Грипът настъпва, към края на месеца някои от областите ще достигнат епидемиологични нива

Пикът на грипа ще настъпи в средата на януари, алармира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По думите му предстои да продължи повишаването на заболяваемостта.

Точна информация за броя на болните обаче ще има след като изтече една пълна работна седмица след поредицата празнични дни, когато хората избягват да посещават лекар, обясни пред БНТ експертът. Вероятно към края на месеца някои от областите ще достигнат епидемиологични нива.

По данни на областната РЗИ, в старозагорско случаите на ОРЗ за изминалата седмица (24-30 декември) са под епидемичните нива – 203,21 на 10 хиляди души или регистрирани общо 277 случая на ОРЗ, при 281 за предходната седмица.

21 са случаите на заразни заболявания, при 36 за седмица по-рано.

По-ниската заболеваемост обаче може да се дължи на множество фактори, сред които и затворените кабинети на личните лекари.

Д-р Ангел Кунчев е категоричен, че грипът, който настъпва с всеки изминал ден, не се лекува с антибиотици, защото те нямат ефект върху заболяването. Проявява се с висока температура, отпадналост, почти пълна загуба на енергия. Много често, след няколко дни без специфично лечение, тези симптоми отшумяват.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram