Деца ще разкриват „артефакти“ под стълбището на музея

Започва реализацията на проекта, който ще превърне пространството под стълбището на музея в детски кът. Дълги години на това място имаше кафене, а от няколко е под ключ.

„Това няма да е от познатите кътове за деца”, разясни уредникът от музей „Искра” и основен двигател на проекта, Меглена Първин. Заниманията, в обособяващата се зала под стълбите, ще целят децата да се запознаят с историята на региона, чрез игри и забавления, съобразени с възрастта им.

Най-малките ще могат да сглобяват пъзели с изгледи от Долината на  тракийските владетели, ще разгръщат ламинирани книжки, от чиито страници ще се изскачат от скрити изненади.

По-големите деца ще бъдат занимавани от специалистите на музея в два модула–тийнейджърите ще влизат в ролята на археолози и реставратори. В импровизиран археологически терен младите археолози ще изравят с четчици различни „артефакти”, а „реставраторите” ще възстановяват предметите.

От моделин и глина децата ще изработват есхари–тракийско култово огнище, което древните шарили със спирали, като използвали въженца.

 Проектът на Исторически музей „Искра” за детски кът, включва и обновяването на Лапидариума, за който Пресс тв вече информира. Финансовата подкрепа за реализацията е  от фондация „Америка за България”. Общата му стойност възлиза на 50 000 долара, от които 41 500 долара ще се администрират чрез Американския научен център – София, а останалите 8500 долара са съфинансиране от музея. Стартът на проекта е  днес  и ще продължи десет месеца.

На снимката: Есхара

esahr

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram