Жители на с. Динката блокираха АМ „Тракия“

Жителите на пазарджишкото село Динката блокираха движението по един от подстъпите за АМ „Тракия“в знак на протест, съобщи БНТ.

Причина за недоволството на хората е кариера за добив на инертни материали, която, според тях, съсипва земеделските им земи и вече застрашава домовете им.

Концесията за добив на инертни материали е от 2009-а е и за 25 години.

Инж. Серьожа Лазаров, кмет на община Лесичово припомни, че държавата е дала тази концесия.

„Ние не обвиняваме концесионера, че не спазва закона – предполагам, че го спазва. Но ние се притесняваме за жителите на село Динката. Един път те остават без земя и се притесняват как ще изхранват семействата си“, казва той

По думите му кариерата е голям проблем, защото тук на тази земя работят почти всички жители на селото. Това означавало, че повече от 1000 души се изхранват от земеделие. Вторият голям проблем е, че децата, които е нормално да са палави, ако дойдат лятото да се изкъпят там – това е необезопасено.

Дълбочината е над 10 метра и опасността да стане нещастен случай е огромна. Протестиращите апелират държавата да се намеси и да спре съсипването на земеделска земя, която е от 3-та и 4-та категория.

„Това е най-богатата земя от цялата община и тя храни не само Динката, тя храни София и Пловив, имаме и клиенти от Румъния“, допълва кметът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram