Дарина Загарова: Държавата дава на военнопострадалите по 3 лв. месечно

3 лева месечно се полагат на пострадал по време на наборна или кадрова служба, признава председателката на Дружеството на военноинвалидите в Казанлък, Дарина Загарова.

40 казанлъчани с трайно намалена работоспособност, заради заболяване или злополука, получени при изпълнение на кадрова или наборна служба във военно или мирно време, други 48 военнопострадали-родители, съпруги и деца на живи или починали военноинвалиди, членуват в местното Дружество на военноинвалидите и военнопстрадалите, посочи за Пресс тв председателят Дарина Загарова.

23-ма са членовете, които са родители на загинали по време на наборна служба, 13 са вдовиците, две са децата-сираци.

Започна раздаването на поредния транш хранителни продукти в помощ на тези хора, осигурен от „Социално подпомагане“. Годишно от там отпускат на Дружеството общо 600 лева за провизиите, уточни Дарина Загарова. Тя е председател на организацията тук от две години, а преди дни бе преизбрана за следващия мандат от нови 5 години.

Стартира и издаването на картите за безплатно ползване на градския транспорт, каза още председателката, която всеки вторник има приемен ден. От министерството на отбраната отпускат персонални помощи на военнопстрадалите и инвалидите, те са еднократни и годишни. През останалото време на тези хора месечно държавата отпуска парадоксално ниската сума, равняваща се на цената на три хляба. 3 лева на месец е държавната помощ за всеки военнопострадал, за цялата година това са 36 лева, признава Загарова.

От правителството се отпускат годишно и еднократни суми целево за определени потребности за лечение на членовете на Дружеството.

На казанлъчанин, военноинвалид първа група, лежащо болен с придружител, за операция тази година държавата отпуснала 1 000 лева. Това е и най-високата сума, давана на военноинвалид в Казанлък.

Иначе на година тази група хора получава финансова инжекция от държавата средно на човек по около 300 лева еднократно и целево.

„Трудни съдби имат всички, вълнуват се от ежедневните си проблеми-недоимък, неразбиране, изолация и незаинтересованост от държавата”, сподели пред Пресс тв Дарина Загарова.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram