Днес, 04.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По повод гладната стачка на д-р Захари Стойчев от МБАЛ – Казанлък с искане медиците да получат заплатите си, в интервю д-р Тодор Гаргов подкрепи колегата си с думите: „От Общината отговарят, че няма пари. В Казанлък нещо куца, щом в другите общини се оправят“. В интервю д-р Балабанова също подкрепи д-р Стойчев, като обяви, че спират абортите по желание и спират издаването на документи. Реакцията на кмета Бончо Сарафов беше: „Очакваме пари. Всеки има право на личен протест, но не това е формата“.

1996 – Висшият експертен екологичен съвет и Министерството на околната среда приеха в този ден проекта за тунела Шипка – Габрово.

1996 – В затвора в Стара Загора към тази дата имаше 1230 мъже, от тях 500 бяха без присъди.

1997 – Субсидията от републиканския бюджет за община Казанлък за 1997 г. бе в размер на 2 млрд.  554 млн. 181 хиляди /стари/ лева.

1997 – „Арсенал“ ЕАД бе включен в списъка на 22-те предприятия от Военно-промишления комплекс, одобрени за приватизация. За страната броят на предприятията беше 47.

1997 – Приключи в този ден основният ремонт на Баня №1 в Казанлък, бяха изразходени 1 млн. и 500 хиляди /стари/ лева.

1998 – „Постепенно и поетапно Топлофикация ще преминава в общинска собственост“, – каза в интервю за „Вис виталис“ инж. Николай Колев – управител на казанлъшкото дружество, след проведени разговори в Комитета по енергетика в София.

1999 – Бюрото по труда в Казанлък започна набиране на кандидати с висше икономическо образование за работа в системата на „Макдоналдс“ и в сферата на хотелиерството и ресторантьорство.

2000 – Висок бе процентът на капковите заболявания през първото полугодие на годината – 150 граждани в региона бяха заболели от варицела, рубеола и скарлатина.

2000 – След създадения на 01.11.1999 г. в НДК Младежки форум за проблемите на младите хора, в Казанлък бе създадена структура за граждански контрол на управлението, спазване на гражданските права, за социална и трудова реализация.

2001 – МБАЛ – Казанлък подписа договор за 20 клинични пътеки със Здравната каса.

2002 – Със своя заповед кметът Стефан Дервишев забрани пашата на животни в междублоковите пространства, парковете, местата за отдих, барите и плажовете.

2002 – Поредното си голямо дарение направи Урсула Коста, председател на интернационалната Асоциация на християните-бизнесмени със седалище в Швейцария. На болницата в Казанлък бяха доставени хирургически инструменти, а на ДСБ в Бузовград и на Дома за хора със сенилна деменция – огромно количество памперси, прах за пране, матраци, одеяла, дрехи, превързочни материали и по 700 евро.

2003 – За трета поредна година служителите на РДВР – Стара Загора отпразнуваха професионалния си празник на Бузлуджа. Полк. Тончо Михайлов – директор на РДВР, бе повишен в чин генерал. Подп. Кръстьо Кръстев – началник на група в РПУ-Казанлък, бе награден с най-високото отличие на МВР – Почетен знак, трета степен.

2003 – Фотоизложбата на казанлъшкия фотограф-художник Бедрос Азинян „Пречистване“ бе показана в гр. Русе.

2005 – Радио „Вис виталис“ започна излъчването на директни репортажи от заседанията на Общински съвет-Казанлък. 

2006 – Приключи общинският конкурс за избор на директори на 8 детски градини и 5 ОДЗ, съобщи за новините заместник-кметът Юлияна Палазова. За 13-те вакантни места бяха се явили 21 кандидати. Според Палазова, конкурс за избор на директори на детски заведения в общината не бе провеждан от повече от 10 години.

2007 – 74 акварела бяха показани в градската художествена галерия. Автор на експозицията бе художникът Митко Янков, възпитаник на казанлъшката Художествена гимназия, която бе завършил преди 31 години. 

2007 – Всички 30 детски градини в община Казанлък да работят през летния сезон, реши отдел „Образование“. За разлика от други години, когато се обособяваха дежурни детски градини, през тази в учебните детски заведения се сформираха сборни групи.

2008 – С 25 гласа на общинските съветници Васил Самарски бе избран за председател на Общинския съвет. Заседанието откри областният управител Мария Нейкова, то бе водено от най-възрастния съветник – Генчо Кръстинов от БСП.

2008 – Художничката Румяна Механдова, работеща в туристическия бизнес, дари всички средства от своята благотворителна изложба «Каменна вселена», в размер на 3000 лв., на социален Дом №3 в Казанлък. 21 картини от показаните общо 40 бяха откупени.

2009 – Казанлък бе домакин на финалите от Републиканското първенство по волейбол при момчетата до 15 г.

2012 – Казанлъшките атлети Дечко Овчаров и Даниела Тодорова спечелиха съответно титла, бронз и вицешампионска титла на завършилото в Холандия Европейско първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания.

2012 – В  залите  на  Художествена галерия – Казанлък бе открита изложба „Японски гравюри 17-19 век”. Колекцията бе притежание на Художествената галерия „Димитър Добрович” в Сливен. Тя включваше 50 гравюри от времето на същинския разцвет на изкуството в Япония.

2013 – Рекордни добиви от 500 кг. от декар регистрира кооперацията в с. Енина, която бе започнала жътвата. Притесненията на председателя Сава Савов бяха свързани с това, „че има търговци, които вече спекулират с цената“.

2013 – С нова и изключително модерна апаратура за хемодиализа бе снабдена казанлъшката многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски“.

2014 – Първа копка за изграждането на нова здравна служба в мъглижкото село Дъбово бе направена в този ден. Обектът бе реализиран по програма „Красива България“ и със средства на община Мъглиж, която инвестира от бюджета си близо 180 хиляди лева.

2014 – Трима жители на с. Габарево бяха задържани  за кражба на около 1000 кг лавандула от частен масив в местността „Сушилните”. Това бяха А.П. на 38 години и К.С. на 37 години. Те са действали по поръчение на 30-годишния С.И. от Павел баня, който изкупил от тях лавандулата.

2015 – Казанлъчани вдигнаха фолклорна сватба. Над 300 души от цялата страна и чужбина, облечени в народни носии събраха младоженците Нина и Георги Синеви. Родопски и калоферски гайдари, кукери и много фолклорни изпълнения бяха сред изненадите. Кумовете на тържеството, преминало под тътена на три черешови топчета, бяха Пламен и Виолета Таневи. Родителите на младоженците Любо и Мария Синеви и Димитрина и Делчо Делчеви, също облечени в народни носии, посрещнаха младоженците, които пристигнаха, яхнали напети коне.

2015 – Неврохирургът д-р Стефан Шишков бе кандидатът на БСП за кмет на Стара Загора. Той бе републикански консултант по неврохирургия и заместник-директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД по административната дейност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram