Днес, 04.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – По 23 проби средно на ден анализираше лабораторията към „Агрохим“ ЕАД – Казанлък. Завишено нитратно съдържание бе констатирано при зеленчуците.

1997 – Настанените към тази дата деца в Детската специализирана болница в с. Бузовград бяха 121, при капацитет 121 деца.

1998 – БНТ започна заснемането на документален филм „Долината на розите“ за популяризиране на археологическите паметници в казанлъшкия регион.

1998 – Управител на „Казанлъшка искра“ ЕООД и главен редактор на в. „Искра“ стана Данаил Парнаров.

1999 – 517 глобени лица за 839 нови лева и 153 съставени акта за различни нарушения – такава бе статистиката за м. юли 1999 г. на Общинска полиция – Казанлък. Най-голям бе броят на нарушителите на Закона за движение по пътищата.

1999 – 1092 бяха първокласниците за учебната 1999/2000 година в община Казанлък – с 50 по-малко от предходната година.

2001 – В митинга-събор на социалистите на връх Бузлуджа участие взе Фридрих Рол – представител на ПЕС.

2001 – В парк „Тюлбето“ среща си дадоха над 1000 души-земляци от с. Радовец, Ямболско, живеещи в Казанлък. Бе открита чешма, наречена „Радовецка среща“.

2005 – Мъжката фолклорна певческа група „Нашенци“ с ръководител Теменужка Люцканова от с. Крън завоюва специалната награда на националния събор „Копривщица“,2005.

2005 – 15 младежи от Илинойс, САЩ, и България с безвъзмезден труд помогнаха за ремонтирането на Дома за стари хора №3 в Казанлък. Инициативата бе на пастора на Евангелистката баптистка църква в Казанлък Христо Гъдев.

2006 – Близо 40 ромски жени от Казанлък се включиха в организирания от социалното министерство семинар, целящ популяризиране социалната роля на ромската жена и насърчаване процеса на интеграция на общността на ромите. „Основният проблем, поставен от ромските жени, е липсата на работа и възможност за отглеждане на децата в подходящи условия“, сподели в интервю за „Вис виталис“ Стоянка Минчева, мл. експерт „Интеграция“ в Община Казанлък. Жените бяха изразили желание да им бъде осигурена работа, а не да разчитат на социални помощи.

2008 – Зам.-министърът на земеделието на Китайската народна република Ню Дун посети  Казанлък. Той се срещна с колектива и ръководството на Института по розата. По желание на китайски фирми специалисти от института бяха разработили 4 парфюма на основата на китайско розово масло – два мъжки и два женски, както и козметичен крем и продукти от лавандулово масло.

2008  – Венецът от монумента “Обединена Европа” в центъра на града бе отново счупен, установи в този ден екип на „Вис виталис“. Венецът бе повторно реконструиран за празника на Европа – 9-ти май от известния казанлъшки медникар Петър Байков. Само месец и половина след това той бе  зверски огънат и представляваше твърде неприятна гледка. 

2008 – В изложбената зала на ул. „Искра“ 4  бе открита юбилейна изложба, посветена на 140-ата годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

2008 – Националният събор на левицата се проведе в този ден на м. „Историческа поляна“ под връх Бузлуджа. Над 40 хиляди симпатизанти на лявата идея се бяха събрали, за да отбележат 117-ата годишнина от създаването на социалдемократическото движение в България. „Новите членове на БСП от началото на годината са над 3 000, като 1200 от тях са млади хора до 35 години“, обяви лидерът Сергей Станишев. “Бузлуджа“,2008  премина под мотото “Свободни граждани, справедлива държава, солидарно общество”.

2009 – Възпитаниците на Школата по изобразително изкуство „Арт линия“ взеха участие в Международен пленер в „Албена“ – с участието на 28 млади художници от София, Варна, Русе и Казанлък.

2011 – Близо 48 000 туристи бяха посетили обектите на НПМ „Шипка-Бузлуджа” от началото на годината до края на месец юли. 78 000 туристи бяха посетили паметниците на музея през цялата 2010 година.

2011 – Млади майки от Казанлък се събраха на модерна седянка в парк „Розариум“, за да обменят опит и научат нови неща за кърменето и ползите от него. Инициативата под мотото „Майки споделят с майки своя положителен кърмачески опит” бе част от Световната седмица на кърменето.

2012 – Енинецът Стефан Панчугов запази лидерската си позиция при автомобилите в клас „Х2” в националния планински шампионат, след като за пореден път оглави класирането. Шестият кръг от шампионата се проведе в Пещера.

2013 – Казанлъшкият параатлет Дечко Овчаров се завърна от Световното първенство в Лион със сребърен медал.

2014 – Документална фотоизложба показа 80-годишната история на Паметника на свободата на връх Шипка. Тя проследяваше пътя от идеята до построяването на паметника през 1934 г. Радио „Вис виталис“ включи в програмата си рубриката „80 години величие”, която се излъчваше със съдействието на НПМ „Шипка-Бузлуджа”. 

2014 – Има реална опасност в Казанлък да се повтори трагедията от Аспарухово, притесняваха се жители на квартал „Люляк“. „Проблемите от 50-те години на 20 век са същите и днес, дори са още по-тежки“, – жалваха се пред „Вис виталис“ кварталните активисти, начело с Марийка Генова, разтревожени за домовете и за живота си, защото „там също си имат дере, безименно, обрасло с дървета и храсти, препълнено с боклуци, сред тях и животински трупове“. Общината бе направила  реконструкция в квартала през предходната година, в т. ч. канализационна мрежа, но това, според живеещите в квартала, не било достатъчно, както било обещано.

2014 – Кметът на Стара Загора Живко Тодоров разпореди отпадъците от бита на гражданите да се събират само вечер след 19 ч. Причината бе шумът, който се създава при събирането на сметта от контейнерите и многобройните сигнали на граждани по този повод.

2015 – Казанлък се сдоби с още един златен медалист от пистов шампионат – състезателят на КК „Несебър“ Станислав Заралиев, който стана първи на издръжливост по точки. С набор от 25 точки в общото класиране Заралиев заслужи златния медал за отбора си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram