Депутатът от БСП Георги Гьоков: ГЕРБ отново води политика срещу народа

Народът ни е най-бедният, най-болният и най-нещастният в Европа. Най-безспорен принос за това има първото правителство на Бойко Борисов”. Това се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от депутата Георги Гьоков. В нея се припомня още, че по всички социални и здравни показатели страната ни е твърдо на последно място в Европейския съюз – най-ниските заплати, най-лошото и скъпо здравеопазване. „Новата безпринципна четворна коалиция и правителството „Борисов 2“ на практика доказва, че отново ще води политика не за народа, а срещу народа”, се казва още в декларацията. Социалистите са категорични, че хората помнят какво се е случвало по време на управлението на ГЕРБ и този път няма да ги търпят три години и половина, за да ги изгонят от управлението. В документа се посочва още, че очевидно ГЕРБ остават верни на философията си за неглижиране на социалната тема. „Бюджет на тоталното замразяване, на бедността, повтаря се политиката на социална рестрикция”, заявяват още социалстите. Като пример за това се посочва, че всички параметри на социалните плащания остават непроменени: обезщетението на майките за отглеждане на дете от 1 до 2 години, добавката за децата с увреждания, минималната работна заплата. В декларацията се казва още, че освен бюджет на социалната стагнация, ГЕРБ предлага и бюджет на дискриминация, на рестрикцията, на наглостта. „С други думи предлагате бедност и безработица. Предлагате четири години на пълното нищо в социалната сфера”, заявяват народните предсатвители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

 

Като конструктивна и национално отговорна опозиция ще се противопоставяме  на всички антисоциални политики на правителсвтото

 

Социалистите са категорични, че като конструктивна и национално отговорна опозиция, няма да спрат да се противопоставят на всички антисоциални, антидемократични и антинационални политики на правителсвтото, които водят до разслоения и неравенство в обществото, до разпад на държавността, на социалните връзки и деморализация на обществото, до все по-голямо изключване на цели социални слоеве. Като алтернатива на бюджета на ГЕРБ, депутатите от ляво предлагат: минималната работна заплата още през следващата година да се увеличи на 400 лв; да се увеличи размерът на месечните добавки за деца поне с 10%; пенсионна реформа; преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и към семейно подоходно облагане; здравеопазване, което засилва обществения характер на системата, чрез по-силно ангажиране на държавата; насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища; провеждане на реиндустриализация на страната.

 

 

 

Декларация по повод антисоциалната политика, която води ГЕРБ

Уважаеми господин председател, уважаеми колеги народни представители! От името на Парламентарната група на Коалиция БСП лява България искам да споделя нашата тревога относно политиката, която води ГЕРБ.

По всички социални и здравни показатели страната ни е твърдо на последно място в Европейския съюз. Най-ниските заплати. Най-лошото и скъпо здравеопазване. След 2010 година минахме средните нива на безработицата в ЕС. Народът ни е най-бедният, най-болният и най-нещастният в Европа.

За това състояние, разбира се, вина имат всички десни правителства и парламентарни мнозинства след 1989 година. Но най-безспорен принос има първото правителство на Бойко Борисов.

Днес отново на власт са ГЕРБ. Хората са възмутени от антисоциалната политика на поредния български парламент, доминиран от ГЕРБ. Новата безпринципна четворна коалиция и правителството „БОРИСОВ 2“ на практика доказва, че отново ще води политика не за народа, а срещу народа. Социалната политика е сложно занимание. То не е по силите на партия ГЕРБ, не е по силите и на присъдружните ви партии от четворната коалиция – РБ, ПФ и АБВ. Видяхме Ви, колеги от ГЕРБ, как управлявахте. Малко, много малко памет им трябва на хората, за да си спомнят за това, какво правихте до преди година и половина – две, и повярвайте, този път няма да ви търпят три години и половина, за да ви изгонят от управлението.

Имаме новина: Бюджет 2015 вече е готов. Да! Само, че каква е новината? Добра или лоша? Защото когато медиите съобщават тази новина започват с думите: „…догодина доходите се замразяват и се залагат нови 8 милиарда лева дългове…“. Или: „ … дефицит и още дългове …“, или „ … Бюджет 2015 не е просто „постна пица, а дупка в кутията на пицата …“

За съжаление, не успяхте да ни изненадате. Въпреки, че предвид конфигурацията на правителството, имахме и по различни очаквания. Очевидно оставате верни на философията си за неглижиране на социалната тема. Бюджетирайки сътворихте продукт, гарантиращ социална изолация. Бедността, безработицата и надеждите на българите ви остават чужди.

Какво предлагате?

Бюджет на тоталното замразяване, на бедността, повтаря се политиката на социална рестрикция от първото правителство на Борисов. Всички параметри на социалните плащания остават непроменени, включително обезщетението на майките за отглеждане на дете от 1 до две години, включително добавката за децата с увреждания. Добре че не намалихте плащанията и не повишихте прага за достъп до тях.

Минималната работна заплата. Също остава във фризера и с това продължавате агонията на работещите бедни. Безочието Ви, като управляващи се вижда ясно от факта, че не желаете да направите дори и плахи опити за да изпълните европейската директива минималната работна заплата да бъде поне 60 процента от средната.

Нататък предлагате: Бюджет на социалната стагнация. В условията на икономика в застой и очертаваща се нулева година по европейските програми за заетост логично се очакваше увеличаване на националните средства за заетост ще получат някакво увеличение. Уви! Нищо подобно. Отново замразяване при това на  нивата на 2010 година!

Бюджет на дискриминацията. В пенсионната сфера, отново на гърба на най-масовата категория – трета, продължавате да се  упражнявате в „реформи”. Защо оставяте непроменени условията за първа и втора категория и за работещите в силовите ведомства? Може би да си осигурите социалния мир? А ножицата между пенсионната възраст за първа и трета категория вместо постепенно да се свива до8 г., както се планираше, се увеличи на 11 години и 4 месеца за мъжете. Ако се очаква до средата на годината да бъде „избистрена” пенсионната реформа, да бъде предложена и подложена на широко обсъждане, то защо „ваканцията” да не отнася за всички категории заети лица?

Предлагате: Бюджет на рестрикцията. По какъв начин избрахте да намалявате разходите: Простото намаляване на бюджета за персонал с 10%, а не с административни реформи за съкращаване на неефективните звена; Премахване на получаването на добавката за пенсия за трудоустроени лица; Възстановяване нарастването на възрастта и стажа при пенсиониране; Ликвидиране на програмата за развитие на регионите; Отмяната на данъчното облекчение за доходите, на най бедните; Увеличаване на периода за изчисляване на обезщетенията за бременност и раждане. И все неща в тази посока.

Предлагате: Бюджет на наглостта, наглост защото планирате увеличение на приходите ще бъде на гърба на вложителите, чиито доходи от лихви отново ще се облагат с 10%; Увеличение на гърба на селскостопанските производители, чиито минимален осигурителен доход се увеличава; Увеличаване на минималните осигурителни прагове по основни икономически дейности и квалификационни групи професии, включително и за такива, по които не е постигнато споразумение.

С други думи предлагате бедност и безработица! Предлагате четири години на пълното НИЩО в социалната сфера! Замислете се, дами и господа управляващи! Вие сте на ход!

Всъщност с проектобюджета за2015 г. отново има несигурност у гражданите, основателни опасения за социалните придобивки, страх от безработица и ново обедняване. Ние от БСП, като партия и от Парламентарната група на Коалиция „БСП ЛБ“ декларираме пред Народното събрание и пред българското общество, че като конструктивна и национално отговорна опозиция, няма да спрем да се противопоставяме на всички ваши (на правителството на ГЕРБ и четворната коалиция и на сформираното на безпринципна основа мнозинство) антисоциални, антидемократични и антинационални политики, които водят до разслоения и неравенство в обществото, до разпад на държавността, на социалните връзки и деморализация на обществото, до все по-голямо изключване на цели социални слоеве.

Ние от Коалиция „БСП ЛБ“ ще бъдем докрай последователни в действията си, защото  България се нуждае от радикална промяна на обществено-политическия живот, на социалната и икономическата политика, от стриктно спазване на конституционните норми и демократичните принципи и механизми.

Затова настояваме:

  1. Минималната работна заплата още през следващата година да се увеличи на 400 лв.
  2. Да се увеличи размерът на месечните добавки за деца поне с 10%, за да се компенсира нарастването на издръжката на живота. Категорично се обявяваме против замразяването им което се превърна в традиция при управлението на ГЕРБ.
  3. Настояваме за пенсионна реформа, която обвързва решенията за пенсионната възраст с продължителността на живота, въвежда гъвкави условия за пенсиониране и гарантира получаване на пенсия при навършване на определена възраст и реално достижим осигурителен стаж; За регулярни коледните и великденски добавки към пенсиите на всички пенсионери.
  4. За преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и към семейно подоходно облагане;
  5. Държим на здравеопазване, което засилва обществения характер на системата чрез по-силно ангажиране на държавата, изравнява достъпа в различните региони, въвежда ясни стандарти за медицинските дейности и равностойни финансови условия за различните лечебни заведения;
  6. Държим и ще следим за насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища;
  7. Настояваме за провеждане на реиндустриализация на страната, за създаване на условия за нови, предимно модерни производства и за възстановяване на части от структуроопределящи за икономиката на страната предприятия при икономическа обоснованост.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram