Делото за рязаната Дебора започва в Деня на влюбените

Районният съд в Пловдив е насрочил за разглеждане в съдебна зала на 14 февруари делото за насилието над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора.Тогава ще се проведе първото, разпоредително заседание по случая.

Делото беше преместено от Стара Загора в Пловдив с решение на тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС), който определи друг равен по степен и близък съд. Причината за преместването е, че в Стара Загора всички магистрати си направиха отвод и отказват да разглеждат процеса срещу Георги Георгиев.

На разпоредителното заседание ще бъде обсъдено дали има основания обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата за поправки, ако са допуснати сериозни процесуални нарушения, които да са накърнили правата на обвиняемия Георгиев. Дебора Михайлова може да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец по делото. На 14 февруари страните ще могат да поискат отводи или делото да се гледа при закрити врата, ако има основания за това.

Ако делото започне по същество, Районният съд в Пловдив ще определи други дати, на които да бъдат разпитани свидетели по делото. Георгиев има право да поиска и съкратено съдебно следствие, при което, ако признае фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, някои от свидетелите и експертизите няма да бъдат изслушвани, а наказанието, което може да получи, ако бъде осъден, ще бъде редуцирано с 1/3.

Съдът ще разгледа и мярката му за неотклонение и ще се произнесе дали Георгиев да продължи да бъде в ареста, или има основание тя да бъде променена в по-лека.

Георги Георгиев ще бъде подсъдим по общо три обвинения. Първото е за това, че на 26 юни в Стара Загора с особена жестокост с удар с юмрук в главата и чрез нанасяне на 18 порезни рани по тялото на момичето с черен макетен нож й е причинил двустепенна средна телесна повреда. Нараняванията и телесната повреда са довели до разстройство на здравето, временно опасност за живота и обезобразяване на части на тялото на ученичката, уточняват от прокуратурата. Престъплението е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин.

Второто обвинение е за това, че на същата дата Георгиев е принудил Дебора Михайлова да претърпи нещо против волята си – остригал част от косата й в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила и я ударил с юмрук в лицето.

Третото обвинение е за това, че от началото на април 2023 г. до 25 юни в Стара Загора и в Казанлък в условията на продължавано престъпление Георгиев шест пъти се заканил с убийство на Дебора Михайлова и това заканване би могло да предизвика основателен страх за осъществяването му.

За насилието над ученичката се разбра в края на юли, а случаят доведе до масови протести в различни градове в цялата страна и до спешно приемане на промени в Закона за защита от домашно насилие.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram