Дневник: Местната „машина“ срещу неудобни репортажи в Казанлък

Журналистът от казанлъшката телевизия Пресс ТВ Георги Манев, който в рамките на ден и половина се оказа обвиняем и впоследствие без обвинениеза всяване на паника, не е единственият представител на медиата, „предупреждаван“ от местната власт, прокуратура и полиция. Изпълнителният директор на местната медийна група „Вис виталис“ /в която е Пресс ТВ/ Славка Самарска също била привикана в полицията, за да бъде предупредена да не набеждава служители на местната власт, като знае, че са невинни.

Това се разбра днес от репортаж на Нова телевизия, направен във връзка със случая на Манев. Действията срещу Самарска били заради репортаж, посветен на съмнения за нередности при паркирането в града.

Самарска каза, че е била викана в полицията по сигнал на кмета на Казанлък Галина Стоянова, в който се твърдяло, че журналистът излага твърдения, с които уронва престижа и доброто име на общината. На база на сигнала районният прокурор е издал предписание какво да се направи в полицията и й бил връчен протокол за полицейско предупреждение. В него пишело: „Да не набеждава пред надлежен орган на властта служители на община Казанлък като знае че са невинни, както и да не предоставя неистински доказателства срещу тях“.

Пред Нова телевизия кметът Стоянова заяви само, че не е подавала сигнал срещу медиата.

Повод за действията срещу Самарска били серия репортажи за нередности при издаването на талоните за паркиране в града, последният от които в края на януари. Тогава Самарска, която е и шеф на медиите, подала сигнал до прокуратурата. В началото на февруари колегата й Манев прави репортажа за наводнението.

Самарска е била извикана в полицията малко след това. Помислила си, че ще получи информация докъде е стигнала проверката по подадения от нея сигнал. Но вместо това й бил връчен протокола за полицейско предупреждение. Тя била предупредена още, че медиата няма право да всява паника сред населението, в случая заради репортажа за наводнението.

Пред Нова телевизия прокурорът Кръстин Кацаров обясни действията си по случая с Манев и разследването за всяване на паника. „В един момент усетих, че наистина настава паника. обадих се на кметицата Галина Стоянова и я попитах дали има нужда от моята помощ или да си прекарам нормално неделната вечер и да си изпия две бири“, заяви той в телефонно интервю.

„Той, както и много други хора, ме попитаха има ли скъсана дига. Отговорих му, че няма такава. Информация за такава скъсана дига имаше само на сайта на Пресс ТВ“, допълни и Галина Стоянова.

Не се разбира обаче как прокурорът е усетил, че настава паника, тъй като самият той каза, че не бил гледал репортажите, не бил посещавал и сайта на телевизията, а според него не е имало наводнения. „Манев си избира места, където може да се види вода, аз от терасата си виждах, че няма вода“, каза Кацаров.

„Тази медиа не съм я посещавал, не съм следял какво са публикували и никакъв репортаж не съм гледал, просто помолих разследващия незабавно да изтеглят това, което е било.
Журналистите в Казанлък трябва да съобразяват това, което съобщават, какъв ефект ще постигне“, допълни прокурорът.

От медиата пък посочват, че въпросната информация за скъсаната дига била с въпросителен знак.

Пред Нова телевизия зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обеща проверка на действията на прокуратурата в Казанлък и по-специално на Кацаров, не само за методите на работа, но и за спазване на етичните правила на магистратите.

„Колеги от страната, от малки населени места, не спират да ми звънят и да разказват за подобни казуси на натиск“, коментира вчера пред „Дневник“ Георги Манев. В градове, където все някой роднина е на работа в общината или свързано с нея дружество, е много трудно да си критичен към нередностите и да пишеш за тях, допълни той.

Медийна група Вис виталис благодари на журналистите и медиите за изразената подкрепа към нашия журналист Георги Манев.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/03/2505587_mestnata_mashina_sreshtu_neudobni_reportaji_v_kazanluk/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram