Дневният център за деца с увреждания на 5 години

Трескава подготовка върви в Дневния център за деца с увреждания в Казанлък по повод петгодишния юбилей на социалното заведение, който ще бъде отбелязан подобаващо в началото на октомври. В подготовката на тържеството са ангажирани всички – колективът на центъра, децата и техните родители. Навръх петата си годишнина Дневният център за деца с увреждания ще получи и своето име, което изразява най-точно това, което се случва в него през всичките тези години на съществуване – „Работилница за мечти“. Ще бъде прожектиран и филм, който разказва за мотивите на колектива да работи с тези деца, който е почти съхранен като цяло от деня на откриването на центъра през 2008 година , както и за мечтите на тези деца, разказва Ваня Бакърджиева – логопед в институцията.
За петия си рожден ден от Дневния център за деца с увреждания си пожелават да бъдат забелязани и разпознаваеми като институция и партньор от детските градини, от училищата, от социалните институции.
Дневният център за деца с увреждания в Казанлък е създаден по Проект на Програма ФАР на Европейската Общност. Той стартира своята дейност на 22 август 2008 г. с капацитет 34 места, заети напълно до края на годината.От месец март 2009 година Центърът е държавно делегирана дейност.Към момента капацитетът му е 36 места.С помощта на професионалисти – доброволци от САЩ в Дневния център са въведени иновативни принципи на работа, доказали своята резултатност в САЩ, Русия, Испания и други европейски страни. През месец октомври предстои да бъде открит и Дневен център за младежи с увреждания навършили 18 години. Във връзка с това към настоящият момент вървят ремонтни работи в приземния ета ж на Центъра, където ще бъде предоставяна новата социална услуга.
Проектът на стойност 126 хиляди долара , в рамките на който се реализира ремонтът, е спечелен от фондация „Сийдър“ за Казанлък и се прави изцяло с пари на Американското посолство в България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram