Днес, 01.08.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – „Това е празникът на лявото единство!“, – така в словото си определи националния събор на БСП на вр. Бузлуджа председателят на партията Жан Виденов.

1997 – Броят на безработните към тази дата в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж бе 7966. Безработицата бе най-висока при 30-40-годишните.

1997 – В „Първи май“ ЕАД – Казанлък бе сключен КТД, според който минималната работна заплата бе 125% от тази за страната, а началната работна заплата – 135%.

1997 – Казанлък бе домакин на научна сесия „100 години социалистически печат – наследство и перспективи“. На връх Бузлуджа започна дискусия на тема „Българската социалистическа партия – привлекателна за младите“.

1998 – На местността „Историческа поляна“ бе проведен общопартийният събор „Бузлуджа,98“ – „Бузлуджа – към лявата алтернатива“.

1999 – В община Казанлък стартира за 6 месеца програмата „Хляб за безработни“. 426 домакинства получаваха по 1 или 2 хляба на човек, приготвени във фирма „Хляб и хлебни изделия“ – Казанлък. Брашното бе предоставено от католическа служба, работеща съвместно с Министерството на труда и социалните грижи.

1999 – ДЮФТС „Арсенал“ се завърна от участие в международния фолклорен фестивал в гр. Коре, Италия.

2000 – Радио „Вис виталис“ започна директно да излъчва новини на ВВС-Лондон и в 22:00 и 24:00 ч.                                                                                                           2000 – За втора поредна година специалисти от Института по розата организираха научна експедиция „Велека“. Те събраха над 100 растения от различни видове. Японски специалисти от университета Круме посетиха института и бяха изненадани от неговия растителен ресурс. Най-висок интерес те проявиха към маслодайната роза.

2001 – В интервю за „Вис виталис“ Любомир Николов от Казанлък, кореспондент на Би Би Си – Лондон, сподели, че кореспондет на това радио се става преди всичко по критерии за професионализъм. На въпроса: „На какво трябва да се научи българското радио?“, той отговори: „Да говори истината – за света и за България. Би Би Си е най-обективната медия“.

2002 – Почти всички училища в община Казанлък към тази дата бяха с предписания от ХЕИ – основно за ремонтиране на санитарните възли.

2002 – От този ден започна оземляването на безимотни и малоимотни граждани в община Казанлък. По решение на Общинския съвет 588 дка бяха предназначени за даване под наем за 5 години.

2004 – Специален гост на тържествата на левицата на връх Бузлуджа по повод 113 години от създаването на организирано социалистическо движение в България бе Антониу Гутериш – председател на Социалистическия интернационал.

2005 – След завръщането си от Египет кметът Стефан Дамянов обяви на пресконференция, че ще бъде подписан протокол за намерения с Луксор и че по време на срещата си с губернатора на  Александрия ген. Мохамед ел Махгуб е обявил, че подарява 1000 български декоративни рози в памет на загиналите при бомбени атентати в египетския курорт Шарм ел Шейх. Розите трябваше да бъдат изпратени в Египет, за да бъде оформена от тях траурна алея.

2006 – Експозиция на фото-постери „Надежда, полетяла с крилете на жеравите” бе открита в залите на Художествената галерия със съдействието на Асоциация „Хирошима-България“. Проявата бе част от световната кампания за ликвидиране на ядрените оръжия на сдружението „Кметове за мир”, на което Казанлък бе член от 2004 г. 30 фотоса и 26 постера, изобразяващи японски жерави – символ на мира, бяха част от експозицията.

2006 – Седем младежи на възраст от 15 до 18 години от средните училища в Казанлък взеха участие в Европейска младежка среща, която се проведе в Уотърфорд – Ирландия. Сред дискутираните от младежите на България, Франция, Испания и Ирландия теми бяха: “Права и задължения на гражданите във всяка страна”, “Какъв трябва да бъде европейският гражданин в Обединена Европа през погледа на младите хора” и “Кои сме ние?“.

2007 – От този ден влязоха в сила нови цени на водата в Казанлък и региона. Увеличението бе с близо 20%. Цената на помпажната вода бе 1,33 лв. за кубичен метър, 82 ст. за гравитачната вода. За пречистване на отпадъчните води – по 16 ст. на кубичен метър. При промишлените потребители, за пречистване на 3-та степен замърсена вода – по 80 ст. на кубик. Абонатите на Казанлък, Шипка и Крън преминахаа на двумесечно отчитане на водата.

2007 – Министърът на държавната администрация и административната  реформа Николай Василев, председателите на Общинските съвети на Казанлък и Горна Оряховица – Васил Самарски и Георги Рачев, зам.-председателят на ОбС във Велико Търново Милен  Михов и изпълнителният директор на фирма „Контракс“ Йордан Йорданов, подписаха в Казанлък договор за реализирането на първото безхартиено заседание в страната и въвеждането на електронното гласуване в общинските съвети. Пилотното внедряване на системата в трите общини се осъществи след предложение на председателя на ОбС в Казанлък Васил Самарски до Министерството на държавната администрация.

2008 – Казанлъшкият скулптор Димитър Койчев бе единственият българин, който представи страната ни в Десетата международна изложба на Глобал Култур Център, която се проведе в Хонолулу – Хаваите. Със свои творби участваха 40 от най-добрите художници и скулптори в света. Койчев представи своята скулптура “Слънце”.

2008 – В изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита юбилейна изложба, посветена на 140-ата годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Тя бе организирана от национален парк-музей „Шипка Бузлуджа“, историческия музей в Сливен и историческия музей в Казанлък.         

2009 – Традиционният събор на социалистите, по случай 118-годишнината от основаването на партията, се проведе на връх Бузлуджа. Водещ на митинг-събора под мотото „Сила за промяна“ бе Стефан Данаилов – член на Националния съвет на БСП. Слово произнесе председателят на БСП Сергей Станишев. В концертната програма участваха Петя Буюклиева, ансамбъл „Акрани” и други изпълнители. Състоя се младежка дискусия с участието на над 100 млади социалисти. Забавните празнични прояви приключиха с караоке-дискотека.

2009 – За първи път Казанлък се включи в отбелязването на Световната седмица на кърменето, която по традиция се провежда в първата седмица на август. Мотото на кампанията бе “Кърменето в извънредни ситуации. Готови ли сме?”. Световната седмица на кърменето в България се проведе за шести пореден път. Тя бе проведена в повече от 120 страни по света.

2011 – За трета поредна година в Казанлък бе отбелязана Световната седмица на кърменето. Обявената от организаторите тема бе „Да поговорим! Кърменето – 3D изживяване”. На чаша кафе бременни и настоящи майки от Казанлък обсъждаха всякакви въпроси, свързани с кърменето, захранването и отбиването на бебето и детето. Срещата под името „Бебешко кафе“ бе част от инициативите.

2011 – Среща на поколенията под мотото „И след 120 години – съвременници на бъдещето!” се състоя в ДК „Арсенал“. В дискусията се включиха социалисти от различни възрасти, председателят на БСП Сергей Станишев, кандидатът за президент от БСП  Ивайло Калфин, Георги Кадиев и др.

2012 – Казанлъчанин спечели шестия турнир по ускорен шахмат “Кан Крум”. Очаквано при момчетата до 10 години казанлъшкият шахматист Цветан Стоянов, състезател на „Бургас 64“, взе купата с 4,5 точки.

2013 – Представители на три организации от Казанлък станаха членове на Обществения консултативен съвет, който бе създаден към Областния управител на Стара Загора: Цветанка Пискова – председател на КТ „Подкрепа“, Костадинка Василева – председател на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, и Мария Славова – представител на МЦР „Взаимопомощ“ и член на УС на Национален младежки форум.

2013 – Казанлъчани се разделиха в този ден с ветерана от войната и един от най-видните агрономи в града Димитър Карев.

2014 – Близо 9 милиона лева бе към момента дългът на Община Казанлък. Справката за кредитите бе предоставена за информация на общинските съветници. Към тази сума не бяха включени неразплатените задължения в размер на близо 2 200 000 лв., по данни на администрацията.

2014 – 46 лева месечно струваше посещението на дете в ясла и градина, вместо дотогавашните 24 лева след решение на Общинския съвет. На предложението на кмета Галина Стоянова за увеличаване на цената се противопоставиха съветниците от БСП с аргумента, че е икономически необосновано.

2014 – За реконструкция на улици в град Казанлък и населените места в общината и за общинската пътна мрежа в общинския бюджет за 2014 г. бяха заложени 764 хил. лв. Към момента приключи ремонтът на участъка Ръжена – Розово. Изпълнените дейности възлизаха на 128 537 лв.

2015 – „БСП постоянно се подмладява и дава перспектива на гражданите”. Това заяви в Казанлък председателят на БСП Михаил Миков след дискусията „БСП – промяната е в нас”. Относно паметника на Бузлуджа Миков заяви, че той е паметник, построен като знак на онова паметно събитие, което е оформило вековна история на България. „В момента има разработки, които предвиждат едно разумно използване на паметника, защото той не е само на БСП, той е строен от всички българи и трябва да бъде паметник на всички българи”, заключи Миков.

2015 – В сайта на библиотека “Искра“ libkazanlak.com, в раздела за потребители, бяха качени дигитализирани всички местни вестници за периода 1878-1944 година. Бяха изградени електронен каталог на библиотеката и база данни „Краезнание”. Електронният каталог книги съдържаше 56 000 записа. Електронната база данни „Краезнание“ към момента съдържаше над 28 000 описания.

2016 – От 1 до 29 август 2016 г. в изложбена зала „Покрит мост” може да бъде видяна гостуващата изложба „Илюстрованная хроника войны” на Исторически музей „Искра” – Казанлък, съобщават от музея в Ловеч. Изложбата представя Руско-турската война през погледа на военни кореспонденти /1877-1878 г./.

2016 – Зов за помощ – Страшна диагноза връхлетя и буквално за дни преобърна живота на Румен Ангелов Борисов – на 27 години от с. Ръжена, община Казанлък, работник в „Арсенал“, на неговата съпругата и 7-годишното му дете, на родителите, близките и приятелите му: тумор в мозъка! Шансът на Румен е много спешна животоспасяваща операция в болница в Истанбул. За нея са необходими 40 000 лв. – пари, които семейството няма и търси чрез доброволни дарения и заеми.

2016 – На 01 август, при извършени  процесуално-следствени действия „Претърсване и изземване” в дома на 86-годишният П.Т. от с. Енина са открити и иззети боен пистолет „Макаров“,  самоделен пистолет с две цеви,  пълнител за пистолет „Макаров“, както и множество боеприпаси за ловно и бойно оръжие. По случая е образувано досъдебно производство. П.Т., е задържан за срок до 24 часа в РУ- Казанлък.

2017 – Шахматният талант от Казанлък ФМ Цветан Стоянов завърши участието си в държавните отборни първенства по шах в Пловдив с шампионска титла и две втори места.

2020 – „Още сме тук, чакаме ви!“ Това бе призивът за „Добро утро“ на протестиращи, които останаха цяла нощ на пътя подход към магистрала Тракия. Предната вечер над 200 автомобила от Стара Загора тръгнаха на протестно автошествие с искания за оставка на кабинета Борисов 3, оставка на главния прокурор и предсрочни избори. В района на летището по пътя към Хасково, полицейски кордони попречиха на протестиращите да излязат на автомагистралата. Протестът продължаваше и в този момент. Пътят бе затворен за движение.

2022 – „Ръченица“ на Петко Стайнов в аранжимент на Джефри Дийн звуча на концерт в Казанлък. За първи път в Казанлък се представи триото „ГеоМарЧаЛо“, гостувало с концерт в Дом „Петко Стайнов“. Включена бе в концерта и известната „Ръченица“ из Симфоничната сюита „Тракийски танци“ от Петко Стайнов в аранжимент на Джефри Дийн. Нотният материал специално е предоставен за предстоящия концерт от Фондация „Петко Груев Стайнов“. Връзката на музикантите с Казанлък е в още една посока: концертмайсторът на Плевенската филхармония, който е и водеща фигура в „ГеоМарЧаЛо“, свири на инструмент, направен специално за него от казанлъшкия лютиер Живко Старчев – цигулка модел на Антонио Страдивари от 1715 г.

2022 – Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова посети Храм-паметник «Рождество Христово» в Шипка вчера и почете паметта на руските войници, загинали по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., съобщават от руското посолство. Състояла се е среща на главата на руската дипломатическа мисия със Старозагорския митрополит Киприан, се уточнява в съобщението. По време на беседата е била подчертана важността на запазването на тесните връзки между сестринските Руска и Българска православни църкви.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram