Гражданските организации поискаха от Борисов да спре избиването на животните в Странджа

Десетки неправителствени организации от България и чужбина, сред които и казанлъшката Animal Hope Bulgaria, поискаха с Отворено писмо до приемира Бойко Борисов незабавното освобождаване от длъжност на д-р Дамян Илиев – Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), както и спиране на избиването на здрави, неконтактни животни. Действията им, към които се присъединяват и много граждани, полагайки имената си към текста, са продиктувани от последните действия на службите в избиването на животните в странджанските села, заради заболяването африканска чума.

Писмото продължава да събира подкрепа във Фейсбук. Ето и пълния текст, изразяващ позицията на организациите и исканията, които ще бъдат официално представени пред властта след часове.

Уважаеми г-н Борисов,
В последните дни в страната възникна огромно напрежение, породено от скандалните действия и изявления на д-р Дамян Илиев – Изпълнителен директор на БАБХ, по повод избиването на множество животни в Странджа.
Ненавременната и непрофесионална работа на ръководената от д-р Илиев агенция, липсата на достоверна информация; пренебрежителното, а на моменти дори – нагло отношение към хора; нехуманното умъртвяването на животни по жесток начин, в разрез със законовите изисквания не за пръв път създават кризисни ситуации, придружени от медийни скандали, които закономерно доведоха до пълен срив на общественото доверие в дейността на Агенцията. Това, от своя страна, създаде риск за хората и животните не само в засегнатите региони в Странджа, а в цялата страна.
Искаме да Ви припомним:
– Убиването в края на 2016 г. на 4 коня и 2 кучета, под предтекст, че нямали документи. В този случай имаше явно нарушение на закона и превишаване на правомощия. Това предизвика протести и искане за оставка на Дамян Илиев още тогава.
– Убиването на над 100 птици, включително от защитени видове, иззети след показна акция от Софийския зоопарк, където бяха настанени под карантина. Предтекст – липса на транспортни документи. Действията бяха извършени в нарушение не само на закона, а и въпреки съдебно разпореждане. Оправданието беше „положителни проби за птичи грип“, каквито в последствие се оказа, че няма.
– Липсата на контрол в животновъдни обекти: При случаят с лъвчетата от Разград и осакатения лъв, от агенцията дори заявиха, че те не контролират хуманното отношение и здравеопазването на животните (подписано от д-р Илиев); = Случаят с конете, умиращи в Осоговската планина, където отново лъсна несвършената от БАБХ работа;
Списъкът може да бъде продължен и с други случаи.
В настоящата ситуация:
– Изпълнителният директор на БАБХ издава заповеди за избиване на ВСИЧКИ животни в населени места, където дори няма категорично потвърдени положителни проби. Забележете – не стадата, в които е установена зараза, а всички животни в населеното място. При ясно разписани текстове в европейска директива и национални актове, че се унищожават само заразените животни и доказано контактните, а останалите се поставят под карантина.
– Някои заповеди на д-р Илиев, са издадени, преди наличието на заболяването да бъде потвърдено от референтна лаборатория. Все още (месец след първите проби) не е ясно, дали положителните проби не се дължат нелегално вкарани от Турция ваксинирани животни или ваксини, а не на заболяване.
– При наличие на това силно заразно и смъртоносно заболяване, никой не дава обяснение, как само една овца е починала от чума (всички останали около 4000 животни са починали вследствие на евтаназия). Липсата на официално публикувана, обективна информация, доведе до бум на фалшиви новини и спекулации, създаваши евроскептицизъм.
– Начинът на избиване на животните – без да са упоени предварително, много от тях – агонизиращи минути след инжектирането, изпитвайки ужас, липса на въздух и болка, е категорично в разрез и с родното, и с европейското законодателство.
– Хаосът в документите, публикациите и изказванията, доведе до абсурни ситуации от типа „Тука има, тука нема“ – в стадото на баба Дора на 19.07. сутринта (според изявление на министър Порожанов по BTV) имаше положителна проба, а след няколко часа, очи в очи с жената, министърът каза, че положителна проба в стадото няма.(Въпреки това, животните и от това стадо бяха избити.) В друг случай, заснет от граждани, се оказа, че две овце с положителни проби от преди месец, са живи и в перфектно здраве.
Не напоследно място, искаме да отбележим, че до настоящата ситуация можеше и да не се стигне, ако поверената на д-р Илиев агенция изпълняваше съвестно контролните си функции, включващи контрол и превантивни мерки – така, както се изисква от законодателството – стриктно и без импровизации.
Всички факти, посочени от нас, могат да бъдат потвърдени чрез конкретни документи и видеоматериали.
В контекста на казаното по- горе и нарастващото недоверие, ние сме изненадани, че Дамян Илиев все още е начело на БАБХ. Тъй като Вие сте човекът, назначил го на този пост, се обръщаме към Вас, като настояваме за:
1. НЕЗАБАВНО ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ПОСТА на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, основно и главно отговорен за създалата се ситуация и недоверие към БАБХ. Това ще прогони и съмненията за зависимости между Вас и горепосочения, витаещи в публичното пространство.
2. Създаване на специализирана структура за хуманно отношение към животните, с участие на представители на организациите за защита на животните, която да има координиращи и контролни функции по отношение на структурите на Министерство на земеделието и храните, БАБХ, Министерство на околната среда и МВР.
3. Незабавно прекратяване на избиването на здрави, неконтактни животни. Поставяне им под карантина. Публикуване на пълна информация, позволяваща проследяването на всяка положителна проба от и до конкретни животни и животновъдни обекти.
4. Извършване на пълен геномен анализ, съгласно препоръките на експертите от ЦОРХВ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram