Депутатът от БСП Георги Гьоков се срещна с учители

Обсъдиха проектите на Закон за предучилищното и училищно образование, внесени от ГЕРБ и БСП

Депутатът от ” БСП-лява България” Георги Гьоков, избран от Старозагорски район, представи снощи пред  учители от предучилищната степен на образование  проекта на Закона за предучилищното и училищно образование, внесен от ГЕРБ и приет на първо четене от депутатите.  Той направи паралел и открои предложенията, които  са направени от БСП в техния проект за Закон , който не бе приет от народните представители. Георги Гьоков е зам.-председател на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика и член на Комисията по здравеопазване в 43-то Народно събрание. Той посочи , че и двата законопроекта са много обемни, имат общи положения , но и съществени различия.

Според БСП  финансирането на публичните средства в образованието трябва да бъде съобразено с интересите на потребителите.  „БСП е против държавно финансиране на частните училища, тъй като държавата е осигурила достъп до образование в държавни и общински училища чрез развиване на училищна мрежа в страната”, посочи  Гьоков. Той припомни, че държавата е осигурила безплатен транспорт на учениците до 16-годинишна възраст , които посещават средищни училища.

В проекта на Закон за предучилищно и училищно образование, предложен от „БСП –лява България” настоявахме да има един или два учебника по даден предмет, да се въведе дуалното образование, началото на което бе поставила  министър проф.Клисарова в правителството”Орешарски” , създаване на ефективна система за квалификацията и кариерно развитите на педагогическите кадри.

В  обсъждането участваха Мариана Пенчева, член на ИБ на Общинския съвет  на  БСП-Стара Загора , и общинският съветник Бояна Буюклиева, председател на Постоянната комисия по наука, образование и защита  правата и интересите на децата и младежите в ОбС-Стара Загора .

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram