Днес, 02.06.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993  – „Казанлък не помни по-неспособно, по-некадърно и по-безлично кметство от това на кмета Бончо Сарафов“, каза в интервю за „Вис виталис“ Методи Ташев, депутат от БСП от Казанлък.

1994 – „Това радио е марионетка на познати сили, натрапило се на казанлъшките слушатели; те нямат смелост за ефир; трудно мога да нарека хората му журналисти – те не са помирисвали ВУЗ“, – каза за радио „Вис виталис“ в интервю за „Вис виталис“ Николай Кисьов, началник на отдел “Култура“ в Казанлък. Квалификациите му бяха по повод излъчени критични мнения на граждани за организацията на Празника на розата, 1994. Към онзи момент в екипа на радиото работеха 4-ма висшисти, 2-ма студенти-задочници и 3-ма със средно образование.

1996 – Паметна плоча в казанлъшкия квартал „Кулата“ бе открита по повод 120 г. от Априлското въстание и Деня на Ботев.

1997 – Открита бе благотворителна изложба на Румяна Кипрова.

1997 – По случай националния празник на Италия в катедралния храм „Св. Йоан Предтеча“ бе отслужен тържествен молебен за здравето на италианския народ.

1997 – „В България не можем да ѝ направим кариера“, – каза в интервю на Камен Коларов певицата Силвия Кацарова за дъщеря си Теди и за поканата ѝ да работи в Швеция. Тя представи новия си албум „Най-доброто от LZ“.

1997 – Своеобразен рекорд постави в този ден казанлъшкият учител Даниел Цокев – за 24 часа и 1 минута той пробяга на ст. „Севтополис“ 207 км. и 200 метра. Това бяха 518 обиколки на стадиона.

1998 – Общинският съвет единодушно прие предложението – концепцията за обособяване на Казанлък като областен център да бъде представена в НС, МС, ресорните министерства и други институции.

1998 – От началото на годината в РПУ-Казанлък бяха издадени 2100 задгранични паспорта.

1999 – Три бяха окончателните номинации на СДС за кмет на община Казанлък: Даниил Азманов, Теодор Митев и Николай Александров.

1999 – „Да внесе струя оптимизъм в общата неблагоприятна атмосфера!“ – бе пожелал във факс до фондация „Българска роза“ Симеон Втори по повод Празника на розата в Казанлък.

1999 – 5 бяха ухапванията от кърлежи и регистрираните към тази дата случаи на марсилска треска в болницата в Казанлък.

2000 – На пл. „Севтополис“ тържествено бе коронясана Царица Роза,2000 – Кристина Мухтарова.

2000 – Базар на открито на творби от изобразителното изкуство бе открит в района на Етнографския комплекс в рамките на Празника на розата.

2000 – От началото на годината до тази дата в Казанлък бяха сключени 133 граждански брака, в общинската болница се родиха 478 бебета, починалите граждани бяха 420.

2001 – С тържествена церемония по коронясването на Царица Роза,2001 – Десислава Стоянова, на пл. „Севтополис“ бе открит 33-ят Празник на розата в Казанлък.

2001 – 6 първи награди бяха присъдени в традиционния конкурс за детска песен, проведен в градинката пред читалище „Искра“.

2001 – 10 български творци взеха участие в 6-ото издание на пленера по живопис и скулптура „В Долината на розите“.

2001 – Закрит бе в този ден 7-ят Международен фолклорен танцов фестивал „Долината на розите“.

2001 – В парк „Розариум“ се състоя голям диско-маратон.

2001 – В рамките на 33-я Празник на розата бяха проведени: маратонско бягане с участието на 18 души, които пробягаха 37 км и обиколиха няколко казанлъшки села, и Републиканско първенство по боулдър – спортно катерене на ниска стена без осигуровки, в което взеха участие 26 състезатели от страната.

2001 – В този ден почина Мария Михова Василева – Дучева, оставила трайни следи в развитието на казанлъшката художествена самодейност и култура.

2002 – В градините край с. Горно Черковище бяха възпроизведени ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“. На пл. „Севтополис“ се състояха голям празничен концерт и карнавално шествие. В парк „Розариум“ бе организирано Национално изложение на зайци.

2002 – На специален коктейл кметът на Казанлък Стефан Дервишев връчи грамоти и плакети на фирмите, спонсорирали 34-я Празник на розата: „Мобил-Тел“,  „Биоланд“, „Маркели“, „Аркомат“, „Капрони“, НЧ „Искра“, „Саламандър“, „Хлебаров-Комерс“.

2002 – След дълго очакване Футболен клуб „Розова долина“ – Казанлък стана отново член на В-групата.

2003 – Марина Димова от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ получи специалната награда на Сдружение „Евроинтеграция“ – плакет с лика на равноапостолите, за есето си „Предизвикателствата на младите хора след 10 години като граждани на Обединена Европа“.

2003 – Първо място зае Емануил Симеонов от Казанлък в индивидуалното класиране при момчетата на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца.

2003 – В Казанлък бе открита изложба на японския художник проф. Икуя Хираяма, председател на едноименния Център за опознаване и опазване на уникалното културно наследство на България и Балканите. С движението за опазване на културното наследство професор Хираяма бе станал първият японски посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

2003 – В пространно интервю за „Вис виталис“ Натали – френска гражданка, чиято майка живее в с. Копринка, разказа за пътуването си през много държави. То бе започнало от Франция през 2002 г. Момичето бе тръгнало за Китай, където възнамеряваше да стигне през 2005 г. Натали си водеше дневник, в който записваше различни впечатлили я детайли: например, че в Румъния орат с коне и магарета, а не с трактори; че в България кравите и овцете се изкарват на паша в общо стадо, а във Франция животните стоят във ферми; че у нас за първи път видяла торбички на виметата на козите, за да не сучат малките по време на паша, и др. На въпроса „Не се ли страхуваш?“, момичето отговори: „Не се замислям за това“.

2005 – В Казанлък за първи път бе проведен конкурс „Царица на  Долината на розите“. В него участваха представителки на 11-те общини: Казанлък, Карлово, Калофер, Сопот, Стрелча, Николаево, Гълъбово, Гурково, Чирпан, Мъглиж. Kазанлъчанката Николета Вълчанова стана първата Царица на Долината на розите. Нейни подгласнички бяха Кристина Георгиева от Гурково и Светлана Кабзамалова от Карлово. Наградата за победителката бе да представи България на световния конкурс «Мис Туризъм» в Украйна.

2005 –  Ден на отворените врати организира ръководството на Пета Шипченска  механизирана бригада в Казанлък. За поредна година командният състав показа условията на работа и военната техника, с която разполага бригадата.

2005 – Международният фолклорен фестивал  „Младежта на Балканите“ бе официално открит. Проявата бе част от програмата за Празника на розата. В концертните изяви своя  автентичен фолклор представиха ансамбли от България, Македония, Румъния, Сърбия и  Черна гора.

2005 – Тържество за 60 деца с тежки хронични заболявания от община Казанлък организираха Фондация „Надежда 2003“, Фондация „Оазис“ и казанлъшката ЦДГ №17, в която се обучаваха деца, нуждаещи се от специфични грижи.

2006 – На тържествена сесия на Общинския съвет проф. Генчо Начев и проф. Константин Чернев бяха удостоени със званието Почетен гражданин на град Казанлък. Проф. Чернев – за изключителния му принос за издигане ролята на гастроентерологията в България на световно ниво, проф. д-р Начев – за издигане ролята на сърдечно-съдовата хирургия в България на международно ниво. С вписване в Почетната книга на Казанлък бяха  удостоени Христо Иванов – за цялостната му дейност в развитието на музикалния живот в Казанлък и във връзка с неговата 75-та годишнина. Заради дългогодишния принос в журналистическата, читалищна, писателска и краеведска дейност и във връзка с 85-та му годишнина в Почетната книга бе вписан и Иван Стоянов Събчев. Почетни знаци и грамоти получиха 9 от кметовете на населени места. С Почетна значка на Община бяха удостоени 19 бивши и настоящи общински съветници и бивши кметове.

2006 – С коронясването на Царица Роза,2006 Ваня Николова официално бе открит Празникът на розата в Казанлък. 

2006 – Деветата международна групова изложба под мотото „Между традициите и съвременността“ бе открита Художествената галерия в Казанлък. Изложбата включваше живопис, пастел, смесени техники, рисувана хартия, фотография, скулптура и други съвременни техники във визуалните изкуства. Част от интернационалното шоу бе изпълнението на японската певица Чиайа Йокояма.

2006 – Официално в гр. Павел баня бе открит паметник на Цанко Минков-Комитата  – най-младият Ботев четник, живял в Павел баня. Роден е в с.Турия през 1856 г. Той е един от пленените Ботеви четници, откарани и затворени в Черната джамия. Проектът на паметника е на арх. Антоанета Топалова, а скулптори са Васил Маргаритов, Огнян Читаков и Рашко Митев. Средствата за паметника бяха от общинския бюджет и от дарителска кампания.

2007 – 30 момичета и момчета се включиха в модното шоу за прически на Вип студио „Екстраваганца“ на пл. „Севтополис“ – по повод една година от създаването на модния салон. Подобно шоу се проведе за първи път в Казанлък, то бе включено в програмата за Празника на розата. Представени бяха последните тенденции в областта на фризурата, боди и фейс арта.

2007 – Община Казанлък подписа меморандуми за сътрудничество в сферата културата, икономиката и местното самоуправление с гостуващите за Празника на розата делегации от градовете Кочани, Македония, и Верия, Гърция.

2007 – Избраничката на публиката в конкурса «Царица Роза,2007 Ваня Пенева стана Царица на Долината на розите. Конкурсът за Царица на Долината на розите  в Казанлък се проведе за трета година. В него участваха 18 кандидатки от 11 български общини, в които се организира Празник на розата.

2008 – Гостуваща в Казанлък делегация от Украйна се запозна с работата на първия електронен Общински съвет в България, функциониращ в Казанлък. Електронният ОбС, създаден по инициатива на председателя Васил Самарски, се превърна в истинска атракция за гостуващите чуждестранни делегации на местните власти.

2008 – С награда – статуетка за най-добър комедиен спектакъл, се завърна младежката театрална студия „Арсис“ от Казанлък от Третия национален фестивал „Театър от деца за деца“ в София. Казанлъчани се представиха с най-новата си постановка „Секси зайци, мръсни танци“.

2008 – В Казанлък, в рамките на Празника на розата, бе открит 8-ят национален фотопленер „Долината на розите“. В него участие взеха художници от Пловдив, Хасково, Павликени, Горна Оряховица, София, Стара Загора, Смолян и Казанлък.

2008 – Веска Мараджиева, до този момент директор на детската градина в град Шипка, след конкурс, стана директор на Дневния център за деца с увреждания, в който се обучаваха 23 деца на различни възрасти със специфични потребности под грижите 16-членен персонал.

2008 – Златен и два сребърни медала от ДИП по лека атлетика в Пловдив за момичета и момчета до 14 г. спечелиха децата на ЛК “Олимп” с треньор Цветанка Христова. 13-годишната Станислава Василева спечели втората си шампионска титла за годината във хвърлянето на копие с резултат от 29 метра.

2008 – На яз. „Копринка“ се проведе първото национално състезание по стрелба с лък на Клуба на ловците с лък в България. Състезателят на Клуб “Херос” – Казанлък Иван Йотов стана първи при стрелбата с примитивни лъкове, а другият участник от Казанлък Йордан Георгиев бе с първо място в дисциплината компаунд.

2009 – Фолклорен ансамбъл „Палавници” и Танцова формация „Луди млади” при НЧ „Жар” се завърнаха със специални награди от Деветия детски етнофестивал в Хасковските минерални бани „Децата на Балканите заедно за Европа”. Във фестивала участваха 2 500 деца от България, Македония, Сърбия, Хърватия, Турция и Грузия. Отличията връчи председателят на КНСБ д-р Желязко Христов.

2009 – „Последиците от световната икономическа криза върху металоиндустрията и социалният диалог” бе темата на синдикалната конференция на синдикатите от машиностроителния бранш за Югоизточна Европа в Нови Сад. Трима бяха членовете на българската делегация: Асен Асенов – председател на НСФ „Метал-електро”, и Гено Петров и Красимир Папазов – членове на СК на КНСБ в „Арсенал” АД – Казанлък.

2010 – По нареждане на кмета на Павел Баня Станимир Радевски бе проведена анкета сред родителите на децата от детските градини във връзка с организацията на работа в детските заведения на територията на община Павел Баня. В анкетата участваха родители на 326 деца.  69% бяха доволни от количеството и качеството на храната. Според родителите най-спешни мерки трябваше да бъдат взети за подобряването на вътрешното обзавеждане и оборудването в детските градини.

2011 – Председателят на Беларуския профсъюз на работниците от автомобилното и селскостопанското машиностроене – Валерий Кузмич и председателят на профсъюза в Завода за колеснú влекачи в гр. Минск  – Александър Меркýл посетиха „Арсенал” и се срещнаха с актива на синдикалната организация на КНСБ в дружеството.

2011 – Моделите на официалните  рокли на Царица Роза,2011 и двете й подгласнички – в нежно розов цвят, от сатен и органза, с форма на роза, изработи Дарина Йовчева от 11 клас в специалността „Моден дизайн” на казанлъшката Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм  с класен ръководител Милена Карастоянова.

2011 – „Полет, изпълнен с душа” бе празничният спектакъл, посветен на 30-годишнината на балетна школа и ансамбъл „Грация“ и 55 години живот в танца на Алла Ангелова. 

2012  – „Хлябът на българина – обред, бит и вяра” – под това мото бе открита изложба в парк „Розариум”. Организатори на изложбата бяха ПГЛПТ и Община Казанлък.

2012  – В казанлъшката Художествена галерия бе открита уникална фотоизложба „С надежда към утрешния ден”, представяща кадри от разрушенията след земетресението в Страната на изгряващото слънце от 11 март 2011 година. Японският посланик, Н. Пр. Макото Ито, изрази своята благодарност към казанлъчани, помогнали след бедствието, коментирайки, че „това най-вече е огромна надежда,  отправена от света, че хората са съпричастни в трудни моменти“.

2013 – 12 медала завоюваха състезателите на Клуб по карате „Севт І“ с треньор Драгомил Иванов от провелата се в Габрово Национална купа по шотокан карате. Общо 30 бяха медалите за клуба от началото на спортната година. Златни медали завоюваха 9-годишният Гавраил Иванов и Димитър Ванкин при мъжете.

2013 – За първи път в Казанлък в дните на Празника на розата в залите на НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ бе проведен Фестивал на японската култура – Бункасай. Събитието се проведе под патронажа на Посолството на Япония в България. 

2013 – В този ден в Пловдив бе проведен XIII Национален конкурс за класически инструменти „Милчо Петров”. В първа възрастова група Ева Йорданова от школата по пиано с преподавател Мариана Мъгева при НЧ „Възродена искра – 2000” завоюва второ място.

2014 – Представянето на книгата „Ветрове“ на Мария Марковска започна с откриването на изложба на бродерии, чийто автор бе казанлъчанката Стефка Братоева, член на клуба на жените „Орлица“.

2014 – Над 1000 участници от 35 клуба от цяла България се включиха в традиционното фолклорно надиграване „Тъпан бие, хоро се вие”, организирано на пл. „Севтополис“ от читалище „Жар”. За първа година бе включено и детско надиграване „За ръчица“.

2014 – Трета поредна шампионска титла спечели казанлъшкият ФМ Цветан Стоянов в Слънчев бряг, домакин на държавните шампионати при момчета до 10 г. по класически шахмат, ускорен и блиц. Цветан Стоянов, който бе състезател на ШК „Бургас 64“, спечели първенството по класически шахмат с 9 точки от 9 възможни и завърши с пълен точков актив и в трите шампионата – 23 точки от 23 възможни.

2014 – Голямата звезда на италианското кино Джанкарло Джанини посади липа в Алеята на славата на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа” пред сградата на операта в Стара Загора. Той участва и в церемония по поставянето на почетна звезда с името му и се снима собственоръчно пред нея.

2015 – Двама казанлъчани са били сред VIP-клиентите на фалиралата Корпоративна търговска банка, показаха изнесените в този ден списъци за кредитното състояние на големите вложители – бившият общински съветник от БСП – Захари Даскалов, член на Борда на директорите на „НИТИ“ ЕАД –  Казанлък, неговото състояние бе актуално към 30.11.2013 г., и Галина Димитрова-Косева – съпруга на заместник-кмета на Община Казанлък Петър Косев.

2015 – НЧ “Искра-1860” и ШИ “Емануил Манолов” организираха юбилейния 25-и и първи Национален конкурс за детска песен в дните на  Празника на розата.

2015 – Златни медали от Купа Стара Загора – състезание по спортно катерене за деца, юноши и девойки, дисциплина трудност, спечелиха двама от възпитаниците на КЕС „Селт“ – Казанлък. Във възрастовата група 12-13 годишни момчета Стоян Петров бе най-бърз и заслужено първи в оспорваната надпревара. Вторият златен медал за клуба с треньор Никола Недялков бе при най-големите – до 19-годишни състезатели, за национала Васил Цветков.

2016 – Парламентът реши на първо четене да включи НИТИ,Казанлък, ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ ЕАД-София в забранителния списък за приватизация.

2016 – Кон се заклещил между мантинелите на околовръстния път на Казанлък. Инцидентът станал до ромската махала „Казмера“. Наложило се полиция да регулира движението, докато ромите свалили мантинелите, за да освободят кончето. Около „Казмера“ постоянно се разхождат животни, които пресичат пътното платно, с което създават предпоставка за опасни инциденти

2016 – Общоградското честване по повод 140-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на загиналите за отечеството се състоя в парк „Розариум“. В програмата участваха възпитаници на читалище „Братство“ и ОУ „Христо Ботев“ с. Енина, а слово за подвига на Христо Ботев и неговата чете произнесе директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов..

2018 – По повод тревожните данни, Община Казанлък, в партньорство с фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“ и Microlife България, организираха на 02 юни 2018 г социално значима инициатива, посветена на профилактика и контрол на хипертонията. Последните статистическо проучване, правени по време на национални здравни кампании за безплатно измерване на кръвното налягане, показваха че все повече хора взимат самостоятелно и осъзнато решение да следят отговорно своето кръвно налягане и да изграждат култура за превенция от мозъчен инсулт.

2018 – От Специализирания наказателен съд наложиха мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на собственика на сайта „Гласът на Стара Загора“ за поругаване на Българския трикольор. На 29 май 2018 г. мъжът опетни българското знаме недалеч от столичната Съдебна палата. Тези свои действия, заснети на видео, мъжът публикува в интернет на 2 юни 2018 г. Полицаи задържаха извършителя в Стара Загора за 24 часа. Бяха му повдигнати обвинения за престъпление срещу Републиката и за хулиганство с изключителен цинизъм и дързост.

2019 – След снощните дъждове реката в казанлъшкото село Средногорово излезе от коритото си. Наводнени дворове на хора, чиито имоти са близо до реката. Няма бедстващи хора, заяви кметът Илиян Илиев. Има наводнени няколко мазета на къщи, които са до реката. Речното корито е било изчистено през пролетта и това е помогнало да не се случи истинско бедствие, заяви още кметът. Според него водата вече се отича, но в следобедните часове се очакват дъждове, което може да усложни обстановката.

2019 – Реката в казанлъшкото село Горно Черковище е излязла от коритото си и залива селото, съобщиха за Пресс ТВ местни жители. Разливът е започнал преди час и е стигнал някои улици и къщи в съседство с коритото на реката. Хората изпратиха снимки в редакцията ни и споделиха, че вече се тревожат за домовете и реколтата си.

2020 – Силата на частната инициатива, а не удобството на държавната работа, ще промени света. Това  е пътят за покоряване на космоса. Илън Мъск показа, че това може да стане истина с огромен риск, коментира физикът Теодосий Теодосиев. Относно пандемията от коронавируса, той коментира, че медицината все още не е толкова напреднала, за да се бори с подобни предизвикателства, лекуваме едва 10 хиляди от познатите 40 хиляди болести. Имаме още много да учим, коментира още той.

2020 – Лек пътен инцидент стана до ЖП прелеза на ул. „Кенали“. Причината за поредния инцидент в Казанлък е неспазено предимство, на идващия от „Кенали“ бус, който удря лек автомобил пътуващ в посока юг по  бул. „Н. Петков“. Няма пострадали хора при инцидента. Нанесени са материални щети по автомобилите.

2020 – Седем дни са необходими на новата настилка положена на пешеходните пътеки да започне да губи от своя блясък. Затова сигнализираха шофьори и пешеходци в казанлъшко. Те са недоволни от това, че новоположената боя по зебрите се изтърква за отрицателно време. Белият слой върху пешеходните пътеки в района на парк „Розариум“ са компроментирани, видя наша проверка.

2021 – За три случая на туберкулозно болни от Казанлък и с. Овощник, съобщиха от РЗИ. Информацията бе достъпна на страницата на ведомството във връзка с епидемичната обстановка в региона за седмицата 24 – 30 май. Случаите са класифицирани като един вероятен и два потвърдени. Пациент с марсилска треска и ку-треска пък са регистрирани за Стара Загора.

2021 – Рибари бяха забелязали умряла риба на брега на язовир „Копринка“ на Симитлерския ръкав. Самите те нямаха обяснение какво е породило измирането на рибата в участъка от язовира.

2022 – Ритуалът по коронясването на Царица Роза 2022 в Казанлък наблюдава специалният гост на Празинка на розата вицепрезидентът Илияна Йотова.

2022 – Смесен хор „Петко Стайнов” при НЧ „Искра – 1860“,  с диригент Младен Станев и корепетитор Светослава Петрова, завоюва Супер гран при в раздел „Изпълнение на българска патриотична песен” на Международния фестивал на изкуствата  „Българска душа на Святата земя” в град Бат ям, Израел.

2022 – Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа бе на посещение в град Шипка. Визитата съвпадна с деня на  Ботев и на загиналите за  свободата и независимостта на България. Точно в 12:00, когато зазвучаха сирените, посланик Мустафа отдаде почит с наведена глава близо до поле с роза „Дамасцена“.

2022 – 500 творби на 180 автора от цял свят на  в „Минипринт 2022“. Международната изложба за съвременна малка графика „Минипринт“ в Казанлък е годишна проява и е може би най-значимото културно събитие, което среща различни гледни точки към творбите и дава пространство за среща между традиционни и експериментални подходи с високо техническо качество и дълбочина на въображението. Изложбата бе открита снощи в Художествена галерия-Казанлък, а създателят на престижния форум Петър Бояджиев бе отличен от кмета с почетния знак на Казанлък. Той живее и работи от десетки години в Канада, но постави началото на престижния форум в родния си град.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram