Джебчии ни дебнат по време на празниците, предупреждават от полицията

Във връзка с наближаващите Коледни и Новогодишни празници рискът от зачестяване на случаите на домови кражби или джебчийски кражби се увеличава. По този повод от пресцентъра на ОД МВР Стара Загора гражданите към повишаване бдителността им.

Кражбите от частните домове се извършват предимно през светлата част на денонощието, в почивните дни и през празниците, когато собствениците отсъстват за продължителен период от дома. Неопитните крадци предпочитат жилища и не добре укрепени врати. Обект на кражба са и апартаментите, в които се съхранява значително количество материални ценности, въпреки че входните им врати са добре укрепени. Обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и други ценни вещи в апартамента, както и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. През летния сезон зачестяват кражбите, при които извършителят прониква в жилището през незатворени прозорци, врати на балкони и сервизни помещения.

При един от начините за извършване на джебчийски кражби извършителите са три, дори и повече лица, често сред тях има и непълнолетна, добре облечени са, чисти, сливат се с общата маса хора, от ромски произход. Най-честото място за извършване на този вид кражби е градският транспорт и пазарите.

Друг начин е, когато вместо група, извършителят е по- често сам, разчита на невнимание или на навалица в транспорта. За отвличане на вниманието се блъска във вас или моли да го упътите. Измежду тези извършители преобладават мъже.

Ако станете свидетел на извършена кражба, незабавно се обадете на тел. 112 и съобщете за случилото се.

Наберете телефона за спешни повиквания и ако заварите жилището си разбито.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram