Днес, 02.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В „Конпло“ АД – Казанлък пристигна делегация от Израел. Бе подписан договор за износ на печени чушки. Сред членовете на израелската делегация беше и равин, който трябваше да прецени какви да бъдат договаряните храни в зависимост от религиозните традиции в неговата страна.

1996 – Началник на управление „Култура“ в Община Казанлък стана Ваня Златанова.

1997 – Меморандум за двустранно сътрудничество бе подписан между градовете Стара Загора и Дърам в щата Северна Каролина, САЩ.

1997 – С подходяща програма радио „Вис виталис“ се включи в националния траур за загиналите миньори в мини „Бобовдол“, а по-късно и в памет на загиналите в дискотека „Индиго“ в София. 

1998 – Със своя заповед кметът на общината освободи от такса смет собствениците на имоти в м. „Старите лозя“ – поради липсата там на организирано сметоизвозване.

1999 – С постижение 11 сек. 16 стотни на 100 метра гладко бягане казанлъшката спринтьорка Петя Пендарева влезе в Топ 16 на планетата.

1999 – Излезе от печат третата поетична книга на Венета Неделчева „Жажда“.

2001 – 1650 бяха регистрираните престъпления за 8-те месеца на годината от РПУ – Казанлък. Разкритите престъпления бяха 590, което представляваше 35 % разкриваемост. Нанесените щети възлизаха на 1 млрд. и 350 хил. /стари/ лева, от които 66 хиляди бяха възстановени.

2002 – В зала „Средец“ в София бе открита юбилейна изложба, посветена на 100-годишнината на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка.

2002 – Размерът на целевата помощ за отопление в община Казанлък бе 45,38 лв. За предходната зима размерът беше 37,35 лв.

2003 – Цветанка Бонева, председател на Дружеството за защита на децата в Казанлък, разясни в ефир за слушателите на радио „Вис виталис“ Конвенцията на ООН и правата на децата.

2003 – „За колектива на радио „Вис виталис“ – с пожелание да достигнат върховете на своята кариера и в живота така, както най-добрите алпинисти постигат връхните точки на най-високите планини – с любов, устрем, смелост, воля и желание за човешко усъвършенстване. С благодарност и обич: Радостина Иванова, АТК „Казанлък“. Това написа спортистката в Книгата за гости на радиото след гостуването си на живо.

2005 – 14 годишният Хари Азинян от Казанлък завоюва първа награда в своята възрастова група на фотографския пленер „Фотофиеста 2005“, който се състоя във ваканционно селище Лозенец, община Царево. Бащата на Хари, известният фотограф-художник Бедрос Азинян, спечели втора награда във фотографския пленер, в който участваха 259 снимки от 85 автори. Журито подари на Бедрос Азинян последен модел професионален дигитален фотоапарат.

2006 – 44 състезатели от 6 родни клуба в колоезденето участваха в Държавния личен шампионат, на който Казанлък бе домакин. Третото място бе за казанлъчанина Данаил Петров, състезател на португалския „Мая Миланезе“. При юношите втори бе състезателят на КК „Лястовица“ Пламен Станев.

2006 – След повече от 2 години ремонти реконструираното Отделение за анестезиология, реанимация и интензивно лечение в казанлъшката болница бе официално открито лично от здравния министър Радослав Гайдарски. ОАРИЛ носи името на казанлъшкия лекар д-р Любомир Широв. „За ремонта на отделението са изразходвани общо 70 хиляди лева“, съобщи в интервю за „Вис виталис“ директорът на многопрофилната болница д-р Христо Христов. Той благодари на фирмите и гражданите, помогнали с труд и дарения, за изграждането на отделението. Благодарение на тях бяха отчетени икономии за над 50 хиляди лева. Д-р Христов представи на министър Гайдарски анализ за дейността на болницата от 2001-ва до 2006-та година.

2006 – Изложба живопис „Копие на стенописни фрагменти от Казанлъшката гробница“ бе открита в градската художествена галерия на Казанлък. Неин автор бе Димитриус Пападакис. Изложбата бе част от Празниците в Долината на тракийските царе.

2007 – Над 100 души почистваха казанлъшките улици след изсипалата се предния ден градушка, информира в интервю ръководителят на отдел „Озеленяване“ Николай Чалъков. Той уточни, че в почистването са включени и 9 камиона и една фадрома и че в Казанлък са унищожени 35 хиляди цветни насаждения. Най-тежка бе обстановката в кв. „Васил Левски“, където улиците бяха задръстени от счупени клони и листна маса.

2010 – Две рокбанди – едната изцяло казанлъшка – „Трипъл тред“, а другата – пловдивска, със значимо казанлъшко участие – „Шоколад”, направиха своя прощъпулник в конкурсите на състоялото се в Несебър 14-то издание на Поп-рок фестивала, организиран от Община Несебър и местното читалище.

2011 – В Казанлък бяха открити  Празниците в Долината на тракийските царе. Ежегодната награда „Александър Фол“, учредена от ИМ „Искра“, бе връчена на проф. Иван Маразов. Една от проявите в празниците бе изложба с рисунки на деца от японския град Мунаката и на деца от Казанлък под надслова  „Розата – мост на приятелство”.

2011 – Рекордни ренти раздадоха от земеделската кооперация „Съгласие” в Енина. В подновените складове на кооперацията имаше хиляди тонове зърно за продажба, тъй като се изчакваше добра цена, по информация на председателя на кооперацията Сава Савов. Желанието му бе от печалбата за следващата година енинската кооперация да купи нов комбайн, с който да се намалят разходите за прибиране на земеделската продукция. Земеделската кооперация „Съгласие” в Енина обработваше 12 хиляди декара, от тях 6 400 декара житни култури, 700 декара слънчоглед, над 400 декара с лавандула, рози и люцерна, както и 500 декара череши.

2012 – Състезателят на клуб „Леон“ – Казанлък Атанас Николаев триумфира с титлата на 17-ото издание на традиционния турнир по културизъм „Мечката“. В категория мъже до 95 кг. представителят на Казанлък стана абсолютен шампион и извоюва трофея в Морската градина и Летния театър Бургас.

2013 – Синьо-зеленото оцветяване на водите на яз. „Копринка“ се дължи на цъфтеж на водата. Това показа извършена от РИОСВ – Стара Загора проверка в резултат на сигнал за замърсяване на водите на язовира. Специалистите обясниха, че оцветяването в плитките части се дължи на бурно развитие на водни микроорганизми. Явлението е известно като „цъфтеж на водата“ или еутрофикация.

2014 – Комисията за регулиране на съобщенията издаде лиценз на Радио „Вис виталис” – Казанлък за следващите 15 години. До 2029 радиото ще продължава да излъчва на честота 89,3 MHz.

2015 – На заключителна пресконференция във връзка с успешното приключване на “Интегриран воден проект на община Казанлък, Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“ бяха представени основните реализирани дейности, свързани с реконструкцията и модернизацията на Градската пречиствателна станция за отпадни води – Казанлък. Бяха разяснени екологичните, социални и икономически ползи от този най-мащабен инфраструктурен проект на Общината. Общата стойност на проекта бе 22 695 646,07 лева.

2015 – Пиян ром, който се бе качил през нощта на 30-метров стълб с високо напрежение в казанлъшкото гето и заради когото бе спрян токът на няколко села и на „Арсенал”, бе свален от пожарникари. Тошко, на 33 г., вися повече от два часа на стълба, заплашвайки да се самоубие. Ромът наскоро бе излязъл от затвора. Нямал дом и това бе причината за необичайния му протест. Докато казанлъшки пожарникар сваляше Тодор Ангелов от стълба, десетки негови роднини долу аплодираха и скандираха името му.

2015 – На провелия се Световен шампионат по фолклор в Обзор самодейците от Народно читалище „Борис Беров-1903“, село Тъжа, община Павел баня, завоюваха златен медал.

2015 – В Градската художествена галерия в Стара Загора бе открита фототипната изложба „Ранните карикатури на Димитър Чорбаджийски-Чудомир /1890-1967/”.  В нея бяха включени фототипни копия на 130 от ранните карикатури и шаржове на Чудомир. Всички те бяха представени публично за първи път – столетие след тяхното същинско публикуване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram