Двадесет и два милиона ще бъдат инвестирани в Казанлък по договор с ОП „Околна среда“

Кметът на Казанлък Галина Стоянова и министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще подпишат утре в София Договора за безвъзмездна финансова помощ за реализирането на „Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води – Казанлък“.

Проектът е на стойност 22 974 967,40 лева, от които 21,587,602.55 лева е размерът на безвъзмездната финансова помощ и 1,387,365.25 лева – собствен принос на община Казанлък, за което има Решение на Общински съвет – Казанлък с № 215/2012 г.

В рамките на проекта продължение на две години ще бъде реконструирана и модернизирана градската пречиствателна станция.

Планираните дейности са проектиране, строителство, доставка и монтаж на съоръжения, строителен надзор и независим финансов одит, за постигане на съответствие с Директива 91/271/ЕИО за пречистване и заустване на битовите отпадъчни води. Градската пречиствателна станция на Казанлък е проектирана през 80-те години на миналия век при други нормативни изисквания към качеството на пречистените води, а в технологичната схема няма съоръжения за отстраняване на биогенни елементи – азот и фосфор.

С реконструкцията и модернизацията й ще се подобрят експлоатационните съоръжения; ще се подмени основното електро – механично оборудване, което ще доведе до значително намаление на разходите за енергия и най- същественото, ще се включат съоръжения за отстраняване на биогенни елементи, основно изискване на екологичните разпоредби.

Подготовката на проекта премина през няколко фази, след като през 2009 г. Управляващият орган на ОП „Околна среда“ прекрати процедурата за финансиране на този тип проекти, по която Община Казанлък бе подготвила проектно предложение, а в началото на 2010 г. промени изискванията към подготовката на инвестиционни проекти в сектор „Води“. Това наложи цялостна преработка на проектната документация, преразглеждане на обхвата на проектното предложение и подготовка на ново проектно предложение с финансово-икономически анализи.

За реализиране на проекта вече са подготвени тръжни документи за основната обществена поръчка – инженеринг за реконструкцията и модернизацията на ГПСОВ-Казанлък. След подписването на договора ще стартира изпълнението и на останалите дейности по проекта, който трябва да приключи до края на 2015 г.

Съгласно графика за изпълнение, строително-монтажните работи ще трябва да бъдат завършени до края на ноември 2014 г., а обектът да бъде въведен в експлоатация до 31.12.2014 г.

След това в продължение на 12 месеца тече период на контрол и подпомагане дейността на персонала на ГПСОВ ако се появят проблеми или дефекти. Изпълнението на инженеринговите дейности и на строителния надзор ще бъде в съответствие с правилата на ФИДИК (Международен Съюз на Инженерите-Консултанти).

М. Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram