Герберски „девятки“ под натиск се отказват от Парламента?

Поуките за „умните и красивите“ от ГЕРб са горчиви. Казанлъчани предпочетоха радневец за депутат, въпреки шумното откритата пожарна и „Розариум“.

Трима новоизбрани с преференции депутати от ГЕРБ се отказаха да влязат в парламента преди неговото реално сформиране, съобщи БГНЕС. Заявленията на Стилиян Митев от листата в Добрич, Петко Ненов от Сливен и Дочко Дочев от Плевен са уважени от Централната избирателна комисия (ЦИК). Така и тримата няма да бъдат депутати в 43-ото Народно събрание, въпреки че са избрани от гласоподавателите. Митев, Ненов и Дочев бяха под номер 9 в листата на ГЕРБ и се оказаха в парламента, след като събраха достатъчно голям брой преференции, за да изместят вторите в съответните листи.

Любимец №9 в Старозагорски район от листата на ГЕРБ, който по същите преференциални причини пренареди челните места, е Димитър Желев от Раднево. Само от казанлъчани той получи повече от 800 гласа /местните кандидати Тилева и Влайков взеха по около 500 преференциални гласа/, а от цялата област над 4000. Няма индикации към момента дали Желев да е подавал заявление, че се отказва от депутатстването, няма и информация дали водачката на листата Лиляна Павлова ще се възползва от мандата си във Варненски район/където също водеше листа/, за да освободи място за Кирил Добрев. Той е с парламентарен опит, беше народен представител и зам.министър на здравеопазването.

Не е изключено да има натиск от централата на ГЕРБ върху „деветките”, които се озоваха в челото на листите при пренареждането, коментират бивши фенове на ГЕРБ, с охладнели чувства към партията, заради методите й на преса и заставяне.

Явлението 9/9 при показва едно важно нещо на гербаджийските лидери. Съмнителни са в огромна степен хората, подкрепили ги. Като интелект и като грамотност. Вероятно и като лоялност. Натрапеният мит за „красивите и умните” симпатизанти е разклатен. На мнителност е подложен и митът за гласуващите за ГЕРБ- градско население, средна възраст 45 години и образовано.

На пословично ниската избирателна активност и получените резултати, картината става все по релефна. Картина за поуки.

Всички получени за ГЕРБ действителни гласове в казанлъшко-11 752, съпоставени към общия брой хора с право на глас в общината-70 058, подкрепата е едва 16,7%.

836 казанлъчани са облекли с първосигналната си любов радневецът Димитър Желев, като са гласували за него преференциално.

За Пировата победа на ГЕРБ не помогнаха нито  помпозните откривания на „Розариума”, пожарната, болницата, нито натрапваното като на слепци асфалтиране и ремонти на детски градини. Щом като едва 16% от общината се вдигнаха да идат до урните, не е хванало дикиш. Говори се вече из града, че и тези скромни проценти били напомпани благодарение на корпоративния вот, натиск от властимащите към зависимите от тях служители и бизнес,  и административните шашми при изготвянето на избирателните списъци, където има невероятно интересни похвати.  Само в казанлък тези списъци набъбнаха с 1 600 човека на 5 октомври-мераклии да си пуснат гласа в урната. И още тридесетина, поискали удостоверения за гласуване в последните дни преди вота.

Партията ГЕРБ си има водачи и на национално и на местно ниво. Умните ще си калкулират резултата от всички гледни точки, вместо да крещят френетично „Победа”. Това е само една неуверено спечелена битка в политическата война, в която бойните действия не секват никога, а често последните стават първи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram