Днес, 04.05.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Групата за туристически песни „Ехо“ към ТД „Орлово гнездо“ в Казанлък представи юбилеен концерт-спектакъл по повод 10 години от основаването си. Водеща бе Галя Якимова, сценарий – Мария Рашкова, звук – Иван Кафалиев. Събитието бе директно излъчено по радио „Вис виталис“.

1998 – Към тази дата 1500 от домакинствата в Казанлък не бяха се издължили на ВиК за консумираната вода за м. март. 100 от тях бяха длъжници от 6 месеца.

1998 – Състоя се премиерата на постановката „Приказният свят на Буратино“, реализирана от деца, учители и родители от с. Крън.

1998 – В ДК „Арсенал“ бе проведена Вечер на Петър Дънов.

1999 – Научна сесия по повод 110-ата годишнина на 23-ти Шипченски пехотен полк се състоя в Казанлък. Бе открита уникална изложба от документи, фотоси и оригинални експонати.

1999 – В интервю за радиото полк. Петко Йотов – директор на Военно-историческия музей в София, говори за безпримерния героизъм на 23-ти Шипченски пехотен полк и за патриотичното възпитание след 10 ноември 1989 г.

1999 – В този ден вестник „Лексикон“, издание на ОУ „Мати Болгария“, отбеляза 7 години от създаването си.

1999 – На книжния пазар в Казанлък се появи новата книга на Иван Събчев „Хайде на стъргалото“.

2000 – Съюзът на жените „Проксен“ организира благотворителна вечер в помощ на 44-ма младежи – абитуриенти в затруднено материално положение.

2001 – Във връзка с подетата от „Нелсен-Еко“ кампания за озеленяване на територията на община Казанлък със средства от общинския бюджет бяха закупени 150 млади брези и 450 храста зелена растителност.

2001 – В този ден бяха чествани 35 години от създаването на Ансамбъла за народни песни и танци „Искра“ към НЧ „Искра“ и 20 г. творческа дейност на неговия художествен ръководител Цветан Цочев.

2001 – В с. Розово местната театрална трупа представи премиерния си спектакъл „Татул“ от Георги Караславов.

2001 – 50-членна делегация от гр. Мелики, Гърция, пристигна в Павел баня за подписването на протокол за побратимяването на двата града.

2002 – В този ден бе кулминацията на благотворителната Великденска кампания на радио „Вис виталис“ „Оцвети в добро“, в рамките на която бяха събрани огромно количество великденски подаръци и помощи за над 1200 деца и възрастни, настанени в социалните домове и в домовете за сираци в общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Карлово.

2002 – Казанлъшкият състезател Божидар Бояджиев надви с 4:0 еврошампиона Марек Гармулевич, Полша, и така оглави групата при най-тежките – до 120 кг., в третия кръг на Европейското първенство по борба – свободен стил в Баку, Азербайджан.

2003 – Клубът по приложно колоездене „Казанлък“ се класира на 3-то място в първия кръг на Държавните финали в Харманли.

2004 – Ротари клуб оборудва със звукова сигнализация за незрящи два светофара в Казанлък – на централното кръстовище до хотел „Роза“ и пред Полицията.

2004 – Общественият комитет за гражданска инициатива изпрати до гражданите на общината отворено писмо с настояването да бъде отменено решението на общинските съветници за построяването в Казанлък на паметник на ген. Иван Вълков с аргумента, че името му е свързано с редица доказани престъпления и заповеди за убийства, вследствие на които са загинали видни български интелектуалци като Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Йосиф Хербст и др. Писмо с настояване за отмяна на решението пристигна и от видни интелектуалци, живеещи в столицата.

2004 – Кметът Стефан Дамянов внесе в Министерския съвет проект за създаване в Казанлък на Център за аграрни услуги. Идеята остана без развитие.

2008 – 31-годишната Епифания бе назначена от старозагорския митрополит Галактион за игумения на Девическия манастир „Въведение Богородично“ в Казанлък. Епифания бе монахиня в манастира от 3 години. Игуменката дотогава – майка Наталия, остана на служба в манастира като сестра. В 151- годишния казанлъшки манастир имаше 8 монахини и 1 игуменка.

2011 – Най-престижната световна награда NoDig Award на Международната общност по безизкопни технологии ISTT бе присъдена за български инфраструктурен проект, реализиран по безизкопна технология от казанлъшката фирма „Строителна механизация” с директор Стефан Желязков, който бе и председател на Българска асоциация за безизкопни технологии – БАТТ. За първи път от учредяването на наградата преди 25 години тя бе спечелена от проект, реализиран в България.

2016 –  Делегация от общинската управа гостува в Унгария – Община Казанлък бе представлявана в побратимения град Надканижа от заместник-кмета на Общината Михаил Михайлов – Икономика, инвестиции и собственост и общинските съветници Мария Цонева – ГЕРБ и Петър Митев – БСП. Българската делегация бе посрещната от кмета на града Шандор Денеш. Официалната визита бе в рамките на традиционните официални посещения по повод празника на града.

2016 – Младежки общински съвет – Казанлък стартира кампания ,,Подари мечта“ – Кампанията  цели да подари бални рокли и костюми на зрелостници в неравностойно положение от община Казанлък, които не могат да си позволят мечтания приказен бал.

2016 – Допълнителна целева група от 138 социално слаби лица от община Казанлък ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти, съобщиха от Областния съвет на БЧК-Стара Загора. Помощта е в резултат на приета Наредба за реда и условията за определяне на целеви групи по Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, съфинансирано от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

2016 – Стенли дари перуки на Онкодиспансера в Стара Загора – Зам.-председателят на Общински съвет-Стара Загора  Даниела Лекина посети Комплексния онкологичен център  в областния град, заедно с  казанлъшкия коафьор Стенли Нанчев. Двамата дариха 15 перуки на пациентки,  които се борят с онкологични заболявания. Събитието е част от кампанията  „Дари коса”, на която Лекина стана патрон, за да подкрепи инициативата на Стенли „Надеждата е красива“.

2017 – От 5 май в село Розово започнаха празнични дни, посветени на 120-та годишнина от създаването на местното читалище „Христо Ботев“. В три вечери, на 8, 17 и 19 май, бяха прожектирани пиеси, играни от театралния състав при читалището. В програмата за честването бе включен още Празничен концерт и изложба, посветена на историята и творческата дейност на читалищните колективи.

2018 – 26 красавици – кандидатки за короната на Царица Роза 2018 позираха до елегантните нови рокли, създадени от модния дизайнер Мариела Гемишева, един от акцентите в юбилейните 115-ти празници на розата в Казанлък. Вдъхновението за родената в Казанлък възпитаничка на НУПИД „Академик Дечко Узунов“ идва от атмосферата в Музея на розата в родния й град и желанието да сподели тези емоции с казанлъчани и техните гости. Така се ражда проектът „Модни обекти в цветовете на розата“. Три месеца продължило изработването на роклите, с които бяха облечени юбилейната Царица Роза 2018 и нейните подгласнички.

2020 – Поредeн жест на благотворителност от страна на футболиста Галин Иванов към неговите съграждани. Раздадени бяха пакети с хранителни продукти от първа необходимост на възрастни и нуждаещи се граждани от град Крън. Новината и снимки от връчването на продуктите разпространиха от кметството. В инициативата се е включил и хлебопроизводител.

2020 – Една от емблемите на ЦСКА – казанлъчанинът Христо Янев е поредният български спортист, участник в кампанията #ЗащотоСмеХора. Президентът на БФ Волейбол Любо Ганев и гимнастичката Симона Дянкова също дадоха рамо на тази инициатива, която е в помощ на нуждаещите се от хранителни продукти – хората без дом, останали без работа, възрастни и засегнати от кризата с COVID-19.

2022 – Документалният филм „Гладиатор“ на казанлъшкия режисьор Николай Василев е с три номинации за наградите на СБФД „Васил Гендов“. Лентата е сред 63 филма, 36 категории, които  дават възможност на зрителитеда изживеят киното колективно, но да го преживеят самостоятелно. Това предлага новият Национален фестивал на българското кино.

2023 – Сградата на бившата белодробна болница в старопланинското село Радунци от община Мъглиж намери своя купувач. Това е частна фирма, ООД, която се е явила на обявения пореден търг за продажбата й на 28 април от частния съдебен изпълнител Десислава Цветкова.

2023 – Сдружение „Бъдеще за децата“ получи дарение през НПО „Операция: Плюшено Мече“. Предоставени на организацията са 480 бр. детски четки за зъби, 1579 бр. четки за зъби за възрастни и 341 бр. душ гелове. Материалното дарение ще бъде разпределено между потребителите на Комплексите от социални услуги – Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция – гр. Казанлък, както и на деца и семейства, който посещават Семейните къщи, на територията на общината.

2023 – Битов скандал бе предизвикал сбиването между трима души от с. Манолово, които са от ромската фамилия Бижеви. Под влияние на алкохол едното от лицата намушква своя роднина. Няма опасност за живота на ранените, разказа старши комисар Лазар Христов, директор на ОДМВР Стара Загора. Пострадало е и 16-годишно момче.

2023 – Народните представители от старозагорски регион в Парламентарната група на „Възраждане“ Даниел Проданов и Искра Михайлова питаха служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев за реда за определяне на хигиенно-защитни зони в селищна среда. Питането е провокирано от общественото напрежение, което се създаде около инвестиционното намерение на предприятието Кастамону, където се предвиждаше спорно химическо производство в непосредствена близост до с. Горно Сахране. Според депутатите е възможно липсата на отменената наредба да възпрепятства институциите да предотвратяват подобни ситуации.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram