Да си спомним за Иван Нанев

През този юли 85 години трябваше да навърши Иван Нанев-актьор, поет, краевед, роден в казанлъшкото село Розово, с което приживе не скъса връзката, макар кариерата му да премина във Варна.

Нанев, обичан от верненци актьор, бе част от трупата на драматичния театър „Стоян Бъчваров“. Публиката го запомни освен с ролите и със съкровената му лирика. Всички го обичаха, и зрители, приятели, колеги и земляци, заради ведрия му дух и неизчерпаемото му чувство за хумор, заради неговата благост и мъдрост.

Иван Нанев влиза в света на театъра от малък, участва в читалищната трупа в родното село, а по-късно големият Чудомир го поощрява да кандидатства в Академията. След като завършва в класа на проф. Николай Масалитинов, започва артистичната си кариера в Русе. През 1962 г. се присъединява към трупата във Варна, където остава до края на професионалния си път.

Сред по-значимите му роли са Данко и кметът от „Вампир“ на Антон Страшимиров, зоотехникът от „Кучета“ на Николай Хайтов, Малволио от „Корабокрушение в Илирия“ по „Дванайсета нощ“ на Шекспир, многодетният във „Виелица“ на Леонов, Лука Лабан в „Професионалистът“ от Душан Ковачевич, Шамраев в „Чайка“ на Чехов.

Иван Нанев е автор на няколко стихосбирки, сред които „Завръщане“, „Ехото ме вика“, „Предчувствие за розобер“.

Иван Нанев си отиде преди три години на 11 ноември.

 

На снимката: Иван Нанев, правият вляво

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram