Днес, 04.07.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По повод гладната стачка на д-р Захари Стойчев от МБАЛ – Казанлък с искане медиците да получат заплатите си, в интервю д-р Тодор Гаргов подкрепи колегата си с думите: „От Общината отговарят, че няма пари. В Казанлък нещо куца, щом в другите общини се оправят“. В интервю д-р Балабанова също подкрепи д-р Стойчев, като обяви, че спират абортите по желание и спират издаването на документи. Реакцията на кмета Бончо Сарафов беше: „Очакваме пари. Всеки има право на личен протест, но не това е формата“.

1996 – Висшият експертен екологичен съвет и Министерството на околната среда приеха в този ден проекта за тунела Шипка – Габрово.

1996 – В затвора в Стара Загора към тази дата имаше 1230 мъже, от тях 500 бяха без присъди.

1997 – Субсидията от републиканския бюджет за община Казанлък за 1997 г. бе в размер на 2 млрд.  554 млн. 181 хиляди /стари/ лева.

1997 – „Арсенал“ ЕАД бе включен в списъка на 22-те предприятия от Военно-промишления комплекс, одобрени за приватизация. За страната броят на предприятията беше 47.

1997 – Приключи в този ден основният ремонт на Баня №1 в Казанлък, бяха изразходени 1 млн. и 500 хиляди /стари/ лева.

1998 – „Постепенно и поетапно Топлофикация ще преминава в общинска собственост“, – каза в интервю за „Вис виталис“ инж. Николай Колев – управител на казанлъшкото дружество, след проведени разговори в Комитета по енергетика в София.

1999 – Бюрото по труда в Казанлък започна набиране на кандидати с висше икономическо образование за работа в системата на „Макдоналдс“ и в сферата на хотелиерството и ресторантьорство.

2000 – Висок бе процентът на капковите заболявания през първото полугодие на годината – 150 граждани в региона бяха заболели от варицела, рубеола и скарлатина.

2000 – След създадения на 01.11.1999 г. в НДК Младежки форум за проблемите на младите хора, в Казанлък бе създадена структура за граждански контрол на управлението, спазване на гражданските права, за социална и трудова реализация.

2001 – МБАЛ – Казанлък подписа договор за 20 клинични пътеки със Здравната каса.

2002 – Със своя заповед кметът Стефан Дервишев забрани пашата на животни в междублоковите пространства, парковете, местата за отдих, барите и плажовете.

2002 – Поредното си голямо дарение направи Урсула Коста, председател на интернационалната Асоциация на християните-бизнесмени със седалище в Швейцария. На болницата в Казанлък бяха доставени хирургически инструменти, а на ДСБ в Бузовград и на Дома за хора със сенилна деменция – огромно количество памперси, прах за пране, матраци, одеяла, дрехи, превързочни материали и по 700 евро.

2003 – За трета поредна година служителите на РДВР – Стара Загора отпразнуваха професионалния си празник на Бузлуджа. Полк. Тончо Михайлов – директор на РДВР, бе повишен в чин генерал. Подп. Кръстьо Кръстев – началник на група в РПУ-Казанлък, бе награден с най-високото отличие на МВР – Почетен знак, трета степен.

2003 – Фотоизложбата на казанлъшкия фотограф-художник Бедрос Азинян „Пречистване“ бе показана в гр. Русе.

2005 – Радио „Вис виталис“ започна излъчването на директни репортажи от заседанията на Общински съвет-Казанлък. 

2006 – Приключи общинският конкурс за избор на директори на 8 детски градини и 5 ОДЗ, съобщи за новините заместник-кметът Юлияна Палазова. За 13-те вакантни места бяха се явили 21 кандидати. Според Палазова, конкурс за избор на директори на детски заведения в общината не бе провеждан от повече от 10 години.

2007 – 74 акварела бяха показани в градската художествена галерия. Автор на експозицията бе художникът Митко Янков, възпитаник на казанлъшката Художествена гимназия, която бе завършил преди 31 години. 

2007 – Всички 30 детски градини в община Казанлък да работят през летния сезон, реши отдел „Образование“. За разлика от други години, когато се обособяваха дежурни детски градини, през тази в учебните детски заведения се сформираха сборни групи.

2008 – С 25 гласа на общинските съветници Васил Самарски бе избран за председател на Общинския съвет. Заседанието откри областният управител Мария Нейкова, то бе водено от най-възрастния съветник – Генчо Кръстинов от БСП.

2008 – Художничката Румяна Механдова, работеща в туристическия бизнес, дари всички средства от своята благотворителна изложба «Каменна вселена», в размер на 3000 лв., на социален Дом №3 в Казанлък. 21 картини от показаните общо 40 бяха откупени.

2009 – Казанлък бе домакин на финалите от Републиканското първенство по волейбол при момчетата до 15 г.

2012 – Казанлъшките атлети Дечко Овчаров и Даниела Тодорова спечелиха съответно титла, бронз и вицешампионска титла на завършилото в Холандия Европейско първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания.

2012 – В  залите  на  Художествена галерия – Казанлък бе открита изложба „Японски гравюри 17-19 век”. Колекцията бе притежание на Художествената галерия „Димитър Добрович” в Сливен. Тя включваше 50 гравюри от времето на същинския разцвет на изкуството в Япония.

2013 – Рекордни добиви от 500 кг. от декар регистрира кооперацията в с. Енина, която бе започнала жътвата. Притесненията на председателя Сава Савов бяха свързани с това, „че има търговци, които вече спекулират с цената“.

2013 – С нова и изключително модерна апаратура за хемодиализа бе снабдена казанлъшката многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски“.

2014 – Първа копка за изграждането на нова здравна служба в мъглижкото село Дъбово бе направена в този ден. Обектът бе реализиран по програма „Красива България“ и със средства на община Мъглиж, която инвестира от бюджета си близо 180 хиляди лева.

2014 – Трима жители на с. Габарево бяха задържани  за кражба на около 1000 кг лавандула от частен масив в местността „Сушилните”. Това бяха А.П. на 38 години и К.С. на 37 години. Те са действали по поръчение на 30-годишния С.И. от Павел баня, който изкупил от тях лавандулата.

2015 – Казанлъчани вдигнаха фолклорна сватба. Над 300 души от цялата страна и чужбина, облечени в народни носии събраха младоженците Нина и Георги Синеви. Родопски и калоферски гайдари, кукери и много фолклорни изпълнения бяха сред изненадите. Кумовете на тържеството, преминало под тътена на три черешови топчета, бяха Пламен и Виолета Таневи. Родителите на младоженците Любо и Мария Синеви и Димитрина и Делчо Делчеви, също облечени в народни носии, посрещнаха младоженците, които пристигнаха, яхнали напети коне.

2015 – Неврохирургът д-р Стефан Шишков бе кандидатът на БСП за кмет на Стара Загора. Той бе републикански консултант по неврохирургия и заместник-директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД по административната дейност.

2016 – Голямата сума – 210,2 млн. лв., е насочена към пет големи града – Бургас, Стара Загора, Ямбол, Сливен и Казанлък. Тя ще е за устойчиво и интергирано градско развитие, както се казва и първата ос на програмата, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

2016 – След публикация в сайта ни presstv.bg, в която ви показахме как изглежда градинка за деца до 3 годишна възраст на улица „Бузлуджа“, общинското звено, което се занимава с подръжка на паркове и градинки в Казанлък е привело в приличен и годен за използване вид.

2016 – В навечерието на професионалния празник на служителите от МВР – 5 юли – кметът на община Казанлък награди полицаи от Районното полицейско управление в Казанлък за постигнати трайни и високи резултати в борбата с престъпността и опазването на обществения ред. С почетен плакет в Ритуалната зала на общинската сграда Галина Стоянова изрази признателност за положените усилия и професионализъм към главен инспектор Стойчо Недков Крачолов, началник на Районно управление Казанлък. С почетни грамоти и таблети г-жа Стоянова благодари за труда на главен инспектор Павлин Цонев Коцев, началник сектор „Охранителна полиция“, младши инспектор Пламен Станев Фитков, старши полицай, главен инспектор Христо Стефанов Петров, началник сектор „Криминална полиция“.

2017 – Деа от Казанлък остави сериозна следа на Световното първенство по танци, което се проведе в Офенбург, Германия. Едва 5-годишна, малката Деа от балетната формация „Грация“ бе най-малкия участник в целия световен танцов формат. Казанлъшката грация имаше вече зад гърба си четири златни медала, от три състезания, в които е участвала. В Световната купа по танци участие взимат над 12 000 деца от 47 страни на възраст от 4 до 25 години.

2020 – Стана ясно, че Министерството на културата ще осигури необходимите допълнителни средства по бюджета на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ за изработката на инвестиционния проект за цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка. Решението за това е взето след проведена работна среща в Министерството на културата между министър Боил Банов, заместник-министър Амелия Гешева и представители на институцията с директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram