Георги Господинов идва с „Времеубежище“ в Стара Загора

Община Стара Загора, Библиотека Родина и ИК „Жанет 45“ имат удоволствието да Ви поканят на среща с Георги Господинов и представяне на най-новия роман му „Времеубежище“ и на сборника с литературоведски текстове „В пукнатините на канона”. Събитието ще се състои на На 31 май (вторник) от 17:30 ч. в Културен център „Стара Загора”. Книгите представя доц. Гергина Кръстева.

За книгите:

Появил се във време на пандемия и малко преди войната в Украйна, „Времеубежище” улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха. Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, който смесва сатира и носталгия, история и ирония.

„Времеубежище” изследва как реагираме на усещането, че светът рязко се е сменил и нищо не е като преди. Какво става, когато разберем, че бъдещето ни е отказано? Влизаме ли тогава в убежището на миналото? Можем ли сами да избираме своето минало, лично и това на държавата, в която живеем? Какво става, когато вирусът на миналото ни връхлети и как излизаме от това. Георги Господинов сякаш е предусетил онова, което само допреди месеци беше немислимо.

„Романът на Господинов притежава характера на класиката „1984“ на Оруел. Неговата визия за утрешния ден е кошмарът, от който Европа знае, че трябва да се събуди.“ – Саймън Ингс, Таймс

„Месеците след завършването на книгата превърнаха едри части от тази фикция в брутално действена реалност.“ – Георги Каприев, Портал Култура

„Във „Времеубежище“ от водите на миналото изплува най-изкусният гмуркач в съвременната ни литература.“ – Иван Ланджев, Площад Славейков

„Мрачна и безкомпромисна книга…“ – Надежда Радулова, Тоест

„… смях през дисекция…“ – Амелия Личева, Въпреки

„Роман със стотици романи в романа…“ – Светлозар Желев, Литературен гид

„Роман на Георги Господинов е рядко събитие, но винаги с дългогодишен ефект и нови вълни на читатели в различни страни. Господинов покрива всички теми, по които и преди е работил, но този път с едновременно повече мрак и хумор…“ – Светослав Тодоров, Капитал.

***

„В пукнатините на канона. Провинции, аероплани, лексикони.”

Как един български аероплан влита в историята на футуризма… Как се срещат литература и ботаника в Яворовите „Теменуги“? Какъв е случаят с единственото футуристко списание у нас „Кресчендо“ и кога провинцията ражда авангард?

Защо социализмът е труден за разказване? И още – за следобеда на една идеология, за някогашните лексикони и виновното дете на късния соц. За невидимата литературна антология, скрита в последните български банкноти. И за една възможна история на тъгата в българската литература.

Книга за онова, което остава вън от кадъра, и за светлината, идваща от пукнатините на монументалното. Георги Господинов изследва внимателно и с чувствително око провинциите и перифериите на литературната история.

За автора:

Георги Господинов (1968) е поет, писател и драматург. “Един от най-важните европейски писатели днес“, пише за него аржентинският писател и историк на четенето Алберто Мангел. Влиза в литературата със стихосбирките си „Лапидариум“ и „Черешата на един народ“. Международна известност му носи дебютният роман „Естествен роман“, публикуван на 23 езика.

Романът Физика на тъгата (2012) печели Наградата за централноевропейска литература “Ангелус“ (2019) и Международната литературна награда “Ян Михалски“ (2016), връчвана в Швейцария. Финалист е на няколко европейски и американски награди, сред които ПЕН Американ Транслейшън Прайз, Премио Стрега Еуропео и др. Романът излиза на 18 езика, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, арабски. За него пишат издания като “Ню Йоркър“, “Ди Цайт“, “Либерасион“. “Истинското търсене на Георги Господинов е как да живеем с тъгата”, пише “Ню Йоркър“ в голяма статия за романа. “Дяволска книга. Незабавно да се прочете…“, възкликва философът Жан Люк Нанси в “Либерасион“. Според нобеловата лауреатка Олга Токарчук този роман е безспорна част от съвременния европейски канон.

Господинов е автор на пиесите D.J. и Апокалипсисът идва в 6 вечерта, на либрето за опера Space Opera (2015, Познан, композитор: Александър Новак), на графичния роман Вечната муха (с художника Никола Тороманов).

Под името му излизат също така четири сборника с разкази, първият от които е „И други истории“ (2001), а последният – „Всичките наши тела“. „Свръхкратки истории“ (2018). „Сляпата Вайша“, кратка анимация по едноименния му разказ (реж. Теодор Ушев), е финалист за наградите Оскар 2017.

Живее на различни места, където го отведат книгите му. През 2018 е за година в Ню Йорк с писателската стипендия на Кулман Център към Нюйоркска обществена библиотека. А през 2019/2020 е в Берлин по покана на Wissenschaftskolleg.

Най-новата му книга е романът „Времеубежище“, която излиза през април 2020 в пика на карантината и пандемията, бързо заема челните места в класациите за най-търсени книги и продължава да печели награди.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram