Днес, 03.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за „Вис виталис“ неформалният лидер на ромите в махалата в Казанлък Боян Михайлов Стоилов, прекръстил се така, тъй като циганското Юсеин не му харесвало, се питаше: „Защо е тази антипатия между нас?“. Той призна, че в кв. „Кармен“ има сформирана хайка безработни, която „ломи, чупи, краде…“. От името на 5-мата „управляващи махалата“ Боян поиска тези хора да бъдат задържани от полицията след 4-ото или 5-ото им проявление. Ромският лидер остро постави проблема с асфалтирането на улиците в махалата, т. к. „хората газят кал“, като предложи Общината да осигури материалите, а трудът да е от ромите.

1996  – В сутрешния блок на „Вис виталис“ стартира рубриката „Детски минути“ с водеща Петя Каравасилева.1997 – В този ден в бар „Империал“ в Казанлък се състоя ревю на манекенките от курса за фотомодели и манекени „Алфа“. 

1999 – Жалба за клевета пусна кметът на община Казанлък Иван Гороломов срещу началника на ВиК в Стара Загора Стефан Георгиев и журналиста Матей Бонев заради публикация за злоупотреби на Общината в градската пречиствателна станция. Злоупотреби не бяха доказани. Министърът на околната среда и водите Евдокия Манева призова Георгиев да се извини на кмета Гороломов, но извинение не последва.  

 2000 – По радио „Вис виталис“ започна излъчването на рубриката „Великите личности на 20 век“.

 2001 – Без да съобщи мотиви, оставката си в Министерския съвет депозира в този ден областният управител на област Стара Загора Радомир Енев, на 40 г., навлязъл в политиката като член на Консервативната екологична партия, чийто лидер бе главният секретар на СДС Христо Бисеров.

2001 – Според статистиката, оповестена в този ден, броят на регистрираните безработни в общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково, бе 11 770.  37,3% от тях имаха право на парично обезщетение.

2002 – МОН удовлетвори искането на Община Казанлък ваканцията на училищата на общинска издръжка да бъде удължена до 18 януари – заради икономии на гориво.

2002 – Със 115 по-малко бяха родените в Казанлък бебета през 2001 г. в сравнение с 2000 г., когато новородените бяха 1089. Регистрираните бракове за 2001 г. бяха 287, с 85 по-малко в сравнение с предходната година. 790 беше броят на починалите граждани през 2001 г. – с 27 по-малко в сравнение с 2000 г. 

2002 – Едва 45 граждани на Казанлък проявиха интерес към новата валута евро – банкноти и монети.

2004 – Районният съд в Казанлък призна за виновен и осъди условно 43-годишния Илко Х. за нападение на полицай във входа на жилищен блок в кв. „Изток“. 

2005 – От тази дата в програмата на радиото започнаха директни включвания от различни събития – след радиосигнала „Вис виталис“ – едновременно със събитията“.                                                                                

 2014 – Културните събития в Казанлък за 2014 г. започнаха с най-новата изложба „Видения“ на фотограф-художника Александър Иванов. „Ще видите снимки, които не съм търсил преднамерено. Може да се каже, че те ме намериха“, сподели в интервю за „Вис витаис“ авторът на изложбата. Фотосите бяха снимани в продължение на 15 години на различни места, най-вече в България.

2015 – В интервю за „Вис виталис“ председателката на местното Дружество на военноинвалидите и военнопострадалите Дарина Загарова припомни, че дружеството „Военноинвалид“ в Казанлък е създадено на 3 януари 1991 г. Към същата дата на 2015 г. 40 казанлъчани бяха с трайно намалена работоспособност заради кадрова или наборна служба във военно или мирно време. Други 48 – родители, съпруги и деца на живи или починали военноинвалиди, също членуваха в местното дружество. От „Социално подпомагане“ годишно  отпускаха на дружеството общо 600 лева за провизии.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram