тази дата излезе първият брой на първия всекидневник в историята на Казанлък – вестник  „Информационна искра“. Изданието не просъществува дълго.

2000 – 300 лв. награда от ЕС получиха Енергоснабдяване – Казанлък и Сдружение „Зелени Балкани“. Парите бяха вложени в изграждането на 50 нови платформи за щъркели в Старозагорска област, на която бе присъдено първото място за „Селище с най-голям брой щъркелови гнезда в България“.

2001 – УС на Общобългарския комитет „Ген. Иван Вълков“ – Казанлък награди със знак за храброст за 2000 година Николай Колев – Босия, като го обяви за личност на годината. Наградени бяха и Атанас Свиленов и Луко Захариев.

2002 – С народно веселие и концерт на фолкзвездата Емилия премина празникът-събор на с. Ръжена.

2003 – В радиопрограмата на „Вис виталис“ стартираха рубриките „Пари прим“, „Нет култура“, „Звезден миг“ и коментарната рубрика „Минути на водещия“.

2003 – На 71 г. внезапно почина о.з. полковник Минчо Желев, роден в с. Енина.

2011 – „Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще санкционира топлофикациите в Шумен и в Казанлък“, – каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. „Двете топлофикации в момента не изпълняват задълженията си.  „Топлофикация“ – Казанлък има лиценз, а изобщо не работи, а  „Топлофикация“ – Шумен е ограничила топлоподаването и също не изпълнява задълженията си по лиценза“, уточни Семерджиев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram