Георги Първанов: Парламентът дава тон за етническо напрежение

Парламентът е първоизточникът на това, което се случва на улицата, заяви в Стара Загора Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Именно от парламентарната трибуна твърде често се чуват речи, които пораждат етническо напрежение, коментира той. И допълни, че едно от най-опасните неща в момента е да се етнизира предизборната кампания – удобен, но твърде опасен начин да се дръпне завесата пред задкулисието.
По отношение на Изборния кодекс Георги Първанов прогнозира сделка между БСП и ДПС. ДПС привидно ще отстъпи от желанието си да въведе възможност за пропаганда на майчин език. В отговор – очаквам БСП да отстъпи по темата за уседналост. А това ще върне изборния туризъм, ще повиши напрежението и ще повлияе сериозно на резултата от вота, каза още Първанов.
За резултата от евровота Георги Първанов прогнозира, че АБВ има огромен шанс да бъде трета политическа сила. А това ще извади от ролята на балансьор ДПС и други политически формации.
Листата на АБВ ще бъде построена върху номинациите на силни и утвърдени в областта си личности, без партийни квоти, каза още Първанов.
Георги Първанов коментира и вероятността за избори „две в едно“. Според него предсрочни парламентарни избори, заедно с избори за европарламент, са малко вероятен сценарий, заради заложения по закон срок за организацията на предсрочен вот. Но в случай на подобна развръзка, той бе категоричен, че АБВ има готовност да се яви и на извънредни избори за Народно събрание. „Съдбата на правителството е в неговите собствени ръце“, коментира Първанов и допълни, че трябва да се обърне внимание на дейността на парламента – да спрат всекидневните скандали и депутатите да започнат законотворческа работа, особено по важните за държавата политики.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram