Днес почитаме Свети апостол и евангелист Марк

Именици са: Марк, Марко, както и Тома.
Св. ап. и ев. Марк е един от 70-те апостоли на Христос. Преди това е носел езическото име Йоан. По произход е евреин, работел като левит (свещенослужител в храма).
Свети Петър нарича евангелист Марк или Марко „свой син“ в духовния смисъл, тъй като именно той го е кръстил и приел в лоното на християнството. Като ученик и сподвижник на Св. апостол Петър, Св. Марк го придружавал в Рим и през 44 г. написал своето Евангелие, в което, по молба на римските християни, той изложил проповедта на Петър. Марк бил с него и на о-в Кипър. Между 52-62 г. евангелист Марк е проповядвал християнското учение в Египет. В Александрия той основал първия църковен храм и бил първият му епископ.
Заради бързото разпространение на християнските идеи езичниците принудили Свети Марк да напусне Александрия и да отиде в съседни на Египет земи – Ливан и Киринайка.
Постепенно много хора приели християнските убеждения и езичниците решили да убият Марк. На 24 април, когато се падал Великден, те го нападнали в храма по време на християнското богослужение, завързали го и го влачили по улиците, а вечерта го затворили в тъмница. На следващия ден – 25 април, евангелист Марк издъхнал по време на мъченията, молейки се.
Мощите на Свети Марко били наречени „Първото съкровище на Александрия“. През 827 г. те били пренесени във Венеция и на мястото, където били положени, през Х в. бил построен храм в негова чест. Светецът и до днес е смятан за покровител на Венеция. Символът на свети евангелист Марко е лъв – в архетипната символика лъвът е синоним на „Царя“, т. е. свидетелство за върховенството на Спасителя Исус Христос.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram