Децата в Казанлъшко от предучилищна възраст стават обект на изследване относно пасивното пушене

През месец октомври 2012 г. стартира проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене. То е организирано от Национален център по обществено здраве и анализи и РЗИ Стара Загора.

Целта на проучването е оценка на риска за здравето и развитието на деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене в България.

Проучването ще се проведе в два етапа. През първия (10- 12.2012 г.) ще бъде направена организация на анкетно проучване на разпространението на тютюнопушене сред родителите и близките на всички деца от детски градини. Втортия етап (01-12.2013г.) е посветен на статистическа обработка на събрания материал; анализ на данните и оценка на ETS експозицията, здравното състояние на децата и респираторния риск; изготвяне на окончателен доклад от проучването; разработване на профилактични мерки в рамките на Национален план за действие по околна среда – здраве и програма Интегрираната профилактика на хронични незаразни болести.

Ще бъде използван въпросник на American thoracic Society), валидирания чрез изследване на биологичния маркер за тютюнева експозиция (котинин в урината).

М. Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram