Девойките на „Казанлък Волей – Багира“ по чудо изпуснаха медали, които напълно заслужаваха

Девическият тим – старша възраст на „Казанлък Волей – Багира“ направи пореден силен сезон в тазгодишното републиканско волейболно първенство, но по чудо изпусна да спечели медали, които напълно заслужаваше. Такова е мнението на повечето специалисти, правещи равносметката от изминалия шампионат.

Младите „рози“ показаха през този сезон постоянна игра и виидмо израстване, но за малко се разминаха с медалите по време на финалния турнир, който се проведе в спортна зала „Олимпиада“ в Пловдив.
В спора за третото място „розите“ отстъпиха пред връстничките си от Левски (София) с 0:3 гейма, с голяма интрига при всеки гейм – 25 : 23, 25 : 23 и 25 : 23. Малкият финал за бронзовите медали премина през много обрати и гонитба в точките, отлични отигравания и оспорвана битка на игрището. Основна заслуга са спечелените бронзови медали на левскарките имаше девическата националка Мирослава Паскова, която бе неудържима на терена и постигна внушителните 26 точки в мача.

Казанлъчанки играха много мотивирано и разнообразно и бяха много близо до успеха и в трите части, но наивно го изпуснаха.
Отсъствието, поради предстоящи важни изпити, на основния диагонал на „розите“ Веселина Григорова, се оказа решаващо. Липсата на девическата националка си пролича осеаземо осбоено в мачовете от финалната четворка за разпределението на медалите.

Както е известно младите волейболистки на „Казанлък Волей – Багира“ се класираха за полуфиналите от държавното волейболно първенство за девойки старша възраст, след силна игра и важна победа с 3:2 над столичния „Локомотив 1929 – Нидо“ и още една класическа победа с 3:0 над „Велбъжд“ от Кюстендил, в предварителната група „Б“.

Въпреки, че изпуснаха тази година медалите, като цяло казанлъчанки се представиха на много добро ниво, смятат спецове. Младите „рози”, водени от помощник-треньорката на представителния женски тим на „Казанлък Волей – Багира“ и бивш капитан на националния отбор на България – Ваня Соколова и от Лариса Китипова, бяха повече от убедителни над всичките свои съперници и в първенството на регион „Странджа“, където нижеха победа след победа.

Заради отличните си изяви и постоянство през сезона старши треньорът на националния отбор на България по волейбол за девойки до 19 години – Петър Дочев, повика 3 състезателки на „Казанлък Волей – Багира“ в състава за подготвителния лагер преди европейските квалификации за Европейското първенство в Естония и Финландия. Столичният спец призова двете посрещачки Йоана Николова и Диана Казакова, както и центъра Елица Баракова, а триото от Казанлък блестна с отличното си предтавяне по време на евроквалификациите в Самоков.
Но докато Казакова все още е резерва и вече чака своя шанс за изява, то Петър Дочев заложи на неговите възпитанички от казанлъшката волейболна школа – центъра Елица Баракова и диагонала Йоана Николова и те му се отплатиха подобаващо. Двете имаха основна заслуга за големия и безапелационен успех на нашите девически националки – класирането им за Европейското.
Ели и Йони бяха сред „двигателите“ на отбора му, с най-постоянни и стабилни игри във всички мачове. Баркова игра успешно като титулярка ви в трите срещи на нашите в Самоков – срещу Азербайджан, Австрия и Русия, а Николова влизаше пък винаги повече от успешно на смяна и се оказа скрития „коз“ на Дочев по диагонала. Двете казанлъчанки са и с отлични показатели от представянето си, сочи статистиката.
Петьо Дочев пък отново се доказа като голям специалист и блесящ треньор, тактик и ръководител и цяло щастие, че „Казанлък Волей – Багира“ го има за старша треньор.

Според специалистите голяма заслуга за възхода на и просперитета на казанлъшка детско-юношеска волейболна школа безспорно има президентът на ВК „Казанлък Волей – Багира“ – Васил Аргиров, който има и основна роля и за възраждането изобщо на женския волейбол в града на розите. Въпреки, че е от Стара Загора, Васил Аргиров чрез неговата фирма “Багира” е генерален спонсор на целия казанлъшки волейболен клуб.
Техническите му хипермаркети и магазини “Багира” вече са известни в цяла България и са първите такива в Стара Загора и Казанлък. Разполагат с над 50 000 артикула номенклатура – машини и инстументи, железария, всичко необходимо за поддръжката на дома и градината.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram