„Гласувай без граници“ отправи апел към гражданите за електронното гласуване

Инициативен комитет „Гласувай без граници” призовава гражданите да се свържат с депутатите от своя избирателен район и да настояват те да гласуват в пленарна зала утре с „да” за електронното гласуване. „Вярваме в държавническото мислене на българските депутати. Вярваме, че при гласуването в пленарна зала ще надделее разумът и българският парламент ще се съобрази с волята на 70% от гласувалите на последния референдум български граждани, заявяват от ИК „Гласувай без граници“.

На референдума почти 2 милиона българи подкрепиха въвеждането на гласуване по дистанционен път, но партиите в Народното събрание все още не са заявили ясно своите намерения при гласуване в пленарна зала.

От „Гласувай без граници“, представляван от Мануела Малеева, призоваха всички парламентарни групи да подкрепят въвеждането на електронно гласуване . За целта е нужно в шестмесечен срок Народното събрание да приеме необходимите законодателни промени, които да гарантират въвеждането на дистанционно гласуване по електронен път при произвеждането на изборите и референдумите.

От комитета настояха и в срок до 3 месеца временна парламентарна комисия да изготви проекти на закони за изменение и допълнение на Изборния кодекс и Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, включващи въвеждане и на дистанционно електронно гласуване при произвеждане на изборите и референдумите.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram