Днес, 01.02.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В предаване за алкохолизма своята изповед направи Христо Ганов от Казанлък, бивш алкохолик. Той сподели със слушателите на „Вис виталис“ как се е излекувал и справил със своя проблем, говори за разрушителната сила на алкохола – психически, физически и морално, и отговори на слушателски въпроси, сред които бяха: Защо пие човек? Лечима ли е тази зависимост? Защо болните отказват лечение?

1993 – В Детската  специализирана болница в с. Бузовград към момента се отглеждаха 115 деца.

1996 – „Не правя компромис с песните си, така ни е научил Стефан Диомов. Успехи на вашето симпатично радио!“ – каза в интервю на Милена Гечева  Милица Божинова от фамилия „Тоника“. Тя представи на слушателите първия си самостоятелен албум „Хиромантия“.

1998 – От тази дата влезе в сила нова Наредба за наемите за общинските жилища в Казанлък – по 100 /стари/ лева за квадратен метър за семейства с две и повече деца, и по 150 лв. за останалите семейства.

1998 – Община Мъглиж подписа договор за сътрудничество с гръцката община Сагрес.

2000 – Масови проверки започнаха данъчните инспектори за наличието на касови апарати в търговските обекти. 2/3 от проверените в този ден обекти не бяха редовни.

2000 – Тотка Гечева бе назначена за началник на отдел „Култура“ в Община Казанлък.

2001 – По повод зачестилите взривове в Казанлък и региона общинските съветници изпратиха декларация до всички институции в страната, като призоваха органите на реда за най-строги наказания на извършителите на престъпления. В същия ден бяха задържани 2-ма души – на 35 г. и на 46 г. В домовете им бяха открити 5 кг. взривни вещества, оръжие и боеприпаси.

2002 – В с. Бузовград се състоя общоселски празник за Трифон Зарезан. Бе открит клуб на пенсионера в селото.

2002 – 31 дами учредиха в Казанлък Ротари клуб с наименованието „Международен вътрешен кръг“. За председател бе избрана Мария Игнатова. Мотото на организацията бе „Приятелите са онези непознати, които още не сме срещнали“.

2002 – Според служба „Есграон“ името Трифон в Казанлъшко носеха 67 мъже, а жените с името Трифонка бяха 4.

2003 – От 20 до 30 % се покачиха цените на билетите на автобусния транспорт в общината.

2003 – Радио „Вис виталис“ посвети месец февруари на кампанията си в ефир „Добрите неща все още се случват“. Под това мото бяха оповестявани всички направени добри дела и жестове, за които гражданите се обаждаха да благодарят: за закупени лекарства, доставена храна, подарени дрехи и др. Сред добрите неща бе доброто, което направи Петър Кънчев Иванов – той предостави личната си земя за ползване без наем от 4-членно семейство.

2008 – В интервю за „Вис виталис“ Мария Нейкова, областен управител на област Стара Загора, каза, че предния ден е била на среща в Министерството на регионалното развитие и на всички нива е имало подкрепа за проекта за тунела под връх Шипка. На въпроса кога да очакваме да започне строежът, Нейкова отговори, че вече има разработен проект от японски инвеститори, но вече е поостарял. На въпроса: „Какво следва?“,  отговорът бе: „3-4 км. не са толкова много, но ще улесни пътуващите“. „И все пак, кога?“ – поредният уклончив отговор бе: „След анализ на министерството и след разширена дискусия в парламента ще бъдат направени първите стъпки в тази посока“.

2008 – „Чувствам се употребен. Аз се съгласих „Билла“ да стъпи в Казанлък и затова продадох мястото, заради гражданите. Кметът Стефан Дамянов ме помоли, а сега не изпълнява решение на РНСК“, – каза за „Вис виталис“ Денислав Сербезов, собственик на терена, след като 22-ма общински съветници го защитиха, като гласуваха анекс към сделката. „Те знаят, че имам намерение да инвестирам, но се забавих заради здравето си“, – уточни Сербезов и заключи: „В Казанлък трудно се инвестира. Заради стила на работа на общинската администрация и други инвеститори се отказват“.

2010 – В община Казанлък в този ден бе обявен траур. На 84 години почина дългогодишният и най-успешен кмет – от 1972 до 1988 г., Станчо Коев, обявен приживе за Кмет на столетието.

2010 – Първата си самостоятелна изложба откри в Казанлък младата казанлъшка художничка Силвия Коева, завършила  Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов”, след което специализира живопис във Великотърновския университет.

2011 – На пресконференция в Казанлък народният представител от ДСБ Иван Иванов коментира, че сключеният договор за доставка на гориво за училища и детски градини в Казанлък е „скандален”, т. к. е ощетил бюджета с близо 800 хил. лева и отговорността за това е на кмета Стефан  Дамянов. Иванов призова за прокурорска проверка.

2011 – Сред завърналите се от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Крайстърч, Нова Зеландия, български параатлети казанлъчани доминираха за пореден път. Дечко Овчаров извоюва единствения златен медал на копие и 5-о място на диск, Стела Енева завоюва два сребърни медала – на гюле и на диск, а Мустафа Юсеинов бе бронзов медалист на диск. Даниела Тодорова и Радослав Златанов бяха четвърти, съответно на копие и 100 м бягане, а Иван Стоев зае 6-тото място на 100 м. Иванка Колева се класира пета на гюле и постигна две девети места на копие и диск.

2015 – В този ден журналистът от „Вис виталис“ Георги Манев, единствен от журналистите в Казанлък, засне заедно с оператора Делян Тенев и излъчи по Пресс ТВ и радио „Вис виталис“ репортаж за наводнената западна част на Казанлък. Няколко фирми, районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и две улици бяха залети от придошлата вода на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора. Казанлъшкият прокурор Кръстин Кацаров, който в този момент пиел бира на терасата си, от която се виждало всичко, съзря в репортажа „всяване на паника“ и, съгласувано с кмета на Казанлък Галина Стоянова, заведе „от името на обществото“ досъдебно производство срещу Манев, който бе застрашен от две години затвор. По сигнал, подаден от Стоянова, в който тя се жалваше, че с материалите си журналистите „уронвали престижа на Общината и й пречели да работи“, в продължение на два месеца полицията и прокуратурата водеха разпити. Прокурор Кацаров даде указания на полицаите да предупредят с протокол журналистите „да спрат да пишат срещу администрацията“. Последва мощна вълна от колегиална медийна подкрепа на регионално и национално ниво. Съветът за електронни медии – СЕМ изиска двата записа и излезе с доклад, че „в изнесената информация Георги Манев се позовава на официални данни от община Казанлък за ситуацията в близост до магазин «Кауфланд», както и на свидетелства на потърпевша от засегнатите предприятия на индустриалния парк. СЕМ изрази становище, че „репортерският разказ е изграден изцяло по заснетата от оператора картина. Фактите са представени коректно, съобразно професионалните стандарти и обществения интерес и правото на хората да бъдат информирани“. „Сагата“ приключи през м. април с. г., а прокурор Кръстинов скоро след това бе освободен от работа.

2016 – Започва санирането на ромския блок „Кармен“ в Казанлък. Информацията потвърди за Пресс ТВ пресцентърът на областния управител.

От там предоставиха списъка с 19-те сгради в града,  за които вече са сключени тристранни договори между кметовете на общини, областния управител и Българската банка за развитие за санирането. В него фигурира и адреса на „Кармен“, блокът се води официално на ул.“Илинден“ №№ 41-43.

Близо 500 хил.лева струва конструктивното обследване на ромския блок, то трябваше да приключи на 27 декември м.г., но така и не стана ясно какъв е резултатът. От Община Казанлък отговорихаа на въпрос на Пресс ТВ, че в момента в администрацията се преглеждат протоколите.

2016 – С редица награди се завърнаха от участието си в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016“ в Перник кукерските състави от региона.  Местните участници изцяло окупираха категорията за обучение в традицията,  като тук със златния медал бяха отличени кукерите от с.Търничене, сребърният медал отиде при групата от с. Габарево, а бронзът – за участниците от с. Дунавци. Златният медал за атрактивна игра журито отсъди на кукерите от с. Тъжа, а сребърният медал за  поддържане и предаване на местната традиция отиде при групата от с. Осетеново. Участниците от с. Турия пък могат да се похвалят със сребърното отличие в категорията за детски маски.

2016 – Казанлъшкият фотограф – художник Бедрос Азинян  е завоювал златно отличие от 10-я международен фотографски фестивал  Куманово.

Във фестивала са участвали 4752 фотографии от 352 автори и 58 държави. Бедрос спечели златния медал със снимката озаглавена „Пътят на кръста“. Предстои официалната церемония по награждаването.

2016 – Рекорд! Баба даде 20 бона на измамници. 88 – годишна жена от  гр. Стара Загора и е заявила, че на същата дата, около 13:00 ч. на домашния и телефон и се е обадил мъжки глас, който тя оприличила на гласа на неин братовчед. Мъжът заявил, че е внесъл хладилници от Германия, които се намирали в магазина на голяма търговска верига в гр. Стара Загора и трябвало да се внесат 10 000 лв. за да не ги върнат обратно в Германия. Помолил я да му услужи с тези пари, а той щял да се върне към 17:30 ч. и да и ги върне. Жената се съгласила. Мъжът и казал, че щял да дойде служител от магазина, за да вземе парите от нея. След малко последвало второ обаждане на домашния телефон на пострадала, при което мъж, който се представил за служител от магазина на търговската верига, поискал да му продиктува номерата на банкнотите и ѝ казал, че ще прати баща си, който е възрастен мъж, да вземе от нея парите. Пострадала слязла пред дома си, където видяла възрастен мъж и му дала парите.

2021 – С 18,5 м3/сек бе изпускан язовир Копринка още от края на предходната седмица. Водата се източваше  през ВЕЦ-а до язовирната стена. Средният денонощен приток към язовира бе от 6,5 м3/сек. Според последните справки, язовирът бе пълен почти на 60%, като в него имаше 85 милиона кубични метра вода. Вероятно решението за изпускането през р. „Тунджа“ бе заради очакваното затопляне и снеготопене, което се очаква да напълни рязко язовира. Водите се пренасочваха основно към яз. „Жребчево“, който е под 50% от обема си.

2019 – Наш зрител ни изпрати снимки на нетрадиционен подвижен състав, който се е движил по главен път в околностите на Казанлък. Малко след 18ч. вчера е засякал бял бус, който тегли кон.

2019 – Възрастни хора на протест! Жители на две села трябва да напуснат родните си домове. Селата са Бели бряг и Трояново в община Раднево, старозагорско. Те попадат в разширението на откритие рудници за лигнитни въглища но предложените парични компенсации за имотите им са несправедливо малки. С тях е невъзможно хората да купят жилища някъде другаде, което ги обрича на бедност. Днес хората протестират пред Министерство на Енергетиката с настояване за справедливо обезщетяване.

2019 – Общинска библиотека „Искра” бе отличена на национално ниво с почетна грамота за опазване на природното и културно наследство за проектното предложение „Назад във времето. Към корените на траките”. То бе представено от институцията по Дарителска програма за опазване на природното и културно наследство на България – 2018 на МОТО-ПФОЕ.

2019 – Казанлъшкият DJ и бивш тоноператор в Радио „Вис виталис“ Смилян Караганчев заби коляно на малдивския пясък и поиска ръката на красивата певица Миглена Динева, която е половинката от дуета сестри Диневи. Двамата са на екзотична почивка на остров „Киха“, където се радват на спокойствие и уединение.

2019 – Има сериозни основания да се смята, че община Казанлък прилага нерегламентирани практики като насочва средствата на данъкоплатеца към точно определени фирми чрез обществени поръчки. Съмненията възникват при проверка на публичната информация, свързана с възлагането на охранителната дейност на общинските обекти, която струва на казанлъчани повече от 2 милиона лева последните осем години. Става въпрос за вероятна схема между община Казанлък и няколко свързани лица в плетеница от фирми, чиято цел е да „клонират“ вече „износени“ дружества и да продължават да печелят обществени поръчки чрез дублетни дружества. Такъв е случаят в Казанлък със старата Агенция за охрана и сигурност „Сириус“ ЕООД и нейния римейк „Сириус секюрити“ ООД. Когато агенцията е заплашена от отнемане на лиценза заради неплатени данъци за милиони, в конкурса за обществена поръчка на община Казанлък се пуска нейното копие и печели.

2021 – Казанлъчанката Виктория Бъчварова поде благотворителна инициатива в подкрепа на Спасителния център за животни в гр. Стамболийски. В нея можеха да се включат всички, като закупят един от 20-те вълнени артикула, изработени ръчно на цена от 50 лв., като цялата сума бе за благотворителната кауза. Продажбата включваше мини одеяла и декоративни възглавници. Намерението си да помага на дома в Стамболийски педагогът обяви в социалната мрежа. Виктория Бъчварова бе заместник-директор на ОУ „Чудомир“.

2021 – 2 518 066 лева струваше доставката на 7-те електробуса и 4-те двойни зарядни станции. В този ден екотранспортът потегли по улиците на Казанлък, за да обслужи 23-те спирки. Те бяха на обща  стойност 54 625 лева, което означаваше, че едната е на цена 2 375 лева. Електронните табла към всяка спирка, които пък представляват информационна система за управление на градския транспорт, чрез нея ще се следи и управлява движението на автобусите, общо бяха харч за 153 916 лева. Излиза, че едно табло има цена от 6 692 лева. 10 484 лева бяха средствата, платени за реклама на електробусите, заменили традиционния транспорт. За проектиране и изграждане на навес от стоманена конструкция за зарядните станции са заделени 71 690 лева.

2022 – Над 52 хиляди лева е стойността на последната сметка за електричество на Казанлъшката многопрофилна болница. Увеличението е драстично, почти 100%,  а цените на клиничните пътеки остават същите. При този темп още месец ще може да бъдат плащани сметките, коментира ръководителят на лечебното заведение д-р Кети Маналова – Владкова.

2023 – В Казанлък децата до 10 години от днес имат право да ползват безплатно обществения транспорт срещу издадена карта. Документът ще се получава с удостоверение за раждане. В междуселищните линии те ще пътуват срещу билет с нулева стойност.

С постановление на Министерски съвет са въведени и допълнителни намаления за пенсионери и учащи с карти: карта за пенсионери за една градска линия – 14 лв., за пенсионери за всички линии – 18 лв., за ученици за една градска линия – 7 лв., за ученици всички линии – 9 лв

2023 – След като кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу пое ангажимент да бъде възстановен и върнат емблематичния за града бряст – столетник, който в края на миналата година падна, заради изгниване на основата, днес произведението на изкуството бе върнато на мястото, където винаги е било. Общински служители от сутринта монтират експоната, като паралелно укрепват основата и на другото резбовано дърво. Действията на кмета днес доказаха, че не се оправдаха твърденията на мнозина, че пострадалият през 2022 г. бряст няма да бъде върнат на мястото си, а ще остане в частни ръце. Стопанисването на емблемите на Павел баня ще бъде поето от собственика на хотела, в чиято близост са брястовете. Това стана възможно, след разговор между кмета Бесоолу и него, тъй като и двете дървета са в непосредствена близост до входа на хотела.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram